Ik pas niet in het systeem

 

Lees wat er hieraan vooraf ging: ‘Ik pas niet in het systeem (2)’ Ongelofelijk wat er allemaal is gebeurd nadat ik afgelopen zondag mijn blog ‘Ik pas niet in het systeem (2)’ publiceerde. Even een kleine update: – honderden mensen spraken op Twitter en Facebook hun verbazing en steun uit. Zeker nadat Martijn Aslander (@resourcerer met 15K+ followers) het bericht retweette, liep het storm. – Veel mensen lieten me weten in dezelfde situatie te zitten en niet in het systeem te passen. Sommigen waren bang dat op internet kenbaar te maken, omdat ze niet ook ineens het onderwerp van onderzoek wilden worden zoals mij was overkomen. – Dichtbij.nl schrijft het artikel: ‘Reislustige Amstelveense uit gemeente gegooid’ – Maandagochtend blijkt dat Gerard Schouw van D66 naar aanleiding van mijn ‘case’ (binnen 18 uur!) al kamervragen heeft gesteld over over het uitschrijven van mensen uit het GBA wanneer zij langer dan zes maanden elders verblijven – Tijdens een al gepland interview met het blad Fiscalert bieden ze aan een fiscaal expert de voordelen/nadelen te laten uitzoeken van het mij helemaal uit NL uit laten schrijven – Het Parool duikt in de zaak en plaatste op woensdag het artikel Amstelveen schrijft uithuizige vrouw uit. – RTV Amstelveen nam een item op dat donderdag werd uitgezonden. – Beide media hebben moeite een reactie van de gemeente te krijgen. ‘Ze reageren liever niet op individuele cases’ zegt een woordvoerder. – Op dichtbij.nl verschijnt ondertussen wel een reactie van de gemeente, die van geen kanten klopt. Ik reageer onderaan het bericht met de feiten. – Deze zaak maakt heel wat los. Op dit moment is het VARA programma hetkanniewaarzijn mijn hele dossier aan het doornemen om te kijken of ze hier in hun programma aandacht aan willen besteden. Gemengde gevoelens Ik vind het geweldig om te zien hoeveel aandacht deze zaak krijgt en hoeveel steun ik krijg in mijn ‘onmogelijke strijd tegen het systeem’. Toch heb ik ook gemengde gevoelens. Het was niet mijn bedoeling om van MIJN zaak een publiek gebeuren te maken. Het trekt ook een hoop negativiteit aan waar ik niet op zit te wachten. Bovendien wil ik niet dat de Japanse expats in mijn huis nog meer lastig worden gevallen of in een zaak worden betrokken waar ze in feite niets mee te maken hebben. Het enige dat ik wilde aankaarten is dat met de huidige regelgeving iedereen die minder dan 6 (of 4? Daar is nu discussie over) maanden per jaar in zijn eigen huis slaapt het risico loopt op een adresonderzoek. Dat is in ieder geval nu onder de aandacht gebracht… En nu? Vanmiddag had ik een afspraak op het gemeentehuis om me op een briefadres te ‘mogen’ inschrijven zodat ik mijn paspoort eindelijk aan kan vragen, dat eerder ten onrechte geweigerd was. Een vriend uit Amstelveen moest fysiek mee komen om zijn handtekening te zetten dat mijn post naar zijn adres gestuurd mag worden de komende weken. Ik moest allerlei formulieren invullen die totaal niet van toepassing waren. ‘Hervestiging in Nederland’; uit welk buitenland ik kwam? En hoe lang ik van plan was op het briefadres te blijven wonen?!?! Ehhh; het is een BRIEFadres! 😉 Afijn, er werd weer flink geprobeerd me in een hokje te stoppen, terwijl ik daar net door diezelfde gemeente uit-gebonjourd was… Ik ga ook een bezwaar indienen tegen de beslissing en vooral handelswijze van de gemeente in deze procedure. Er zijn gewoon te veel fouten gemaakt en ik heb niet het gevoel dat ik fair behandeld wordt. In ieder geval is duidelijk dat ‘de liefde over is’ tussen Amstelveen en mij. “From hero to zero” merkte iemand op internet terecht op. Leuk nieuws is dat ik net gebeld werd door iemand van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. “Mevrouw Jacobs, ik lees op de social media dat u door de gemeente Amstelveen bent uitgeschreven met ‘bestemming onbekend’. Kan ik u helpen?” Dat is toch top? Vriendelijk, attent, alert en behulpzaam. Ze zijn zich bij het Ministerie ervan bewust dat de regels lastig zijn toe te passen op ‘mobiele burgers’ zoals ik en dat er steeds meer van dit soort ‘rare vogels’ zullen komen. Hoop dat ze er serieus naar gaan kijken. In ieder geval fijn een aanspreekpunt te hebben als ik nog vragen heb over de wetten en regels en correcte toepassing ervan. Makes my day! En nog zoiets leuks: ik lees net op dichtbij.nl dat de burgermeester van Amstelveen een brief heeft geschreven waarin hij voor mij opkomt! Wat een ommezwaai in het gemeentebeleid! Nieuwe kansen! Ik heb besloten me niet meer te richten op heringeschreven worden in Amstelveen, maar op het uitzoeken wat voor mij (en mensen in dezelfde situatie) het beste kan zijn. Wellicht schrijf ik me helemaal uit uit Nederland en verhuis mezelf en mijn eenmanszaak naar een anders land dat wel een vriendelijk regime heeft. Ik kan ten slotte overal wonen waar ik het leuk vind en overal vandaan werken. Bijvoorbeeld Dubai: voor €4000 per jaar kan je daar ingeschreven staan met je bedrijf. Voorwaarde: je moet 1 dag per half jaar daar zijn. Je hoeft daar helemaal geen belasting te betalen. Grote voordeel: geen administratie meer hoeven voeren. Joehoe! Er zijn veel meer van dit soort mogelijkheden die ik nu op een rijtje aan het zetten ben. Van crisis naar kans, zeg ik altijd! Lees hoe het verder gaat: ‘Ik pas niet in het systeem (4)‘….

Handboek voor Wereldburgers

Naar aanleiding van mijn ervaringen schrijf ik het Handboek voor Wereldburgers. Stap uit het systeem en leef je leven in vrijheid. The world is our playground. cover handboek voor wereldburgersWonen op de mooiste plekken van de wereld, overal vandaan werken. Onbegrensde mogelijkheden dus. Tegelijkertijd hebben we te maken met oude regels, wetten en systemen. Hoe vind je hierin je eigen weg? In dit boek delen diverse (Nederlandse) Wereldburgers hun ervaringen en geven praktische tips over lifestyle, werk, belastingen, verzekeringen etc. Ook jij kan leven en genieten in vrijheid; of je nu jong of oud bent, arm of rijk. De kunst is om verder te kijken dan wat in je omgeving gebruikelijk is en je niet te laten beperken door ouderwetse systemen en aannames. Als je al weinig binding hebt met Nederland, dan is het is eenvoudiger dan je denkt om uit het systeem te stappen en jouw droomleven te leven, zonder regeltjes of verplichtingen. Een avontuurlijk leesboek, met veel praktische informatie voor vrije denkers,  ‘wannabe’ wereldburgers, digital nomads, beleidsmakers en anderen die zich verbazen over regels die een doel op zich worden in plaats van een middel. De exclusieve voorverkoop van de eerste 250 genummerde en gesigneerde exemplaren is begonnen, kijk op www.handboekwereldburgers.nl.

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

  • Heb je nog vragen?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

  • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
  • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
  • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs