Ik pas niet in het systeem (update maart 2013)

Lees wat er hieraan vooraf ging: ‘Ik pas niet in het systeem (6)’. Vraag je je ook wel eens af waar ons belastinggeld aan besteed wordt? En waar al die ambtenaren het zo druk mee hebben? Ik kreeg afgelopen weken een kijkje achter de schermen. De gemeente Amstelveen is op dit moment namelijk zowaar advies aan het inwinnen bij de MINISTER of ik een correspondentie adres mag achterlaten in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA)! Dat wordt een duur postadres… 😉 Om een indruk te krijgen van deze Kafka situatie, plaats ik hieronder de emailwisseling die ik met de Teamleider Burgerzaken de afgelopen weken heb gevoerd. Het feitelijke briefadres heb ik weggelaten om de bewoners niet te belasten, en ook de naam van mijn contactpersoon (die doet tenslotte ‘gewoon zijn werk…’). Verder is dit letterlijk de gevoerde correspondentie. Het adres P. Lastmanweg is sinds 16 jaar mijn eigen koophuis, waar ik door de gemeente onlangs ben uitgeschreven omdat ik er minder dan 4 maanden per jaar overnacht, en dat is een voorwaarde om in de GBA ingeschreven te staan. (Wil je weten wat hieraan vooraf ging? Lees dan de voorgaande blogs) 24 februari 2013 Geachte heer, Op uw advies heb ik me enkele weken geleden tijdelijk op een briefadres laten inschrijven, zodat ik mijn paspoort kon aanvragen. Toen ik mijn paspoort (eindelijk) ontving op vrijdag 15 februari heb ik me meteen weer laten uitschrijven van dat briefadres. Nu blijkt dat het briefadres niet alleen een adres is om tijdelijk post te ontvangen, maar dat AL mijn inschrijvingen ineens verhuisd zijn naar dat tijdelijke (en voor mij totaal onbelangrijke) adres. Mijn KVK inschrijving is verhuisd, de Belastingdienst gaat brieven sturen naar het verkeerde adres, mijn bank heeft mijn adres aangepast op basis van de KVK inschrijving etc. U zult begrijpen dat dit helemaal niet de bedoeling was. Dit geeft allemaal nog veel meer gedoe en rompslomp. Nu blijkt ook nog dat ik NA 15 februari (dus NA uitschrijving van het briefadres) nog post op dat adres krijg. Ik wil u laten weten dat die post NIET meer gelezen wordt. Ik kan die mensen niet blijven belasten met mijn post doorsturen, terwijl ik heb aangegeven dat het alleen voor een paar weken was en alleen om mijn paspoort aan te vragen. Toen ik me uitschreef van het tijdelijke briefadres heb ik de medewerkers van het gemeentehuis laten weten dat ik gewoon per post te bereiken ben op mijn eigen huisadres, de P. Lastmanweg te Amstelveen. Mocht ik daar niet zijn, dan wordt mijn post doorgestuurd. Dit blijkt erg moeilijk in uw administratie te verwerken. Hoe u dit verwerkt in uw administratie is niet mijn zaak. U weet hoe u mij per post, email en telefonisch kunt bereiken en daarmee is wat mij betreft de zaak afgedaan. Ik wil u nogmaals met klem verzoeken ALLE referentie aan het tijdelijke briefadres uit de GBA te halen. Post die daarheen verstuurd wordt, komt NIET bij mij terecht. Ook verzoek ik u om het juiste adres aan de KVK door te geven, zodat zij mij weer kunnen bereiken en mijn bedrijf gewoon door kan gaan. Bij voorbaat hartelijk dank voor een bevestiging hiervan. Met vriendelijke groet, Esther Jacobs Geachte mevrouw Jacobs, Wij zijn in afwachting van de bij u opgevraagde ontbrekende informatie (toestemmingsverklaring). Dit naar aanleiding van uw verzoek om u een briefadres op de P. Lastmanweg toe te kennen. Zodra wij deze gegevens in ons bezit hebben verwerken wij de mutatie, en wijzigen wij het huidige briefadres in het briefadres P. Lastmanweg. De overige afnemers van GBA gegevens, zoals o.a. de belastingdienst, KvK, krijgen de nieuwe adresgegevens dan ook via de electronische weg toegestuurd. Het is niet mogelijk om in de GBA een (brief)adres te verwijderen en hiervoor in de plaats een blanco (brief)adres toe te kennen. Wij verzoeken u dan ook ons de ontbrekende toestemmingsverklaring toe te sturen, zodat wij de adresgegevens kunnen muteren. Teamleider Burgerzaken Geachte heer B., Het is niet mijn bedoeling om mij op het BRIEF adres P Lastmanweg in te schrijven. Daar heb ik ook niet om verzocht. Er komt dus ook geen toestemmingsverklaring. Het enige dat ik heb gevraagd is om mij per 15 februari UIT te schrijven van het tijdelijke briefadres. Als jullie mij weer op ‘adres onbekend’ willen zetten, is dat jullie keuze. Ik ben per post bereikbaar op de P. Lastmanweg, of per email op dit email adres. Ik wil dat iedere verwijzing naar het tijdelijke briefadres uit jullie systeem wordt gehaald. Dat heb ik op 15 februari op de formulieren aangegeven en ondertekend. Ik ben nu dagelijks bezig om allerlei instanties duidelijk te maken dat ik niet op dat tijdelijke briefadres woon. Kennelijk wordt er geen onderscheid gemaakt tussen briefadres en vestigingsadres. Dus nogmaals het verzoek om de formulieren van 15 februari door te voeren in jullie systeem. Met vriendelijke groet, Esther Jacobs Geachte mevrouw Jacobs, Allereerst hebben wij uw aanvraag naar adres P.Lastmanweg in behandeling genomen. Op deze aanvraag geeft u aan dat het gaat om een aanvraag voor brief/postadres. Zoals ik al heb aan gegeven is het niet mogelijk om uitschrijving zonder opgave van een nieuw adres door te voeren. Ik zal deze kwestie voorleggen aan het adviesbureau van het ministerie om na te gaan welke stappen we in deze kunnen en moeten zetten. Zodra ik meer weet zal ik u berichten. Teamleider Burgerzaken Beste heer B., Ik heb geen aanvraag ingediend voor de P. Lastmanweg. Ik heb mij alleen uitgeschreven van het tijdelijke briefadres. Op het formulier wordt dan om een nieuw adres gevraagd. Ik heb de P. Lastmanweg aangegeven omdat ik daar woon en mijn post ontvang. Het is aan jullie of/ hoe jullie dit in het systeem opnemen. Ik wil echter per 15 februari uitgeschreven worden van het briefadres. Als deze twee zaken aan elkaar gekoppeld worden, levert dat vertraging en problemen op. Het enige dat ik vraag is of ik van het briefadres kan worden uitgeschreven zoals aangegeven. Als jullie geen correspondentieadres van mij willen opnemen is dat jullie zaak. U weet hoe en waar ik te bereiken ben. Graag ontvang ik van u een bevestiging van de uitschrijving van het briefadres per 15 februari. Bij voorbaat hartelijk dank. Met vriendelijke groet, Esther Jacobs Geachte mevouw Jacobs, Ik ben bezig met advies in te winnen bij een adviesbureau en het ministerie van BZK hoe we in deze het beste kunnen handelen. Aangezien er een aangifte adreswijziging ligt moeten we deze in behandeling nemen. Uitschrijving van een briefadres zonder verhuizing naar adres onbekend kan en mag niet zondermeer. Ook geeft de GBA niet de mogelijkheid om een correspondentie adres te registreren. Zodra ik meer informatie heb zal ik u informeren. Met vriendelijke groet, 

 Teamleider Burgerzaken Geachte heer B., Ik vind dit een hele vreemde en vervelende zaak. Tijdens het gesprek met u en de burgerraadsman (cc) werd mij uitgelegd dat ik een paar weken op een briefadres ingeschreven kon staan om mijn paspoort aan te vragen. Het paspoort is er inmiddels en de paar weken zijn om. Volgens afspraak heb ik me weer uitgeschreven van het briefadres. Nu krijg ik ineens te horen dat ik me niet zomaar uit mag schrijven van een briefadres met verhuizing naar adres onbekend? Dat was toch van het begin af aan al duidelijk? Gedwongen ‘verhuizing’ vanaf mijn eigen woonadres naar adres onbekend is ook niet gebruikelijk, maar toch heeft de gemeente die stap gezet. En nu voor in feite diezelfde stap, onder dezelfde omstandigheden moet ministerieel advies aangevraagd worden? Sorry, maar dit gaat mijn pet te boven. Ondertussen sta ik nog op een briefadres ingeschreven waar ik helemaal niet ingeschreven wens te staan. Dit is niet volgens de mondelinge afspraken die wij eind januari maakten. Ik vind dit een hele vervelende situatie en wens dat de Gemeente Amstelveen dit snel oplost. Het is namelijk JULLIE probleem. Ik heb verschillende opties aangedragen: – brief/post/correspondentie adres op de P. Lastmanweg – uitschrijving met adres onbekend – ‘automatisch’ uitgeschreven worden van het briefadres na een paar weken. Als bovenstaande niet mogelijk is, ben ik verkeerd door u voorgelicht. Nogmaals: alle post die na 15 februari op het briefadres binnenkomt wordt niet meer gelezen en retour afzender gestuurd. Ik hoop snel uw oplossing te vernemen. Met vriendelijke groet, Esther Jacobs Geachte mevrouw Jacobs. Duidelijk. Ik ga ermee aan de slag. Met vriendelijke groet, Teamleider Burgerzaken Ondertussen sta ik nog steeds op het briefadres ingeschreven en blijkt de post niet te stoppen…. Ik ben erg benieuwd hoe dit verder gaat. Jij ook? Lees hoe het verder gaat: ‘Ik stap uit het systeem‘….

Handboek voor Wereldburgers

Naar aanleiding van mijn ervaringen schrijf ik het Handboek voor Wereldburgers. Stap uit het systeem en leef je leven in vrijheid. The world is our playground. cover handboek voor wereldburgersWonen op de mooiste plekken van de wereld, overal vandaan werken. Onbegrensde mogelijkheden dus. Tegelijkertijd hebben we te maken met oude regels, wetten en systemen. Hoe vind je hierin je eigen weg? In dit boek delen diverse (Nederlandse) Wereldburgers hun ervaringen en geven praktische tips over lifestyle, werk, belastingen, verzekeringen etc. Ook jij kan leven en genieten in vrijheid; of je nu jong of oud bent, arm of rijk. De kunst is om verder te kijken dan wat in je omgeving gebruikelijk is en je niet te laten beperken door ouderwetse systemen en aannames. Als je al weinig binding hebt met Nederland, dan is het is eenvoudiger dan je denkt om uit het systeem te stappen en jouw droomleven te leven, zonder regeltjes of verplichtingen. Een avontuurlijk leesboek, met veel praktische informatie voor vrije denkers,  ‘wannabe’ wereldburgers, digital nomads, beleidsmakers en anderen die zich verbazen over regels die een doel op zich worden in plaats van een middel. De exclusieve voorverkoop van de eerste 250 genummerde en gesigneerde exemplaren is begonnen, kijk op www.handboekwereldburgers.nl.

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

  • Heb je nog vragen?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

  • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
  • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
  • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs