Ik pas niet in het systeem

Lees wat er hieraan vooraf ging: ‘Ik pas niet in het systeem (5)‘. Laat ik beginnen met het goede nieuws: Ik heb mijn paspoort! 24 oktober 2012 aangevraagd en 15 februari 2013 (en heeeeel veel gedoe verder) kon ik hem dan eindelijk ophalen… Maar mijn ‘hobbelige’ weg is nog niet ten einde. Nog lange niet… 😉 Bij het afhalen van mijn felbegeerde reisdocument liet ik me bij de balie van de gemeente Amstelveen ook maar meteen weer uitschrijven van het briefadres dat ik had moeten gebruiken om het paspoort aan te vragen. (Dat blijkt de enige mogelijkheid te zijn als je door de gemeente uit de GBA bent gegooid en als ‘zwerver’ zonder vaste woon en verblijfplaats door het leven gaat). “Waar kunnen we uw post dan heen sturen?” vroeg de nietsvermoedende medewerkster. “Naar mijn eigen huis” antwoordde ik en vervolgens schreef ik het adres van mijn (koop)huis in Amstelveen op. “Eh, mevrouw, ik mag u daar niet inschrijven, zie ik op mijn scherm…” Ik legde uit dat ik daar inderdaad een conflict met de gemeente over had, maar er kwamen slechts problemen in plaats van oplossingen van de andere kant van de balie. Vermoeid besloot ik daarom: “Hoe dan ook, dit is het adres waar ik op te bereiken ben. Kijk maar hoe jullie dat in jullie systeem oplossen, maar schrijf me aub wel uit van dit briefadres, want ik wil die mensen niet nog langer lastig vallen” Daarmee dacht ik dat ik van de GBA af was…. Dom, dom dom! Een paar dagen later kreeg ik een brief van de Kamer van Koophandel, dat mijn bedrijf nu op… jawel, het briefadres was ingeschreven! En vervolgens wilde mijn bank ook geen adreswijziging doen, omdat het adres van mijn rekening moet kloppen met het KVK adres! Ook bleven er na de datum van uitschrijving nog steeds brieven van o.a. de gemeente Amstelveen, Belastingdienst en parkeerboetes op het briefadres komen. Ik stuurde dus maar weer eens een mail naar het hoofd adresonderzoek dat dit niet de bedoeling was en dat ik uitgeschreven wenste te worden van het briefadres. Een paar dagen later krijg ik doodleuk een reactie dan hij wachtte op een toestemmingsverklaring van mijn huurders om post op mijn EIGEN adres te mogen ontvangen! Zijn ze nu helemaal gek geworden bij de gemeente? Schrijf me dan maar weer helemaal uit, met ‘adres onbekend’ als jullie geen oplossing weten voor een correspondentieadres. Of stuur me helemaal geen post meer. En die bekeuringen mogen jullie dan ook houden. Zo. Ondertussen heb is er ook een reactie van Minister Plasterk op de kamervragen die zijn gesteld over mijn ‘geval’. In het kort komt het erop neer dat hij zegt dat de wet nu eenmaal zo is, dan mensen die minder dan 4 maanden per jaar in hun (ook eigen koop)huis slapen, daar niet ingeschreven mogen staan. ‘Omdat andere instanties, waaronder uitkeringsinstanties maar ook de Belastingdienst, de GBA als basis nemen’. Nu wordt het interessant. In feite schrijft de minister dus dat als je niet in de GBA staat ingeschreven, dat je dan ook geen belasting hoeft te betalen. Terwijl de Belastingdienst zegt dat dat wel moet! Wie zou er gelijk hebben (of krijgen)? Volgende week heb ik zowaar een afspraak bij de Belastingdienst. Hun eerste reactie was “Mevrouw, wij doen niet aan adviesgesprekken.” Maar kennelijk vonden ze mijn case zo interessant dat ik ben uitgenodigd. Ik heb al een lijst met vragen die ik ze wil stellen (hoe vaak krijg je nu de kans om die ‘live’ aan twee belastinginspecteurs te stellen?) en nodig jullie uit deze eventueel aan te vullen. Ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk antwoorden uit dat gesprek te ‘slepen’. Vragen aan de Belastingdienst • Is de GBA leidend om te bepalen of iemand belasting moet betalen? Dus niet in de GBA; geen belasting betalen? Zie brief Plasterk • Wat als ik inderdaad een zwervend bestaan leid, niet meer dan 4 maanden per jaar in Nederland ben, maar ook niet ergens anders ingeschreven sta. Hoef ik dan geen belasting te betalen? • Hoe wordt iemands woonadres bepaald voor evt. hypotheek aftrek? Is dat het adres waar die person per 1 jan geregistreerd staat? Of waar iemand het grootste deel van het jaar woont? Of anders? • Wat als je een Nederland bedrijf hebt en een workshop in Oostenrijk geeft. Moet je dan BTW rekenen? En in Curacao? Maakt het nog wat uit of de deelnemers uit Nederland komen of lokaal zijn/ uit andere landen? • Wat als ik als ‘zwerver’ een buitenlands bedrijf begin en een workshop in Nederland houd. Moet ik dan BTW rekenen? • Wat als ik me in een ander land laat inschrijven: moet ik dan in NL belasting betalen als ik hier opdrachten doe? Is dat afhankelijk van het feit of ik belasting betaal in dat andere land? • Mag ik als ‘zwerver’ wel in de KVK ingeschreven blijven staan met mijn eenmanszaak? En een bankrekening aanhouden? En wat als ik me in het buitenland zou laten inschrijven? • Wat voor consequenties heeft het als ik mijn huis verhuur: als zwerver of als ik in het buitenland ingeschreven zou staan? • De gemeente Amstelveen heeft mij per 26 november 2012 uitgeschreven uit de GBA. Mijn bezwaar loopt nog. Per wanneer verandert de Belastingdienst mijn status (en evt belastingverplichting)? Is dat met terugwerkende kracht? Per 1 jan? Na het bezwaar? Of anders? • Iets wat niets met deze zaak te maken heeft, maar wat ik altijd heb willen weten: Waarom mag je als bedrijf gemaakte parkeerkosten (in Amsterdam tot wel €5 per uur) niet als kosten opvoeren? De vergoeding per km is namelijk 19 cent. Wat als je 10 km naar Amsterdam rijdt voor een afspraak en daar 2 uur blijft? Kosten: €10 plus benzine, plus autokosten; toegestane aftrekpost is 38 cent. Dat is toch niet logisch? Dank alvast voor jullie aanvullingen! Lees hoe het verder gaat:  ‘Ik pas niet in het systeem (7)’

