Who’s that girl?

Hoi! Ik ben Esther Jacobs, ook bekend als de ‘No Excuses Lady’ omdat ik dingen voor elkaar krijg, ongeacht de omstandigheden. Ik deel mijn avontuurlijke leven en de lessen die ik heb geleerd om te laten zien dat alles mogelijk is, ook voor jou.

Onvoorspelbare situaties zijn mijn comfort zone geworden. De afgelopen 30 jaar als ondernemer heb ik vele uitdagingen omgezet in kansen—zoals het inzamelen van €16 miljoen voor goede doelen & geridderd worden, vervolgens ‘ontslagen’ worden uit Nederland, en overleven op een onbewoond eiland. Elk obstakel leidde tot nieuwe mogelijkheden en unieke verhalen, die leidden tot 30 boeken, 1000 keynotes en 500 internationale media-interviews.

Meer dan 500 keer in de internationale media, o.a.:

Tijd of geld?

In 1992, direct na mijn studie bedrijfskunde aan Nyenrode, stelde ik mezelf een belangrijke vraag: wat is belangrijker, tijd of geld?

Als ik verder zou studeren en carrière zou maken zoals mijn medestudenten, zou ik mijn tijd voor geld inruilen en mijn vrijheid verliezen. Ik wilde ervaringen verzamelen, geen bezittingen. Dus besloot ik een rugzak te kopen en als freelancer de wereld te verkennen. Ik heb nooit voor een baas gewerkt. Ik ben 100 keer op mijn bek gegaan en heb mezelf daardoor extreem goed leren kennen.

Vertrouw op jezelf. Focus alleen op de dingen die je kunt beïnvloeden. Werk met wat je hebt.

Goede doelen, slechte doelen

Reizen maakte me nieuwsgierig. Om de wereld om me heen beter te begrijpen haalde ik mijn Master in Antropologie en Latijns-Amerikaanse studies aan de University of Florida. Dat deed me beseffen dat alles relatief is; ons wereldbeeld hangt af van waar we geboren zijn en door welke ‘bril’ we kijken.

Ik wilde iets bijdragen aan de wereld. Tijdens de invoering van de Euro haalde ik €16 miljoen aan buitenlandse muntjes op voor 140 goede doelen met mijn initiatief Coins for Care. Omdat veel non-profitorganisaties niet wilden vertellen wat ze met het geld deden, richtte ik de Donateursvereniging op. Ik vocht zeven jaar voor meer transparantie in de liefdadigheidssector, zonder vergoeding. Uiteindelijk benoemde de Koningin mij tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Expeditie Robinson; survival lessen van een onbewoond eiland

In 2005 was ik de vriendjespolitiek in de goede doelenwereld zo zat, dat ik me in een opwelling aanmeldde voor het reality TV programma ‘Expeditie Robinson’. Een maand op een onbewoond eiland in Maleisië leerde me over overleven, én over groepsdynamiek. Omdat ik twee weken in een grot verborgen werd gehouden en daarna tegen mijn wil tot leider werd gemaakt, keerde de rest van de groep zich tegen mij. De compilatievideo in de finale laat zien wat er gebeurde.

Mensen die ‘anders’ zijn, worden vaak als een bedreiging gezien, ook op een onbewoond eiland.

‘Ontslagen’ uit Nederland

Als één van de eerste digitale nomaden verkende ik meer dan 100 landen. Ik deelde mijn verhalen en inzichten via lezingen, workshops en schrijfweken overal ter wereld. Echter, mijn reislust had ook onvoorziene gevolgen. Tien jaar na mijn riddering weigerde de gemeente Amstelveen mijn paspoort te verlengen omdat ik ’te veel reisde’. Deze ironische wending resulteerde in kamervragen, uitschrijving uit Nederland en een nieuwe identiteit: ik bestond officieel niet meer.

De paradox van mijn ‘ontslag’ door Nederland werd compleet toen de Nederlandse overheid (en andere landen) mij later inhuurden voor advies over ‘het probleem’ van de mobiele generatie.

Soms kan een tegenslag je grootste kans worden

Van obstakels naar kansen

Mijn nieuwe status dwong me om mijn huis in Nederland te verkopen. Onverwacht opende het ook nieuwe deuren; in de wereld van vastgoed. Ik investeerde in verhuur-appartementen in Amsterdam en verloor mijn hart aan Puglia, Zuid-Italië, waar ik niet alleen vastgoed kocht, maar ook olijfboer werd dankzij de productie van unieke olijfolie op mijn eigen Tiny Trullo landje.

Locatie-onafhankelijkheid werd mijn handelsmerk. Nu help ik anderen om in vrijheid te leven en op afstand te werken.

Gebruik de stenen die anderen naar je gooien om een stevige fundering te bouwen

De kracht van storytelling

Ik heb al deze ervaringen geïntegreerd in meer dan 1000 keynote presentaties, twee TEDx-lezingen en meer dan 30 boeken. Ik ben meer dan 500 keer geïnterviewd in de internationale media. Als schrijfcoach help ik nu anderen om hun persoonlijke of zakelijke verhaal te verwoorden en de wereld in te sturen.

In alles schuilt een verhaal; je moet alleen leren het te ontdekken

Energie management

Mijn leven lijkt misschien één groot avontuur en succes, maar achter de schermen is het niet altijd even makkelijk. Elke stap, beslissing, overwinning en tegenslag heeft me gevormd.

Na twee auto-ongelukken, twee whiplashes en twee fysieke burnouts moest ik noodgedwongen rustiger aan doen. Maar ik worstelde om de balans tussen doen en zijn te vinden.

Tip: zet ‘zijn’ niet op je to-do lijst…

Jarenlang gedwongen bezig zijn met energiemanagement leerde me dat ik een meer gebalanceerd leven wilde. Daarom heb ik besloten op mijn 55e met ‘pensioen’ te gaan. In plaats van constant werken en doen, probeer ik nu zijn als basis te nemen, met kleine eilandjes van doen. Een nóg vrijer leven, zonder agenda!

Vier het leven met mij

Vier samen met mij de overgang van een productief leven naar een bestaan dat meer gericht is op zijn. Op mijn 55e verjaardag, 28 juni 2025, organiseer ik een inspirerende theatershow in Amsterdam. Tijdens dit speciale evenement deel ik alle bizarre ervaringen en waardevolle lessen die ik onderweg heb geleerd.

Kom je ook?

Who's that girl?

Wil jij weer vlammen?

Ik wakker het vuur aan. Liefst in je hart; indien nodig ook onder je voeten…

Mijn kracht is om bijzondere mensen en ondernemers in hun kracht te zetten, zodat ze meer vrijheid ervaren, hun unieke verhaal kunnen delen en een positieve impact maken op de wereld om hen heen.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?

Chris G

“Esther is a rock star!”

Chris Guillebeau
NY Times bestselling author of ‘The $100 startup’

Ej-barbara Sevenstern

“Door alleen maar bij haar in de buurt te zijn, ga je in jezelf geloven.
Esther deelt alles wat ze weet met veel energie, enthousiasme en humor. Love it!”

Auteur Barbara Sevenstern

Erik Stout

“Esther weet obstakels
om te buigen naar mogelijkheden.”

Erik Stout

testimonial-homepage

“Esther durft bergen te verzetten en doet dat ook.”

Kluun
‘Komt een vrouw bij de dokter’

testimonial-homepage

“Deze tijd heeft behoefte aan mensen die uit het gangbare durven stappen, grenzen verleggen en nieuwe mogelijkheden vormgeven.
Esther Jacobs is zo iemand.”

Herman Wijffels

Morris Tabaksblatt

“Esther heeft veel losgemaakt in de goede doelen wereld. Ik heb veel bewondering voor
haar strijd om transparantie en de resultaten die ze heeft bereikt.”

Morris Tabaksblatt

peter

“Dat Esther door haar sterke rechtvaardigheidsgevoel niet altijd de makkelijkste weg kiest,
is voor mij zeer herkenbaar.”

Peter R. de Vries

testimonial-homepage

“Onze heldin, ze waren zo onredelijk tegen haar op dat Robinson-eiland, ze had geen schijn van kans.
Ze bleef maar menselijk en aardig. Hoe doet ze dat toch?”

Linda de Mol

Changing lives around the world

Annaliza, Carole, Patty en Maritza vertellen over mijn impact op hun leven en werk.

Let’s connect

Volg me op social media waar ik regelmatig mijn avonturen deel. Inspiratie om jouw unieke pad te ontdekken en je dromen waar te maken.

PS. Ik antwoord altijd persoonlijk!