Ik pas niet in het systeem (update 11 februari 2013)

Lees wat er hieraan vooraf ging: ‘Ik pas niet in het systeem (4)‘. En ik blijk niet de enige te zijn. Naar aanleiding van mijn eerdere blog stuurden vele mensen me hun persoonlijke verhaal van vergelijkbare ‘Kafka’ situaties met de gemeente en inschrijving in de GBA:

Amsterdam en Drachten Het is blijkbaar een veel groter probleem dan alleen de gemeente Amstelveen, en enkele individuen; ons is namelijk exact hetzelfde overkomen in 2009 in de gemeente Amsterdam en helaas opnieuw, 2 weken geleden, in de gemeente Smallingerland (Drachten, of all places…) In juni 2009 hebben Gerry, mijn man en ik, onze banen opgezegd met het idee een jaar een sabbatical te nemen; een jaar lang 3 maanden lang op verschillende plekken te blijven, telkens terugkerend naar NL. Onze 1e bestemming was 3 maanden Suriname. Omdat we ons huis ondertussen verhuurden had ik me vooraf laten informeren over uitschrijving e.d. maar met een ’toestemmingsbrief’ voor de huurders van ons als eigenaren zou dat geen enkel probleem zijn volgens de gemeente. Kort nadat we weg waren kregen we een mail van de huurders dat zij waren lastig gevallen door de gemeente Amsterdam, dat er een brief van de gemeente was gekomen dat wij ‘met onbekende bestemming’ waren uitgeschreven (met alle gevolgen vandien, geen verzekering e.d. meer) en ons ONMIDDELIJK dienden te melden. Totaal nietsvermoedend togen we in November 2009, toen we weer in Amsterdam waren, naar het gemeentehuis om ons weer in te schrijven. We hadden immers niks verkeerd gedaan, we waren op reis en dachten dit is een fout. Dachten we. Vanaf dat moment was het de wereld op zijn kop. Op het gemeentehuis werden we tot onze stomme verbazing als criminelen ontvangen, moesten we meteen verklaren dat ‘alles wat we zeiden tegen ons gebruikt kon worden’ en heeft men de meest vreselijke dingen tegen ons gezegd zoals “Dat gaat maar lekker op sabbatical en een beetje het huis voor een smak geld verhuren, stelletje kapitalisten” Uiteindelijk heeft men ons, na lang praten en tientallen documenten ‘met gerede twijfel en onder voorbehoud op laste van huisinspectie’ heringeschreven, met een aantekening in het systeem. We wisten werkelijk niet wat ons overkwam en het klinkt misschien stom maar ik kan je vertellen dat het zeer traumatisch is geweest. Vanaf hier ga ik je de details besparen maar wat volgde was een lange en (mentaal zware) periode van intimidatie, brieven van de gemeente Amsterdam vol met intimidaties, aantijgingen, beschuldigingen en pure verzinsels over waarom we ons opnieuw ingeschreven zouden hebben (zaken als ‘om gebruik te maken van de voorzieningen’) dit terwijl we nog nooit 1 cent van de ‘voorzieningen’ hebben ‘gebruikt’. Gerry werkte voor een Amerikaans bedrijf en heeft niks anders gedaan dan wonen en belasting betaald in NL! Net als jij heb ik uiteindelijk via raadsleden, vragen in commissies en de gemeenteraad en via via de hulp van de assistent van destijds burgemeester Cohen ingeroepen wat heeft geleid tot een excuses per telefoon door iemand van de dienst Wonen, maar niet tot het ongedaan maken van de uitschrijving en ook geen schriftelijke excuses van alle aantijgingen en valse beschuldigingen. Omdat wij verder bleven reizen, er een aantal keren ‘huis inspectie’ is geweest (NB, dit was óók ons eigen koophuis) hebben wij ons uiteindelijk ingeschreven op het adres van mijn ouders in de gemeente Drachten. Tot 2 weken geleden, toen ik mijn rijbewijs wilde verlengen en mij werd verteld ‘dit is niet mogelijk omdat ik niet meer in Nederland woon/verblijf, omdat dat in de computer staat’. Terwijl ik in LEVENDE LIJVE voor de balie stond, met een Nederlands geldig paspoort. Opnieuw volgden dezelfde aantijgingen en agressieve benadering en de discussie over wonen/verblijven/slapen. Herhaling van zetten. Via de RDW kan ik waarschijnlijk nu toch een rijbewijs aanvragen (dat ik vervolgens ‘persoonlijk’ moet komen ophalen). Maar wat voor mij het meest schokkend is/was, is dat ik blijkbaar, ook al heb ik een NL paspoort, ineens nergens meer recht op heb omdat ik niet meer ben ingeschreven in het GBA. Een soort statenloze burger. Dit terwijl mijn partner Gerry, die Iers is, zich gewoon normaal kan verzekeren in Ierland, zijn paspoort kan verlengen, rijbewijs kan verlengen etc etc (wordt gewoon opgestuurd); dit hoort bij zijn basisrecht als Iers staatsburger, waar hij ook verblijft en waar hij ook is. Wij hebben ons inmiddels uitgeschreven in Nederland, ook omdat we ons huis in Amsterdam inmiddels verkocht hebben. Het huidige beleid laat mensen, hoe triest, bijna geen andere keus dan zich uit te schrijven. Als alle ZZP’ers en zelfstandigen dit doen, leidt het misschien ooit tot het besef dat de overheid nu eenmaal simpelweg geen bestaansrecht heeft zonder burgers, maar ook dat de overheid niet kan bestaan zonder burgers die belasting betalen. Toch, het is natuurlijk te absurd voor woorden dat vertrekken de enige optie lijkt, ook wij hebben dat inmiddels gedaan maar het zou natuurlijk niet zo moeten en hoeven. Dat je dus niet in je eigen huis/land kunt wonen (lees: geregistreerd kunt zijn) omdat je veel op reis bent. Christina Sietsma (Contact via Linkedin)