Handboek voor Wereldburgers

Naar aanleiding van mijn ervaringen schrijf ik het Handboek voor Wereldburgers. Stap uit het systeem en leef je leven in vrijheid. The world is our playground. cover handboek voor wereldburgersWonen op de mooiste plekken van de wereld, overal vandaan werken. Onbegrensde mogelijkheden dus. Tegelijkertijd hebben we te maken met oude regels, wetten en systemen. Hoe vind je hierin je eigen weg? In dit boek delen diverse (Nederlandse) Wereldburgers hun ervaringen en geven praktische tips over lifestyle, werk, belastingen, verzekeringen etc. Ook jij kan leven en genieten in vrijheid; of je nu jong of oud bent, arm of rijk. De kunst is om verder te kijken dan wat in je omgeving gebruikelijk is en je niet te laten beperken door ouderwetse systemen en aannames. Als je al weinig binding hebt met Nederland, dan is het is eenvoudiger dan je denkt om uit het systeem te stappen en jouw droomleven te leven, zonder regeltjes of verplichtingen. Een avontuurlijk leesboek, met veel praktische informatie voor vrije denkers,  ‘wannabe’ wereldburgers, digital nomads, beleidsmakers en anderen die zich verbazen over regels die een doel op zich worden in plaats van een middel. De exclusieve voorverkoop van de eerste 250 genummerde en gesigneerde exemplaren is begonnen, kijk op www.handboekwereldburgers.nl.