Handboek voor wereldburgers

Handboek voor wereldburgers

Leef je leven in vrijheid. Laat je niet begrenzen door het systeem.

The world is our playground. Deze tijd biedt onbegrensde mogelijkheden. We kunnen wonen en werken op de mooiste plekken van de wereld. Helaas een wereld met oude regels, wetten en systemen. Hoe vind je hierin je eigen weg?

Bestel nu het Handboek voor Wereldburgers (onlangs geüpdate met extra verhalen, tips en links).

PDF – €8,95

Add PDF to cart
Het papieren boek – €20
Add paperback to cart
gemeente-amstelveen-logo

“U bent een pionier, waar onze huidige regelgeving nog niet op is afgestemd…”

Gemeente Amstelveen

Arre-Zuurmond

“Esther’s verhaal is zowel bizar als inspirerend”

Arre Zuurmond, Ombudsman Amsterdam

Handboek voor wereldburgers

“Als ik een parkeerboete krijg, weten de autoriteiten niet waar ze die heen moeten sturen…”

Esther Jacobs

Opzij-logo

“Jacobs is een inspirerend boegbeeld van de nieuwe werkrevolutie. In dit boek pleit ze overtuigend voor een lichter en avontuurlijker leven.”

Opzij

Arjan Widlak

“Esther is een klokkenluider van de nieuwe tijd. Dank voor de moed om je verhaal te doen.”

Arjan Widlak, Kafka Brigade

‘No excuses lady’ Esther Jacobs heeft heel wat barrières moeten overwinnen voordat ze haar ideale wereldburger levensstijl vond. Zo werd ze uitgeschreven uit haar eigen koophuis en ‘ontslagen’ uit Nederland omdat ze volgens de wet te veel reist… Gelukkig kunnen wij leren van haar ervaringen.

Ook jij kunt leven en genieten in vrijheid; of je nu jong of oud bent, arm of rijk. De kunst is om verder te kijken dan gebruikelijk is en je niet te laten beperken door allerlei regeltjes en aannames.

In dit avontuurlijke leesboek beleef je Esther’s worstelingen met het systeem; een Kafkaëske ervaring. Ook vind je praktische tips over lifestyle, werk, belastingen en verzekeringen. Tussendoor delen andere wereldburgers, digital nomads en vrije denkers, waaronder Jacob Gelt Dekker, hun ervaringen.

Esther Jacobs (1970) is Nederland’s eerste en meest bekende digitale nomade. Als spreker (meer dan 1000 keynotes) en schrijver (24 boeken) bezocht ze meer dan 100 landen. Reizen zit in haar bloed: ze was de afgelopen tien jaar nooit langer dan zes weken op één plek.

Waarom een update?

Het ‘Handboek voor Wereldburgers’ heeft duizenden mensen geïnspireerd en geholpen zich los te maken uit het systeem en hun eigen weg te gaan. Sinds Esther in 2013 werd ‘ontslagen’ uit Nederland en dit boek schreef, zijn er diverse (internationale) ontwikkelingen geweest die het leven als digitale nomade nóg interessanter en soms zelfs makkelijker maken, zoals het e-residency in Estland. Zelf kwam ze – ook na publicatie van dit boek –  weer in allerlei rare situaties terecht, met de Belastingdienst, toen ze haar rijbewijs verloor en toen ze haar paspoort moest verlengen bijvoorbeeld. Tijd voor een update van het boek dus!

In de 2019 update vind je veel extra verhalen, tips en links, waarvan de belangrijkste zijn:

 • een verslag van wat Esther allemaal overkomen is sinds de publicatie van het boek (vanaf p. 169)
 • een update over hoe je je bedrijf opzet in het buitenland (p. 277).

“Esther’s verhaal leest hier en daar als een tenenkrommende roman, maar tegelijkertijd geeft het een mooi en nuttig inzicht in wat er met je kan gebeuren als je de wereld in wil trekken zonder vaste verblijfplaats.”

Robert van Hoogdalem

“Esther’s verhaal is zowel bizar als inspirerend”

Arre Zuurmond, Ombudsman Amsterdam

“Haar levensstijl zorgt nog altijd voor opgetrokken wenkbrauwen.”

AD Magazine

“Esther draait de wereld op zijn kop en laat zien dat om elke hoek een spannende uitdaging, leuke verrassing of mooi moment verscholen ligt.”

Vrouw.nl van de Telegraaf

“No Excuses-lady Esther Jacobs laat met haar leven zien dat er nooit een excuus is om niet het leven te leiden dat je wilt.”

Flair

“Digitale nomaden zijn de pioniers van een nieuwe werkrevolutie. Esther Jacobs is hun inspirerend boegbeeld. In dit boek pleit ze overtuigend voor een lichter en avontuurlijker leven.”

Opzij

“Een boek vol praktische tips over thema’s als werk, verzekeringen, belasting en lifestyle die jou helpen uit het systeem te stappen. Maar het is vooral ook een boek vol inspirerende verhalen van mensen die hun droomleven creëerden zonder regeltjes.”

Wellness Magazine

“Esther helpt graag mensen de knop om te zetten, kansen te zien én ze te pakken. Ze doet de dingen zelf namelijk ook net even wat anders dan anderen.”

ZiZ (Zij in Zaken) Magazine

“Een Amstelveense (dat ben je voor ons nog wel) Donna Quichote.”

RTV Amstelveen

“Ik werk bij een multinational dus het gevoel van onmacht als je te maken hebt met ‘de regels’ is me bekend. Dus Ik vond het herkenbaar/hilarisch hoe de (idiote) regels je kunnen tegenwerken zonder dat je er veel invloed op hebt. Groot respect hoe Esther door alle weerstand heen is blijven communiceren ook al leek het vruchteloos. Haar energie is inspirerend.”

Gerard

“Het minimalisme heeft me vooral geïnspireerd. Twee weken geleden dacht ik nog ‘ik heb een extra boeken/kleren kast nodig’. Nu is het ‘fijn, m’n huis wordt aardig leeg, nu ik zoveel van de hand doe’. Het maakt het gevoel in mijn hoofd zoveel lichter; bijzonder.”

Gerrit

“Mijn eerste korte reactie….op het Eboek..( nog niet uitgelezen hoor !) Met open mond en luid roepend…dit kan niet waar zijn, dit kan niet waar zijn, begin ik aan Esthers Eboek (ik weet nu al dat ik ook de vaste versie van het boek ga bestellen;-)…mijn etenkoken verpieterd, want twee dingen tegelijk doen kan eigenlijk niet. ( ook een vrouw niet..hou het bij mindfulness Ardi zeg ik tegen mezelf) 1 ding tegelijk Eten koken en/of lezen.. Ik hang met mijn lippen aan het boek…Dit moet iedere lezen besluit ik nu al ….. Ik bazuin het overal rond. Dus kopen dat boek !”

Ardi

“Inspirerend! Dit boek geeft energie en inspireert om je leven anders in te richten. Ook als je (nog) geen wereldburger bent.”

Hilda op Bol.com

“Bijzonder inkijkje in de samenleving. Bijzonder boek dat je meeneemt op de reis die Esther (ongewild) is begonnen. Soms wat langdradig, maar zeker interessant genoeg. Toont wel aan dat, hoeveel regeltjes je ook maakt als samenleving, er altijd uitzonderingen zullen zijn.”

Willem op Bol.com

“Veel bruikbare tips. Wat heb ik genoten van dit boek. Het is bij vlagen hilarisch. Vooral het gevecht met de gemeente Amstelveen is bijzonder en had door Kafka geschreven kunnen zijn. Er blijkt zelfs bij de overheid een Kafkabrigade te bestaan om de communicatie met de burger te verbeteren. Jammer is wel, dat het verhaal over “Amstelveen” aan de lange kant is. Het boek bevat verder een grote hoeveelheid bruikbare tips om een leven als wereldburger te leiden. Een aanrader. Het is overigens ook als ebook te koop!”

Jos Vergouwen op Bol.com

“Een aanrader! Dit boek is een zeker een aanrader. Je wordt meegenomen op een ongelofelijke ‘reis’. Verbazing, interessant, bruikbaar, gemakkelijk te lezen, grappig, etc. Je kan van alles uit het boek halen. Het is een zeer goede aanwinst voor ieders boekenkast. Daar zal het boek zeker niet onder het stof komen te zitten. Je kan het telkens weer pakken voor tips.”

Sicilia op Bol.com

“Praktisch en inspirerend. Esther biedt de lezer met dit boek een mooi kijkje in de keuken van wereldburgers. Het boek leest gemakkelijk weg door de afwisseling van Esthers’ ervaringen, aangevuld met de verhalen van andere wereldburgers en praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan! Een aanrader!”

Magdalena K. op Bol.com

“Inspirerend boek! Een leuk boek om te lezen, zowel voor reizigers als voor ondernemers dichter bij huis. Leuke verhalen en praktische tips. Het boek voldoet zeker aan mij verwachtingen en heb er niet voor niks lang op gewacht!”

M. Koolmees op Bol.com

“Schitterend. Makkelijk te lezen, levenservaringen, een openbaring, een boek vol tips…. In 1 x uitgelezen, en daarna nog een keer, want soms valt je mond open van verbazing! Heb je plannen om te vertrekken uit Nederland, wil je de wereld rond trekken, dan is dit echt een aanrader !”

Jose op Bol.com

“Inspirerend boek. Esther biedt met dit handboek naast een schat van praktische informatie vooral een leerschool hoe je (taaie) weerstand kan overwinnen. Simpelweg door je mindset te veranderen. Er is altijd een weg. Het was een waar genoegen dit boek te lezen, had het in een mum van tijd uit.”

Adrie van Duren op Bol.com

“Onafhankelijk leven doe je zo! Dit handboek voor Wereldburgers is een ideaal boek voor iedereen die onafhankelijker wil gaan leven. Ik heb zelf enorm veel gehad aan de tips en trucs die in het tweede deel van het boek staan. Met name de tips omtrent locatie-onafhankelijk leven en hoe je dat qua inkomen kunt gaan doen. Omdat niet alles zonder slag of stoot gaat is het erg prettig dat Esther Jacobs haar eigen verhaal vertelt in het boek. Dit maakt het allemaal een stuk persoonlijker, maar geeft de lezer ook de moed om door te zetten.”

T. Couperus op Bol.com

“Inspirerend. Gemakkelijk te lezen boek met inspirerende inhoud. Soms heb je net dat laatste zetje nodig als je zoals Esther tegen een muur van bureaucratie en niet-meedenkende ambtenaren opbokst. Maar het KAN en dat maakt dit boek heel duidelijk. Geeft energie om doooor te gaan om je doel te bereiken.”

Suzek op Bol.com

“Verhelderd. Heel goed Esther om er zo positief mee om te gaan. Je verrast me iedere keer weer opnieuw en ook dit boek heb ik met veel plezier gelezen.”

Mieke Boas op Bol.com

“Veel nieuwe inzichten. Door het lezen van het boek wereldburgers van Esther Jacobs opent er een nieuwe wereld. Het leuke is dat je bewust wordt dat je je leven kunt kiezen. Hoewel overheid de burgers binnen een bandbreedte wil houden snijden ze zichzelf in de vingers om mensen met een afwijkende levensmanier deze mensen buiten de bandbreedte te plaatsen.”

Scherpo op Bol.com

“Esther Jacobs voor al uw inspiratie. Het eerste deel van het boek is tenenkrommend. Esther Jacobs beschrijft hoe wij in Nederland zijn vastgeroest in regels. Het tweede deel is zo inspirend dat mijn vrouw en ik inmiddels onze vage plannen verder vorm aan het geven zijn. Eén ding wat tegenviel, soms zijn zinnen onafgemaakt of niet afgedrukt. Normaal gesproken zou ik daar behoorlijk moeite mee hebben, maar de inhoud heeft me er van weerhouden het boek weg te leggen.”