Tuinhuisje in Amstelveen Ik zit in dezelfde belachelijke situatie. Ik woon ook in Amstelveen en doordat ik 6 maanden in mijn tuinhuis in Amsterdam woon in de zomer en ik huurders (die zich lieten inschrijven op mijn adres) had gedurende die maanden ging men er doodleuk van uit dat ik er dan niet meer zou wonen. Ik woon officieel samen met die huurders maar fysiek bivakkeer in in m’n tuinhuis, dit mocht niet. Ik zei al slaap ik onder de brug ‘so what’, maar onvermurwbaar was de dienstdoende onderzoeksambtenaar hr. Ruud de Smit. Ben in beroep gegaan bij de Gemeente maar heb dit ook verloren. Toen mij geprobeerd begin november weer te laten inschrijven maar dat ging zomaar niet volgens hr. de Smit. Hij moest dit onderzoeken en is nu nog bezig. Hij komt af en toe kijken onder werktijden terwijl ik dan ook op m’n werk ben. Dit kan jaren doorgaan. Tom van der Zee (vanderzeetom@hotmail.com)

Stuurman Ik voer op dit moment (en al jarenlang) een procedure over een nagenoeg identieke zaak. Het betreft een stuurman, die veel op reis was, inmiddels al sinds 1974 in hetzelfde huis woont, maar op een gegeven moment – waarschijnlijk op aangeven van een rancuneuze ex (hetgeen de gemeente niet wil openbaren) – is uitgeschreven uit zijn woning (uitgeschreven met bestemming onbekend). Inmiddels zitten we bij het gerechtshof. Dit nadat we al bij de rechtbank, raad van state en wederom de rechtbank zijn geweest. Als je op de hoogte wilt worden gehouden van deze zaak, stuur me dan een email. Onderstaand nog een stukje uit mijn pleitnota bij het gerechtshof: “… woont sinds 1977 in zijn woning op het adres … te …. Hij heeft de woning tot op heden – ruim 35 jaar later! – nooit verlaten. Hij heeft in 1997 zelfs nog een zeer dure keuken laten plaatsen (productie 15) en ook in 2000 heeft … zijn woning nog verbouwd. Desalniettemin stelt de gemeente in 1998 – plotseling en voor …. totaal onverwacht – dat zijn inschrijving wordt gewijzigd naar ‘vertrokken naar een voor ons onbekend land’. Volstrekt ongefundeerd en onbegrijpelijk! Waarom? Dat is voor de heer … in deze kwestie de centrale vraag. Waarom heeft de gemeente de GBA-inschrijving van … gewijzigd? In zijn persoonlijke omstandigheden was namelijk niets gewijzigd.” Sander Hartog Van Diepen van der Kroef advocaten

Part-time expat Ik ben zelf ZZPer en reis ook erg veel. De regelgeving voor expats is al niet al te helder, maar voor part-time expats is het ronduit een drama. De wet is er gewoon totaal niet op berekend. Daar bovenop heeft elke ambtenaar zo z’n eigen interpretatie. Zo kreeg ik een jaar of vijf geleden het volgende advies van de gemeente Utrecht, toen ik aangaf dat ik voor nog onbepaalde tijd naar Australië ging vertrekken: Ik begrijp in uw situatie, dat u na terugkomst weer gaat wonen op uw oude adres. Wanneer het bij uw vertrek al duidelijk is dat u langer dan 8 maanden weggaat, dient u zich dus uit te schrijven. Wanneer dit pas veel later, tijdens uw verblijf in Australië duidelijk wordt, is de plicht tot uitschrijving er waarschijnlijk niet meer. De 8 maanden gaan namelijk pas lopen vanaf het moment van uitschrijving en gelden niet met terugwerkende kracht. Dat suggereert dat het niet alleen draait om het aantal maanden dat je weg bent, maar ook om de intentie vooraf om dat aantal maanden weg te blijven. Veel regelgeving gaat nog uit van eenmalige immigratie / emigratie. Voor ingewikkeldere situaties – die volgens mij véél meer voorkomen dan je gemeente suggereert door je “pionier” te noemen – wordt het warrig. Zo heb ik ooit gevraagd aan de Sociale Verzekeringsbank wat er gebeurt met mijn AOW als ik bijvoorbeeld 364 dagen naar Amerika ga en dan 1 dag naar de Antillen. De ambtenaar in kwestie begreep mijn vraag duidelijk niet en gaf alleen aan dat ze voor AOW kijken naar de inschrijving bij de gemeente. Het feit dat ik hem / haar in mijn vraag nog gewezen had op een brief van de minister waarin duidelijk stond dat inschrijving bij de gemeente niet het enige criterium is, was blijkbaar niet genoeg om de vraag door te spelen naar een beter geïnformeerde collega. De vraag of 4x drie maanden ook telt als voor een AOW gat van een jaar heb ik maar niet gesteld. Wat mij betreft zou het uitgangspunt moeten zijn dat je Nederlander bent, voor alle praktische doeleinden in Nederland woonachtig ben (en dus ingeschreven), in Nederland belasting betaalt en AOW opbouwt, tenzij er heel duidelijk een ander land aan te wijzen valt. Zelfs als je je woning onderverhuurt. Er zou dus – als dat er niet al is – een soort “recht op inschrijving” moeten zijn, waarbij de bewijslast dat je ergens anders woont zwaar is en bij de gemeente ligt. Fysieke afwezigheid is niet genoeg, zeker gezien de zware consequenties die uitschrijving heeft. Sam (die verder liever anoniem blijft)

Mobiele burger Heel herkenbaar. Mobiele burgers passen niet in de systemen. Ik heb een briefadres dat ik iedere 3 maanden moet verlengen. De betreffende ambtenaren vinden het ook raar, want zij zien ook wel dat mijn manier van leven steeds vaker voor zal komen. Maar ja ik moet in de systemen passen en dat lukt dus nog niet want er is nog geen vakje: mobiel burger. Nu verlenging ik dus maar braaf iedere 3 maanden mijn adres. Er zit wel een kanttekening aan een briefadres met verblijf in het buitenland. Je mag maar beperkt in het buitenland verblijven, maar dat heeft volgens mij alles te maken met je aanspraak op AOW. Met langduriger verblijf in het buitenland word je gekort op je AOW. Ik denk ook dat het tijd wordt dat de overheid eens met deze nieuwe ‘leefvorm’ gaat rekening houden. Lidewij Edelkoort voorspelde in haar uitzending in Zomergasten dat Nomaden de levensvorm van de komende jaren gaat worden. Petra Hubbeling

‘Dakloze’ met een goed inkomen Ik heb zelf bewust geen eigen woonruimte omdat ik veel vanuit het buitenland werk als zzp’er. Als ik in Nederland ben, logeer ik bij vrienden of ik onderhuur woonruimte van iemand die zelf 1 of meer maanden weg is. Toch moet ik ergens ingeschreven staan in Nederland en dat kan niet zonder ‘eigen’ woonruimte. Of ik moet liegen en zeggen dat ik bij vrienden ingeschreven sta en bovendien hen hiermee belasten (ik begreep dat ze dan ook ineens verantwoordelijk zijn voor het overhandigen van mijn post). Er zijn wel regelingen voor daklozen, maar een dakloze met een goed inkomen bestaat niet volgens de gemeente. Of je valt onder de categorie ‘ik lig maximaal 6 maanden in een verpleeghuis’. Tegen mij zei de gemeente ook dat ik een pionier was en dat ze verder niets voor me konden doen. Misschien moeten we een belangenvereniging oprichten van werknomaden? Corine

Foutje! Bekend verhaal dit. ik heb me zo’n 6 jaar geleden laten uitschrijven uit Deventer, want ik emigreerde naar Brazilië. Die gemeente vulde in het systeem mijn nieuwe stadsnaam in het verkeerde veld in. Resultaat: Het leverde me al problemen op met een afdeling van de belastingdienst die mijn brieven stuurde naar mijn Braziliaanse adres… Zonder de stadsnaam. Brieven kwamen nooit aan, dus word ik gekort op mijn pensioen straks. De gemeente Deventer heeft wel excuses aangeboden en mij goed in het systeem gezet…. Echter tot op de dag van vandaag en heel veel communicatie staat mijn adres verkeerd in het systeem van de belastingdienst, de banken en allerlei overheids instellingen. Je krijgt het maar niet aangepast. Ook blijft diezelfde belastingdienst mij spammen met belastingen die ik zou moeten afdragen in NL terwijl ik gewoon in Brazilië woon en werk en daar belasting betaal. Daarnaast heb ik eens een jaar in NL moeten verblijven omdat mijn paspoort niet verlengd kon worden… De ambtenaren snapten mijn Brazilaanse papieren niet en lieten me een jaartje wachten in NL terwijl mijn vrouw in Brazilië zat. Het zijn een stel prutsers daar bij sommige overheids instellingen, ik wacht alles wel af en ga niet meer proberen er iets aan te doen…. Want dat lukt gewoon niet. Regels zijn regels, Prutsers blijven prutsers Rene Schaap

Brazilie Ik ging dus ook naar Brazilie. Was 6 maanden op toeristenvisum daar om huis etc te regelen samen met mijn meisje. Toen ik terugkwam in Nederland om mijn boel te verkopen, bleek dus ook dat ik was uitgeschreven. Omdat de gemeente bij mij thuis langs was gegaan, en ik er niet was, en niet binnen de twee weken had gereageerd op de brief die ze hadden achtergelaten. Nu zijn al mijn papieren (rijbewijs, paspoort etc) nog een aardige tijd geldig, maar ik zie het nu al tegemoet als ik een van die zaken zou moeten gaan vernieuwen! Michiel

Voortdenderende trein Wij hebben een Europa tour gemaakt met bus en caravan en hebben ons gemeubileerde appartement voor ’tijdelijke’ verhuur aan expats ter beschikking gesteld. Geen van de expat verhuur bureaus die langs kwam heeft enige opmerking gemaakt over het GBA, laat staan de artikelen die, naar is gebleken, grote gevolgen hebben voor ‘ingezetenen’ van Amstelveen. In plaats van slechts laten ‘bijschrijven’ toonde onze expat het huurcontract en hupsakee de gemeente gaat op basis van het verhaal van de expat, een vreemde, er van uit dat wij dus zijn vertrokken naar het buitenland c/q geemigreerd! Ondanks dat al onze gegevens op de eerste pagina van het huurcontract staan, ze hebben een kopie, is niet even gebeld of gemaild om e.e.a te checken. Ook wij wisten niet van het GBA en de regelgeving ter zake af. Wij hebben geprobeerd, in persoon aan het loket, om e.e.a recht te zetten. En later in brieven en in een persoonlijk gesprek met de burgemeester getracht de voortdenderende trein te stoppen. Tevergeefs. Uiteindelijk een bezwaarprocedure ingezet, een commissie bestaande uit ambtenaren uit haar eigen apparaat -voorzitter en secretaris-! Ook bezwaarschrift afgewezen met een redenering die, los van het juridische koeterwaals, blijk geeft van het voorbijgaan aan de specifieke situatie en geheel het gelijk van de gemeente bewijst; een perfecte cirkelredenatie. Ernst & Ageeth

Recht op paspoort vervalt na 5 jaar Ik woon nu permanent in het buitenland, maar helaas ben ik nog niet van de NL bureaucratie af… Er is een wet aangenomen, dat wanneer Nederlanders langer dan 5 jaar in het buitenland wonen, ze het recht op een NL paspoort verliezen. Dit houd dus in, als ik na 2.5 jaar in een ander eu land ga wonen, Ik na 5 jaar 3 maanden in NL moet gaan wonen om mijn NL paspoort te behouden. Ik moet dus nu noodgedwongen 5 jaar in het zelfde land blijven om die nationaliteit aan te nemen. Tot mijn grote spijt zal ik ook het Nederlanderschap ASAP laten vervallen, pioniers en expats zijn kennelijk niets meer om trots op te zijn. Het ironische van dit verhaal is, dat NL kennis nodig heeft, laten dit nu net de mensen zijn die Nederland verlaten…. Vladimir

Schipper Vriend van mij is schipper en vaart veel. Zo zit hij nu op St. Maarten. Hij slaapt denk ik 3/4 van het jaar niet in zijn eigen bedje. Hij ziet er misschien dan af en toe uit als een zwerver, maar is dit toch allerminst! Zal hem hier maar niet bij naam en toenaam noemen. Voor je het weet woont hij ook op ‘bestemming onbekend’. Arjen

Jouw verhaal Ben/ken je zelf ook iemand met zo’n verhaal? Geef dan aub even een korte situatieschets als reactie op deze blog. Op die manier kunnen instanties die hiermee aan het werk willen de diversiteit van de problemen zien. Ook de Kafka Brigade, journalisten, juridische mensen en andere belangstellenden en lotgenoten kunnen dan zo hun ‘case’ samenstellen. Dank!

Handboek voor Wereldburgers

Lees hoe het verder gaat:  ‘Ik pas niet in het systeem (6)’… Naar aanleiding van mijn ervaringen schrijf ik het Handboek voor Wereldburgers. Stap uit het systeem en leef je leven in vrijheid. The world is our playground. cover handboek voor wereldburgersWonen op de mooiste plekken van de wereld, overal vandaan werken. Onbegrensde mogelijkheden dus. Tegelijkertijd hebben we te maken met oude regels, wetten en systemen. Hoe vind je hierin je eigen weg? In dit boek delen diverse (Nederlandse) Wereldburgers hun ervaringen en geven praktische tips over lifestyle, werk, belastingen, verzekeringen etc. Ook jij kan leven en genieten in vrijheid; of je nu jong of oud bent, arm of rijk. De kunst is om verder te kijken dan wat in je omgeving gebruikelijk is en je niet te laten beperken door ouderwetse systemen en aannames. Als je al weinig binding hebt met Nederland, dan is het is eenvoudiger dan je denkt om uit het systeem te stappen en jouw droomleven te leven, zonder regeltjes of verplichtingen. Een avontuurlijk leesboek, met veel praktische informatie voor vrije denkers,  ‘wannabe’ wereldburgers, digital nomads, beleidsmakers en anderen die zich verbazen over regels die een doel op zich worden in plaats van een middel. De exclusieve voorverkoop van de eerste 250 genummerde en gesigneerde exemplaren is begonnen, kijk op www.handboekwereldburgers.nl.

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

  • Heb je nog vragen?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

  • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
  • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
  • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs