Open brief aan de Burgemeester van Amstelveen

Ik pas niet in het systeem (update juni 2014)

Lees wat er hieraan vooraf ging: ‘Ik stap uit het systeem’.

Betreft: boekpresentatie op gemeentehuis

Geachte heer de Graaf,

Begin september presenteer ik mijn 5e boek, het ‘Handboek voor Wereldburgers’ aan de eerste 250 kopers en aan de pers. Gezien de rol die de Gemeente Amstelveen heeft gespeeld in het tot stand komen van dit boek, zou ik graag de boekpresentatie op het gemeentehuis van Amstelveen houden.  Hieronder leg ik uit waarom uw gemeente eigenlijk alleen met ‘ja’  kan antwoorden op dit verzoek.

Wij kennen elkaar (nog) niet persoonlijk, maar met uw twee voorgangers heb ik  wel te maken gehad. Van de heer Kampen ontving ik in 2003 een Ridderorde voor het als vrijwilliger bedenken en uitvoeren van de landelijke actie Coins for Care; rondom de Euro-invoering werd €16 miljoen aan oud muntgeld ingezameld voor goede doelen. “U bent een voorbeeldburger en Amstelveen is trots op u” zei hij toen hij mij de Ridderorde opspeldde tijdens een speciale ceremonie.
Aan de heer van Zanen heb ik minder prettige herinneringen. Hij gaf eind 2012 geen gehoor aan mijn noodkreet toen ik zonder pardon uit mijn eigen koophuis (waar ik al 16 jaar woon!) werd uitgeschreven omdat ik minder dan 4 maanden per jaar in mijn eigen huis overnacht. Mijn paspoort werd niet verlengd, mijn parkeervergunning werd ingetrokken, ik mocht niet meer stemmen en mijn bedrijf werd uitgeschreven uit de Kamer van Koophandel. Diverse keren heb ik op het Gemeentehuis en via de media geprobeerd de heer van Zanen te spreken te krijgen- ik ben immers een brave ZZP-er die weliswaar veel reist, maar Amstelveen als enige vaste woonplek heeft- maar het mocht niet baten. “Regels zijn regels” kreeg ik van diverse ambtenaren te horen en “U bent een pionier, waar onze huidige regelgeving nog niet op is afgestemd…” Daar moest ik het mee doen.

Ik heb het daar best even moeilijk mee gehad, dat moet gezegd worden. Maar na een paar maanden kon ik de situatie als een unieke kans zien. Ik besloot Wereldburger te worden, zonder vaste woon-en verblijfplaats. De enige ‘zwerver’ met een eigen huis (dat ik sindsdien verhuur aan ex-pats) en een eigen bedrijf (inmiddels gevestigd op de British Virgin Islands). Er ging, letterlijk, een wereld voor me open. De vrijheid die ik sindsdien voel, valt met geen pen te beschrijven. Toch heb ik dat wel geprobeerd. Ik deel mijn ervaringen en geef praktische tips aan andere ‘mobiele burgers’ in mijn ‘Handboek voor Wereldburgers’, dat binnenkort klaar is.
Eind 2012 is er veel heisa en media aandacht geweest rondom mijn uitschrijving, Er zijn zelfs kamervragen over gesteld. Ik wil tijdens de presentatie graag de Gemeente bedanken voor het cadeau dat ze mij onbedoeld heeft gegeven. Hun beslissing is de aanleiding geweest tot het mooie leven dat ik nu leid. Door de boekpresentatie op het Gemeentehuis te houden, kunnen we een positieve afsluiting aan deze zaak geven.
Er zal veel media aandacht zijn rondom publicatie van het boek, net als er rondom de omstreden beslissing tot uitschrijving was. Ook dit verzoek doe ik in het openbaar en uw reactie zal ook door velen gezien worden; alles wat ik doe is transparant.

Ik hoop dan ook dat de gemeente deze kans tot verzoening aangrijpt en het feestelijke decor wil vormen waartegen begin september (bijvoorbeeld de 10e of 11e?) de eerste wereldburgers het boek zullen ontvangen.

In afwachting van uw antwoord verblijf ik – ergens op de wereld-

Met vriendelijke groet,

Esther Jacobs
www.estherjacobs.info
esther@estherjacobs.info
+31 654 28 23 28

Lees hoe het verder gaat: ‘Ik stap uit het systeem – update dec 2014‘….

Handboek voor Wereldburgers

Naar aanleiding van mijn ervaringen schrijf ik het Handboek voor Wereldburgers.

Stap uit het systeem en leef je leven in vrijheid. The world is our playground.

cover handboek voor wereldburgersWonen op de mooiste plekken van de wereld, overal vandaan werken. Onbegrensde mogelijkheden dus. Tegelijkertijd hebben we te maken met oude regels, wetten en systemen. Hoe vind je hierin je eigen weg?

In dit boek delen diverse (Nederlandse) Wereldburgers hun ervaringen en geven praktische tips over lifestyle, werk, belastingen, verzekeringen etc. Ook jij kan leven en genieten in vrijheid; of je nu jong of oud bent, arm of rijk. De kunst is om verder te kijken dan wat in je omgeving gebruikelijk is en je niet te laten beperken door ouderwetse systemen en aannames. Als je al weinig binding hebt met Nederland, dan is het is eenvoudiger dan je denkt om uit het systeem te stappen en jouw droomleven te leven, zonder regeltjes of verplichtingen.

Een avontuurlijk leesboek, met veel praktische informatie voor vrije denkers,  ‘wannabe’ wereldburgers, digital nomads, beleidsmakers en anderen die zich verbazen over regels die een doel op zich worden in plaats van een middel. De exclusieve voorverkoop van de eerste 250 genummerde en gesigneerde exemplaren is begonnen, kijk op www.handboekwereldburgers.nl.

Vijf minuten inspiratie nieuwsbrief

Drie keer per jaar stuur ik een 5 minuten inspiratie mail met slimme en leuke tips aan al mijn contacten. Wil jij af en toe een glimlach en inspiratie in je mailbox?