StadsyogiErwin op Bol.com

“Beste (toekomstige) lezer van het Handboek voor Wereldburgers, Ik heb net het boek uit en ik heb het met veel plezier gelezen. Het boek is een must voor iedereen die wilt ontsnappen aan de ‘rat-race’. Aan de andere kant is het boek ook aan te raden voor de ‘hokjesdenkers’ onder ons. In het eerste gedeelte van het boek beschrijft Esther Jacobs haar eigen verhaal. Erg indrukwekkend! Esther schrijft op een erg leuke manier. In het tweede gedeelte van het boek legt Esther uit hoe je zelf in vrijheid kunt leven. Mijn mening is dat we als mensen niet gemaakt zijn om op één plek te wonen gedurende ons hele leven. Dit boek is echt een resource waar ik een trotse bezitter van ben. Het boek staat vol met handige tips en super interessante websites die allemaal een bezoekje waard zijn. Het verhaal van Esther is enorm inspirerend. Zelf ben ik een student en ik ben bezig om mijn leven in volledige vrijheid te kunnen leven. Met alle tips uit het boek ben ik weer een stuk dichterbij! Waar ik ook ben, ik zal dit boek bij me hebben! Dit boek moet je gelezen hebben! Zie het als een tool om een stap dichterbij het leven in vrijheid te komen. Veel leesplezier!”

Csjn op Bol.com

Ongelofelijk fan geworden. Handboek voor Wereldburgers. Is een absoluut top boek bestaande uit 2 delen. In deel 1 deelt Esther haar beleving en frustratie van tijd to tijd met de Amstelveense gemeentelijke bureaucratie, door haar niet te zien als een volwaardig inwoonster, omdat Esther veel op reis en haar wereld groter is dan Nederland alleen, ondanks een eigen koopwoning! Eigenlijk hilarisch om te lezen. Uiteindelijk heeft het ertoe bij gedragen, dat Esther, als no excuus lady, de status van Wereldburger heeft aangemeten. Wat Esther het al eigenlijk was en is. Deel 2 sprak mij het meeste aan, zelf verdeel ik mijn tijd tussen Spanje en Nederland. Esther komt met een aantal geweldige tips, waar je op moet letten, zoals verzekeringen wetgevingen en met het omgaan met de bevolking. Niet alleen de ervaringen van Esther zelf maar ook van andere wereldburgers, die hun ervaringen delen. Samengevat geeft Handboek voor Wereldburgers een geweldige kijk hoe je door ¨out the box¨willen denken en zijn je leven kan verrijken! Kortom Doen!!”

FerdieBuying op Bol.com

“Let’s go global! Esther Jacobs schreef een zeer inspirerend en aanstekelijk boek. Ze laat zien dat je jouw leven kan vormgeven op een manier die bij je past, zonder je te laten beperken door het systeem! En met al haar tips is het super makkelijk om te beginnen! Ze beschrijft in haar boek haar eigen situatie, (een beetje te uitvoerig vind ik zelf) en deelt veel tips over hoe je bijvoorbeeld kunt werken zonder een vaste woonplaats te hebben. Hoe je een bedrijf kunt runnen met nauwelijks administratie. Hoe je verzekerd kunt zijn, en nog veel meer. Nadat ik haar boek heb gelezen kreeg ik meteen zin en inspiratie om mijn stappen naar het wereldburgerschap uit te breiden. Ik heb het boek al aan een paar mensen aangeraden, en die waren ook erg enthousiast. Hoewel ik al flink aan het ‘downsizen’ ben geslagen, (waar ze ook over schrijft) blijft het Handboek voor wereldburgerschap bij mij op mijn boekenplankje staan! Een echte aanrader voor zowel de backpackende hippie als de avontuurlijke zakenman (en alles wat er tussen in zit)!”

MaikeMaria op Bol.com

“Klem blijven zitten in ‘het systeem’ of toch iets anders kiezen? Aan jou de keus! Esther Jabobs steekt haar nek uit met dit boek (maar beschermt dit lichaamsdeel met een originele ‘disclaimer’  ). Zij beschrijft in alle openheid haar weg van officieus tot officieel Wereldburger inclusief de frustrerende maar leerzame contacten met de overheid die hier nog niet op is ingesteld. In het tweede deel van het boek staat een schat aan praktische tips voor iedereen die veel vanuit en in het buitenland werkt of het ambtenarengeneuzel zo spoegzat is dat de status van Wereldburger eigenlijk de enige reële optie lijkt. Heel veel zaken in ons dagelijks leven zijn gebaseerd op wat Yvan Noah Harari in zijn boek ‘From animals into gods’ noemt ‘perceived reality’. Een bepaald denkraam dat ons, al dan niet met voorbedachte rade, is opgedrongen. Wanneer je deze denkramen weet te herkennen is het niet zo moeilijk ze af te breken en zul je merken dat daar buiten enorm veel mogelijkheden zijn. Handboek voor wereldburgers’ is een enorme aanrader.”

PeetVeerbeek op Bol.com

“Handboek voor een relaxter leven. In het eerste deel van dit geweldig uitgebreide boek, dat leest als een roman (zeg maar gerust als een trein) beschrijft Esther hoe en waarom zij wereldburger werd. De gemeente Amstelveen schreef haar onterecht uit het GBA. En je kan je niet voorstellen hoeveel nare consequenties dat heeft. Maar Esther liet het er niet bij zitten. En vechtend tegen de bierkaai, als een echte pionier, maakt ze uiteindelijk van de nood een deugd, weet ze een lastige situatie om te toveren tot een prachtig mooi avontuur. En dat doet ze met veel doorzettingsvermogen, volhardendheid, eigenwijsheid, een tikkeltje recalcitrant soms, maar vooral met heel veel moed en avontuurzin! Esters avonturen zijn soms bizar, en haar vlotte pen beschrijft ze op een grappige manier in een boek dat ook nog eens superleuk is vormgegeven. Hoewel Esters gedoe met de gemeente pijnlijk duidelijk maakt hoe instanties echt totaal niet meer van deze tijd zijn, en er echt hoognodig wat veranderingen in het systeem nodig zijn, is het voor Esther en veel andere wereldburgers voorlopig nog even roeien met de riemen die er zijn. Die riemen beschrijft Esther in deel 2 van dit handboek. Ze geeft uitgebreide tips en adviezen op alle gebieden waar je als vrijheidslievende wereldburger maar tegenaan kunt lopen. Daarnaast is het boek doorspekt met mooie verhalen van andere wereldburgers die zich, net als Esther, niet laten tegenhouden door het achterhaalde wetten en systemen en zoveel mogelijk vrijheid voor zichzelf creëren en daardoor droomlevens leven. Het Handboek voor wereldburgers is niet alleen super interessant voor wereldburgers, maar eigenlijk voor iedereen die zijn leven een stukje leuker, lichter en makkelijker wil maken. Dit boek staat werkelijk boordevol adviezen die zorgen voor een zorgelozer en vrijer leven en als Esters verhaal en de verhalen van de andere wereldburgers je niet een klein beetje inspireren, dan weet ik het niet meer. En mocht je denken dat een leven als wereldburger of wereldreiziger, of digital nomad voor jou niet is weggelegd, dan moet je dit boek zeker lezen, want na het lezen van dit boek heb je geen enkel excuus meer om niet je droom achterna te gaan. Ik vond het in ieder geval een feestje om te lezen, en ik ben heel blij met alle tips die er in dit boek staan. Ik ben er zo enthousiast over dat ik het al aan veel vrienden heb aangeraden.”

Islandcat op Bol.com

“Yes eindelijk. Altijd al heb ik mij een wereldburger gevoeld, niet gebonden aan landgrenzen. Ik heb dit boek in een ruk uitgelezen tijdens mijn reis naar San Francisco en New York. Herkenning, verbazing, humor en uitspraken als, ja natuurlijk en waarom ook niet schoten door mij heen tijdens het lezen. Je leest het boek alsof de schrijfster, Esther Jacobs, tegenover je zit tijdens de lunch in een leuk restaurant. Als een goede vriendin delend, inspirerend, motiverend en met veel tips en weetjes. Een absolute aanrader voor iedereen die verder kijkt, zelfs al verblijf je liever in het land waar je woont. Je kunt immers ook een wereldburger zijn in je eigen land. De tips, de motiverende en bijzondere verhalen inspireren, no matter what! Een van de tips heb ik direct voor dit boek gebruikt en het handboek is nu opgeslagen in mijn extern digitaal archief. Mijn reis gaat verder richting het buitenland en dit boek gaat mee!!”

AtNYtimes op Bol.com

“GODZIJDANK heeft Esther een boek geschreven over waar je tegen aan kunt lopen. (ik ben niet gelovig maar dit is de beste manier voor mij om het uit te drukken).”

Shima Zeroual

“Tijdens het lezen van ‘Wereldburgers’ viel alles op zn plek. Ik snapte eindelijk waarom ik niet “vast kon zitten” in een huis, in een huwelijk, in een huisvrouwrol. Het heeft een scheiding opgeleverd, heel veel stress, een depressie en mn leven totaal op zn kop. Reizen (wereldburger zijn) is voorlopig geen optie. Maar ik voel me wel zo!”

Marie-Chantal Pluim

“Ik moet je eerlijk zeggen al jaren geen boeken meer echt te hebben gelezen. Telkens wanneer ik begon aan een boek, dwaalden mijn aandacht snel af. Jouw boek echter heb ik in een korte tijd echt verslonden. Wat een heftig verhaal! De manier waarop je dingen hebt aangepakt vind ik overigens heel bijzonder en sterk en zijn zeker een inspiratie voor anderen.”

W. Buis

“Het Handboek voor Wereldburgers stimuleerde mijn vrijheid in denken en doen. Dit boek heeft mij door de procedures heen gesleept waar wij in zaten. Ik heb door het lezen van je boek destijds leren vertrouwen op mijn ‘afwijkende’ mening/visie en daardoor voor elkaar gekregen waar een jurist niet in geloofde. Fijn dat er mensen zijn zoals jij, waar ik de (h)erkenning vind.”

Petri Dobbenberg

Bekijk meer reviews en testimonials

RTV Amstelveen interviewde Esther over de aanleiding voor haar boek, en waarom ze het eerste boek aanbood aan de burgemeester van Amstelveen:

De thema’s ‘Wereldburger’ en ‘Digitale Nomaden’ in de media

Digital Nomad workshop

Tijdens deze live online workshop delen we onze plannen en ervaringen en krijg je antwoord op al je vragen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

 • Design your international masterplan. Gebruik de ‘six flag theory’ om te bepalen waar je jezelf en je bedrijf inschrijft, waar je belasting betaalt, waar je verblijft etc.
 • Wat zijn de voorwaarden om me uit Nederland uit te schrijven? Moet je ergens anders ingeschreven staan, of kan je ‘adresloos’ zijn?
 • Kan ik mijn bedrijf in het buitenland inschrijven? Hoe werk ik vanuit het buitenland?
 • Hoe zit dat met de Belastingdienst?
 • Hoe zorg ik dat ik verzekerd ben?
 • Wat zijn handige oplossingen voor telefoon, financien etc.?
 • Aan welk kostenplaatje moet ik denken als ik continue reis?
 • Hoe zorg ik dat ik echt lokatieonafhankelijk kan leven en werken?
 • Hoe en waar ontmoet ik gelijkgestemde lokatie onafhankelijke ondernemers?
 • ???

Met een klein groepje van 10-15 deelnemers gaan we praktisch aan de slag. Je kunt dus zelf de onderwerpen inbrengen en al je vragen stellen.

Je ontvangt van tevoren een aantal videos met alle info die je nodig hebt. Die kun je op je eigen tempo kijken.

Ronald Oenema, mijn ‘creatieve’ fiscaal jurist is hoogstwaarschijnlijk deze avond ook aanwezig voor je meer technische fiscale digitale nomaden vraagstukken!

Aan het eind van de workshop ben je geïnspireerd, heb je slimme oplossingen geleerd, gelijkgestemde mensen ontmoet en zijn al je vragen beantwoord.

Meer info over de workshop