fbpx

Schrijfretraites2024-05-31T10:20:31+02:00

All-inclusive schrijfvakantie op een idyllische plek

Schrijfretraites

Reis je mee naar een van mijn favoriete plekken om tijdens een schrijfretraite de basis te leggen voor jouw boek? Mijn schrijfweken in Mallorca, Koh Phangan (Thailand), Curaçao en in de Franse Alpen zijn de ideale gelegenheid om een week lang gefocust een flinke slag te maken met jouw boek. Tijdens deze schrijfretraite ben je er echt even tussenuit, heb je geen afleiding, dus 100% focus op je boek. Een ‘workation’ die ook nog eens belasting aftrekbaar is.

 • 1 week met dagelijkse workshops in ontspannen setting
 • Persoonlijke schrijfbegeleiding
 • Luxe accommodaties
 • Eten en drinken is inclusief
 • Voldoende tijd om je terug te trekken
 • Ontmoet andere schrijvers
 • Keuze uit verschillende bestemmingen (excl. vliegticket)

Bestemmingen schrijfvakantie

Mallorca

Schrijf je boek op Mallorca of op een van de andere schrijfretraites

4-11 juni

Thailand

Schrijvers mastermind: van idee tot boek in 6 maanden

11-18 november

Privé schrijfweek

Schrijfretraites op locatie Franse Alpen

Wanneer je maar wilt

Schrijfweek thuis

Schrijfretraites thuis met Esther Jacobs

Wanneer je maar wilt

Combinatie van workshops en tijd voor jezelf

Programma schrijfretraite

Deze schrijfretraite is zo opgebouwd dat iedere dag een thema heeft waar je direct mee aan de slag kunt. We beginnen steeds met een workshop van ongeveer een uur over je boek schrijven, uitgeven en promoten, bijvoorbeeld over de achterflap.

De rest van de dag werkt iedereen individueel aan zijn boek, afgewisseld met een frisse duik in het zwembad/de zee/ frisse neus in de bergen.

Je krijgt 1 op 1 persoonlijke begeleiding door Esther en met de hele groep geven we feedback op alle achterflappen. Eind van de dag doen we dan een excursie en diner.

Workshops en thema’s

Dag 1. Kennismakingsdiner waarbij alle schrijvers zich voorstellen en over hun boek-idee vertellen. Uitleg over de week en vaststelling van het programma en de excursies

Dag 2. Workshop achterflap schrijven. Waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dit?

Dag 3. Workshop  structuur van je boek, outlining en het schrijfproces. Bonus: tips voor handige schrijfprogramma’s.

Dag 4. Workshop ‘alles wat je altijd hebt willen weten over (zelf) uitgeven’, kosten, prijzen etc. Waar let een uitgever op? Print of digitaal? In Mallorca gaat mijn uitgever en ‘uitgeef-goeroe’ mee. Tijdens de andere schrijfweken geeft hij tijdens een video-call antwoord op al je vragen over uitgeven en self-publishing.

Dag 5. Workshop hoe promoot je je boek?’ Advies over hoe je dit op je eigen manier doet, zonder te ‘pushy’ te zijn. Veel praktische voorbeelden voor social media.

Dag 6. Q&A sessie voor alle nog openstaande vragen.

Dag 7. De laatste avond is er een officiële afsluiting met een feestelijk diner, waarbij iedereen een stukje uit zijn boek voorleest.

Dag 8. Je kunt de laatste dag nog schrijven, maar er is geen workshop of begeleiding meer. Sommige schrijfweken hebben een extra dag, waarvan het thema gezamenlijk bepaald wordt.

Volledig verzorgde schrijfvakantie

All inclusive

Mijn schrijfweken zijn super compleet, zodat je je nergens druk over hoeft te maken, niets hoeft te regelen en je helemaal kunt focussen op jouw boek. Werkelijk alles is inbegrepen; prachtige kamers, heerlijke maaltijden, dagelijkse workshops, persoonlijke begeleiding en zelfs de excursies. Na 20 succesvolle schrijfweken weet ik precies wat jij nodig hebt. I always over-deliver!

