Ik stap uit het systeem

Lees wat er hieraan vooraf ging: ‘Ik pas niet in het systeem (7)’. OK, de zaken zijn dus duidelijk:

 • Ik heb geen recht meer op hypotheekrenteaftrek sinds de gemeente Amstelveen me heeft uitgeschreven uit de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).
 • Zonder GBA registratie ben ik voor alle officiële instanties in feite een zwerver zonder vaste woon- en verblijfplaats.
 • Volgens de Belastingdienst kan ik aannemelijk maken dat mijn (sociale) leven zich grotendeels buiten Nederland afspeelt en zou ik hier dus geen belasting hoeven te betalen.

Alles wijst erop dat ik in feite al een echte ‘wereldburger’ ben: vrij als een vogeltje. Zonder verplichtingen, maar ook zonder ‘rechten’ zoals AOW of zorgtoeslag. (Niet dat ik me over die laatste zaken ooit zorgen heb gemaakt…)

uit het systeem2

Foto: Erik Buis

Maar nu komt het gekke: Ik merk bij mezelf een enorme weerstand tegen het zetten van de laatste stappen om ‘het systeem’ echt definitief de rug toe te keren.

 • Ik stel het schrijven van de brief aan de Belastingdienst steeds uit.
 • Laat vragen van mijn boekhouder (wat doen we met 2012?) te lang liggen.
 • Heb wel info aangevraagd over een expat ziektekostenverzekering, maar nog geen knopen doorgehakt.

Alles in me zegt dat ik nog ergens op moet wachten. Maar waarop?!? Grappig dat dit gevoel van weerstand, twijfel en excuses precies datgene is waarover ik boeken heb geschreven, lezingen geef en mensen coach. Als je uit je comfort zone stapt, voelt dat ongemakkelijk en/of onzeker en zal je primitieve ‘reptielenbrein’ alles doen om die stap richting ‘gevaar’ te voorkomen. Ik vertel er ook vaak bij dat dit onbestemde gevoel nooit weggaat, hoe vaak je ook uit je comfort zone stapt. Heel stoer voeg ik daaraan toe: ‘Je leert het gevoel echter wel herkennen en… negeren.’ Maar nu. Dus. Zit ik er zelf middenin. En het onbestemde gevoel, mijn reptielenbrein is sterker dan ooit. Het is natuurlijk ook niet niks om helemaal ‘uit het systeem’ te stappen. Dat systeem waar ik nooit gebruik van heb gemaakt of van plan was te maken. Dat systeem dat ik altijd belachelijk en benauwend heb gevonden en waar ik me bij tijd en wijle zelfs tegen heb verzet. Maar het was er toch maar altijd. Voor het geval dat… Ik weet dat ik mezelf prima kan redden en dat als ik dat nodig vind ik de grootste risico’s (bijvoorbeeld ernstige ziekte) prima kan afdekken. En toch. Aarzeling. Uitstel. Zoeken naar excuses. Die er eigenlijk niet meer zijn. In feite heeft de gemeente Amstelveen me zelfs een dienst bewezen door me uit te schrijven met ‘bestemming onbekend’. Normaal gesproken moet je als je wilt emigreren aan de Belastingdienst bewijzen dat je niet langer in Nederland woont. Nu heeft de gemeente Amstelveen dat officieel al voor me geregeld. Waar wacht ik dus op? Dit hele gedoe was eigenlijk een (vermomde) kans die ik gewoon moet grijpen. Als pionier volg je geen gebaande paden. Je zoekt je eigen weg en laat een spoor achter voor anderen die eventueel dezelfde weg willen gaan. (Ralph Waldo Emerson) En ook een pionier is gewoon een mens, die best even diep mag zuchten voordat hij de ‘bewoonde’ en vertrouwde wereld achter zich laat. Maar blijven waar je bent, daar wordt een ontdekkingsreiziger niet gelukkig van. Dus kom op Esther, no excuses lady; haal diep adem en spring in het diepe. Ultieme vrijheid… Wereldburger… Ik stap… uit het systeem! Lees hoe het verder gaat: ‘Open brief aan burgemeester‘….

Handboek voor Wereldburgers

Naar aanleiding van mijn ervaringen schrijf ik het Handboek voor Wereldburgers.

Stap uit het systeem en leef je leven in vrijheid. The world is our playground. cover handboek voor wereldburgers

Wonen op de mooiste plekken van de wereld, overal vandaan werken. Onbegrensde mogelijkheden dus. Tegelijkertijd hebben we te maken met oude regels, wetten en systemen. Hoe vind je hierin je eigen weg?

In dit boek delen diverse (Nederlandse) Wereldburgers hun ervaringen en geven praktische tips over lifestyle, werk, belastingen, verzekeringen etc. Ook jij kan leven en genieten in vrijheid; of je nu jong of oud bent, arm of rijk. De kunst is om verder te kijken dan wat in je omgeving gebruikelijk is en je niet te laten beperken door ouderwetse systemen en aannames. Als je al weinig binding hebt met Nederland, dan is het is eenvoudiger dan je denkt om uit het systeem te stappen en jouw droomleven te leven, zonder regeltjes of verplichtingen.

www.handboekwereldburgers.nl

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

 • Heb je nog vragen?
 • Weet je niet waar je moet beginnen?
 • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

 • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
 • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
 • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs