De geboorte van een boek

Tips voor het schrijven, uitgeven en promoten van je boek aan de hand van een concreet voorbeeld: mijn nieuwe boek Jij bent een TopVrouw.

Schroom niet om bestaand materiaal te gebruiken

Dit boek is een verzameling columns die eerder zijn gepubliceerd in het ‘Vrouw’ supplement van De Telegraaf. Ik heb ze allemaal samen in een boek gezet! Het harde werk van het schrijven was al voltooid, ze moesten gewoon worden samengesteld om dit positieve, praktische boek te maken dat vol staat met tips en inspiratie die onmiddellijk van toepassing zijn.

Vraag voor het drukken al recensies!

Je kunt niet van je eigen boek zeggen hoe leuk het is, dus vroeg ik vrouw.nl of ze een leuke quote wilden geven. Die plaatste ik op de achterflap en website. Dat geeft legitimatie aan je boek. Bovendien had ik zo meteen een goede eerste recensie!

Na het lezen van dit boek stap je elke ochtend met een dikke glimlach uit bed…
Vrouw.nl

Deel je boekproces van begin tot eind

Ideaal gezien had ik het hele proces van totstandkoming van het boek via de social media moeten delen om feedback en ideeën te vragen en zo onbewust alvast wat reclame te maken. Zo neem je mensen mee in het proces en gaat het boek alvast leven. Dat heb ik deze keer eigenlijk helemaal niet gedaan. Voor veel mensen is het dus een verrassing dat mijn 4e boek er nu ineens is. Low profile deze keer.

Wees concreet: dit is ‘m dan!

Benieuwd naar het eindresultaat? Jij bent een TopVrouw! is net vers van de pers. Het is vanaf 1 mei bij bol.com en andere boekwinkels te koop, maar je kunt het boekje nu al rechtstreeks bij mij bestellen. Het kost €9,95 en je betaalt geen verzendkosten voor een gesigneerd exemplaar. Leuk moederdag ideetje? 😉

Probeer zoveel mogelijk free publicity te genereren

Benader (lokale) media en vooral regionale radioprogramma’s met een link tussen hun publiek en/of de actualiteit en jouw boek. Zo is mijn boek ‘jij bent een TopVrouw’ bijvoorbeeld heel geschikt voor… moederdag! Radioprogramma’s zijn altijd op zoek naar leuke gasten en je krijgt veel meer tijd je verhaal te vertellen dan op TV. Kasper Kooij van het radioprogramma High Tea benaderde mij via Twitter om zondag 5 mei in zijn uitzending meer te vertellen over het boek. Ik was daar eerder al voor mijn boek Heb jij al een foute man? geweest en kennelijk volgde hij me. Dus oude contacten opvolgen is een goede tip.

Link je boek naar andere producten of services die je kunt bieden.

Misschien ben je geïnspireerd om zelf ook met je boek aan de slag te gaan. Op facebook.com/eenboekschrijven staan veel tips en worden ervaringen gedeeld. Ik geef tips op mijn website en tijdens de workshop van idee tot boek (28 mei is voorlopig de laatste!). Wil je echt aan de slag? Ik geef regelmatig schrijfweken op exotische locaties wereldwijd. In één week help ik je jouw boek te schrijven, uit te geven en te promoten.

Het is nooit te vroeg om met promotie te beginnen

Nieuwsgierig naar mijn volgende boek? Laat ik dat dan maar alvast aankondigen. Het gaat Handboek voor wereldburgers heten en het is ontstaan naar aanleiding van mijn problemen met de gemeente Amstelveen, waardoor ik nu officieel zonder vaste woon- en verblijfplaats te boek sta.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.