Workshops en 1 op 1 begeleiding
Iedere ochtend geef ik een workshop over het thema van de dag. De rest van de dag heb je tijd om te schrijven en kun je je bij mij melden voor 1 op 1 begeleiding. Zit je even vast of heb je feedback nodig, dan is er altijd iemand die met je meeleest en -denkt.

Schrijfretraite met vakantiegevoel
Je kunt ook schrijven in de heerlijke tuin, onder de fruitbomen (Mallorca) of palmbomen (Curaçao en Thailand), aan het zwembad (Curacao) of aan zee (Thailand en Curaçao), op een terrasje in het dorp (Mallorca), op de veranda met uitzicht over de bergen (in de Franse Alpen), of in een van de knusse hoekjes in het prachtige huis.

Eigen kamer
Iedere deelnemer heeft een eigen kamer, zodat je je kunt terugtrekken als je schrijfinspiratie hebt, of als de gezamenlijke ruimtes te gezellig zijn…

Neem deel aan unieke excursies
Iedere dag maken we één keer een mini-excursie die samenvalt met een maaltijd in een bijzonder restaurant, zodat we geen kostbare (schrijf)tijd verliezen en toch wat van het eiland zien.

Een deelnemer die meedoet aan een van de vele schrijfretraites

Eten en drinken is inclusief
Ontbijt (huisgemaakt) en lunch (catering) worden in huis verzorgd, zodat je ongestoord kunt doorwerken. Het diner wordt zoveel mogelijk geïntegreerd met met activiteiten, zoals een wandeling of excursie (verschillend per eiland, meer info op de individuele eiland pagina’s). Door deze combi heb je én veel schrijftijd, én krijg je ook een indruk van het eiland. De perfecte ‘werkvakantie’…

Inclusief (eigen) vervoer tijdens je verblijf
Op Curaçao, in Frankrijk en in Mallorca hebben we auto’s om ons te verplaatsen, in Thailand zit er zelfs een scooter bij de prijs inbegrepen.
Alleen je reis en eventuele extra’s zoals souvenirs of drankjes die niet in het programma zitten, komen daar nog bij.

De prijs van een schrijfretraite varieert van € 1.250,- tot € 4.500,-.
Bekijk het (ei)land van jouw keuze voor specifieke info, data, prijzen en evt. speciale ‘early bird’ aanbiedingen.

Jolanda Wicherson

“Een aanrader voor mensen die in de hectiek van alledag niet de ruimte kunnen vinden om zich helemaal op één ding te focussen.”

Jolanda Wicherson

Brenda van Dijk

“We zijn allemaal met hetzelfde bezig; iets dat je altijd al hebt willen doen. Dat geeft veel energie.”

Brenda van Dijk

Esther Reinders

“De dingen waar ik lang over na moest denken, heb ik tijdens de schrijfweek gedaan; de rest kan makkelijk thuis.”

Esther Reinders

Geert Kamps

“Als ik thuis was geweest, was ik afgehaakt. Nu ging ik door met schrijven, door de moeilijke momenten heen.”

Geert Kamps

Elena Krasa

“Esther gaf me structuur en vertrouwen dat het schrijfproces daadwerkelijk zou eindigen.”

Elena Krasa

Voor wie is deze schrijfretraite?

De schrijfweek is altijd een mix van interessante mensen. De jongste deelnemer ooit was 15, de oudste was 86. Managers, CEO’s, digital nomads, ondernemers, coaches, consultants, stay-at-home-moms, studenten en gepensioneerden; iedereen heeft een bijzonder verhaal dat ze graag willen delen. Haal energie uit het feit dat er ook andere schrijvers gefocust bezig zijn. Samen creëren we een soort focus-energie.

De grote overeenkomst is dat we allemaal een week gefocust aan de slag willen met ons boek (of ander groot schrijfproject).

Veel deelnemers die meedoen aan een van de schrijfretraites met Esther Jacobs

Kleine groepen en persoonlijke aandacht
Net als tijdens de succesvolle eerdere schrijfweken (Curaçao, Oostenrijk, Griekenland, Thailand en Mallorca), houden we de groep klein (maximaal 5 personen), zodat er voldoende persoonlijke aandacht is voor iedereen.

Je kunt deelnemen aan deze schrijfretraite ongeacht:

 • Of het je eerste of volgende boek is,
 • De fase waarin je bezig bent met je boek. Bijvoorbeeld:
  • Je staat nog helemaal aan het begin van je boek en wilt je idee aanscherpen
  • Je zit middenin je boek project en wilt een flinke slag slaan
  • Je bent al bijna klaar en wilt aan je lancering en promotie werken.
 • Het genre: fictie en non-fictie: Of je nu een roman wilt schrijven, een managementboek of een autobiografie.
 • Je alleen komt, met een vriend of vriendin of met je partner.
 • De vorm van ondersteuning die je wenst. Sommige schrijvers komen voor de 1 op 1 begeleiding, anderen voor een week focus en rust om aan hun project te werken met deelname aan workshop.

Ook deelnemen als je iets anders dan een boek wilt schrijven
Voorgaande schrijfweken werkten sommige deelnemers niet aan een boek maar aan hun website, een e-course, screenplay, softwarepakket of ander groot (schrijf)project.

In welke taal schrijf jij je boek?

Afhankelijk van de deelnemers worden de workshops in het Nederlands of Engels gegeven. Je kunt schrijven in de taal die het fijnste voor jou voelt. Individuele begeleiding is in de taal van jouw keuze. Naast Nederlands en Engels heb ik een goed genoeg begrip om je te kunnen helpen in de volgende talen: Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Afrikaans en Papiamentu.

In vertrouwde handen

Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, coach van honderden schrijvers en organisator van 20 schrijfweken in Mallorca, Oostenrijk, Griekenland, Curaçao en Thailand weet ik precies wat jij nodig hebt om jouw boek in de wereld te zetten.

Mijn superpower is dat ik razendsnel tot de essentie kan komen. Ik ben al bijna 30 jaar ondernemer en heb meer dan 1000 keynote speeches gegeven, wat betekent dat ik je met de meeste onderwerpen ook inhoudelijk op weg kan helpen.

Anneke Veenendaal

“Ik had een onwijs gaaf idee, maar kwam niet verder.
Om er echt iets concreets van te maken, moet je bij Esther zijn: superscherp, creatief en lekker praktisch.”

Anneke Veenendaal

Kim Rogers

“Esther is mijn derde coach en wat zo bijzonder aan haar is, is dat ze geen tijd verspilt.
Ze komt direct ter zake en geeft alle waardevolle informatie in een gemakkelijk te begrijpen format.”

Kim Rogers, auteur van My heart for Guatemala

Ej-barbara Sevenstern

“Door alleen maar bij Esther in de buurt te zijn, gaat iedereen in zichzelf geloven.
Ze deelt alles wat ze weet met veel energie, enthousiasme en ook humor. Heerlijk is dat.”

Barbara Sevenstern

Schrijfvakantie met echt resultaat

Gun jezelf zo’n week om die langgekoesterde droom tot leven te brengen. Heerlijk in de zon, vertroeteld met lekker eten en omringd door interessante mensen. Daarnaast krijg je veel praktische tips in de dagelijkse workshops, plus persoonlijke feedback en begeleiding. Samen met ‘lotgenoten’ aan het werk, daar krijg je energie en inspiratie van! Tot slot heb je een beetje geproefd van het relaxte leven op een magisch, zonnig eiland of in de Franse Alpen…

In welk stadium je boek ook is (nog een idee of al half af) je komt met een sterk verbeterde/gegroeide versie terug van het zonnige eiland. Tijdens de voorgaande 20 schrijfweken heb ik honderden CEO’s, ondernemers en andere (aspirant-)schrijvers geholpen om in één week hun boek van de grond te krijgen, hun concept te verbeteren, het document af te maken of zelfs in één week een compleet boek te schrijven.

Unieke schrijfvakantie die jou daadwerkelijk resultaat oplevert.

Inspiratie en voorbeelden

Een paar ideeën over wat je tijdens zo’n schrijfretraite kunt bereiken:

Heb je al content, zoals een verzameling korte verhalen of blogs? Dan kun je in één week een heel eind komen om hier een boek van te maken.

Heb je al een structuur en content, zoals bijvoorbeeld een presentatie, training of e-course? Dan kun je hier in één week een gratis e-boek van maken en eventueel de aanzet maken tot een groter boek.

Ben je al bezig aan je boek? Dan is deze week vooral focus-tijd, uren, meters maken. Uiteraard met feedback en inspiratie en ruimte om al je vragen beantwoord te krijgen, plus informatie over uitgeven en promotie.

Heb je nog geen materiaal, is je idee nog wat vager, is je onderwerp ingewikkelder, uitgebreider of emotioneler, dan heb je meer tijd nodig. We gaan dan vooral aan de slag met je achterflap en structuur. Alle tijd die je daaraan besteedt, verdient zich achteraf dubbel en dwars terug. Al is dat het enige wat je doet tijdens je schrijfweek, dan is dat nog de moeite waard. Dan kun je daarna namelijk makkelijker het creatieve proces, het schrijfwerk, combineren met je dagelijkse leven.

Een andere keuze die veel schrijvers maken, is om tijdens deze schrijfretraite alle moeilijke dingen te doen en knopen door te hakken, zodat ze later alleen nog maar schrijftijd nodig hebben en niet meer voor verrassingen komen te staan.

Zij gingen je voor

Anne-Lies maakte een werkboek bij haar boek. Marielle ‘pimpte’ ook haar business en courses met het steeds helder wordende boek-idee. Ondernemer Patty gebruikte de schrijfweek als een focus week. Marjolijn en Jurgen kwamen samen naar de schrijfweek om ieder aan hun eigen boek te werken.

Nieuwste blogs over boek schrijven

Je boek schrijven met AI: de ultieme gids

Ik krijg veel vragen van schrijvers over hoe ze AI en specifiek ChatGPT kunnen gebruiken om het schrijven van hun boek gemakkelijker, sneller en leuker te maken. Ik heb enkele van mijn tips gedeeld in deze blog 'ChatGPT for writers and entrepreneurs' en een Nederlands artikel voor 'Schrijven Magazine'. Nu nodigt het beroemde InfoStack-platform de beste schrijvers ter wereld uit om hun tips over AI te delen, en raad eens: ik zit in een van hun panels!

ChatGPT voor schrijvers

Waarschijnlijk heb je er al over gehoord, misschien heb je het zelfs al een beetje uitgeprobeerd; wist je dat ChatGPT een ware game-changer kan zijn bij het schrijven, editen en promoten van je boek? Ik kan niet onder woorden brengen hoe enthousiast ik ben over ChatGPT en alle ontwikkelingen die daarmee samenhangen. Ik ben absoluut geen ‘techie’, maar sinds een vriend me een paar maanden geleden in 5 minuten uitlegde hoe het werkt, is iedere dag een ontdekkingsreis. Aan iedereen die ik coach of ontmoet geef ik iets van die kennis door en zelf leer ik weer van andere ondernemers. Hierbij mijn speciale tips voor schrijvers. Of je nu een thriller schrijft, een roman, een kinderboek, gedichtenbundel of een non-fictieboek, de nieuwe AI tools kunnen een krachtig hulpmiddel zijn. Tenminste, als je weet hoe je ze moet gebruiken. In dit artikel vind je 20 voorbeelden en praktische tips en prompts die je meteen zelf uit kunt proberen.

Ga naar de bovenkant