Handige schrijftips

Schrijftips van auteurs voor beginnende schrijvers.

  • Veel boeken – ook (auto)biografieën – beginnen met een spannende scene in het eerste hoofdstuk of de inleiding. Pas daarna, als de lezer er helemaal in zit, wordt uitgelegd wat er vooraf is gebeurd. Dat werkt vaak beter dan een boek beginnen bij het begin (er was eens…).

  • Wil je later een biografie gaan schrijven of een vertellen over iets wat jij hebt meegemaakt? Maak dan nu al aantekeningen of hou een dagboek bij. Dan hoef je niet alles uit je hoofd te gaan doen. Feit is dat je dan een groot deel vergeten hebt. Bedenk maar eens wat je op 29 augustus 2014 deed. Geen of slechts een vaag idee? Precies. Schrijf dus zoveel mogelijk op: emoties, belangrijke gesprekken, gebeurtenissen en ga zo maar door.

  • Wil je de hoofdpersonen uit het boek onherkenbaar maken? Schrijf dan niet met de nep-namen, maar gebruik de werkelijke namen om tijdens het schrijfproces je emoties zo zuiver mogelijk te houden. Als je boek klaar is, kan je makkelijk zoek en vervang doen en met één druk op de knop alle Pietjes in Jantjes veranderen.

  • Hoe lang een boek moet zijn? Dat is helemaal afhankelijk van je doel, lettergrootte, budget, papiersoort etc. In het algemeen kun je stellen dat een gedrukt boek tussen de 10.000 en 40.000 woorden bevat. Natuurlijk is de rekensom anders als je het alleen als e-book uitgeeft. Staar je in dat geval niet blind op lengte maar op de relevantie van je verhaal.

  • Een achterflap heeft slechts beperkte ruimte. Inclusief de bio van de schrijver moet je als maximum 300 woorden aanhouden.

  • Plan schrijftijd in je agenda en manage de verwachtingen van je omgeving daarin. Tegen het einde is er bijna altijd een eindsprint. Dus hou hier rekening mee.

  • Eindigen is net zo belangrijk als beginnen. Op een gegeven moment is een tekst af. Na het inleveren komt er nog genoeg tijd om eventuele kleine aanpassingen te maken. Dus maak je geen zorgen. Als je het nooit loslaat, kun je het nooit publiceren. Daarmee stel je zowel lezers als jezelf teleur.

Writer’s block?

Zit je even niet in de flow? Ga niet totaal iets anders doen maar iets wat handig is voor je boek:

  • Ga wandelen.
  • Doe research.
  • Lees het werk van anderen.
  • Schrap zoveel mogelijk tekst zonder dat het ten koste gaat van de inhoud. Zorg wel dat je altijd een back-up maakt voor het geval dat.

  • Zoek naar verboden woorden in je tekst: loze woorden als bijna, heel, erg, iets, beetje kun je schrappen. Vermijd woorden als worden, zullen, kunnen, gaan. Kijk waar ook, meestal en nog relevant is. Hou je ook in qua leestekens.

  • Beloon jezelf voor het feit dát je hebt geschreven.
  • Brainfood voor schrijvers: water en noten.

Of doe iets waardoor je toch met schrijven bezig bent:

  • Schrijf een blog.
  • Schrijf een tekst waarbij je uitgaat van je zintuigen: proef, ruik, voel en luister. Hoeveel soorten rood ken je? Beschrijf je eerste kus. Schets de sfeer aan de hand van geluiden.

  • Doe een braindump: neem een paar kernwoorden en schrijf dan aan één stuk door zonder te letten op goedlopende zinnen en taalfouten.

Handige sites over alles boeken schrijven

Tips, tricks en meer ter inspiratie.

Schrijfcoach toch wel fijn?

Lijkt het je fijn als iemand met je meedenkt en -leest? Je helpt de structuur van je boek te bepalen en tips geeft voor je schrijfstijl? En wat te denken van accountability? Ik kan de volgende coach van harte aanbevelen:

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 30 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je leert er alles over in mijn ‘van idee tot boek’ workshop.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Ik heb een GPT opgeleid met al mijn boek-schrijf kennis. Probeer gratis EstherAI uit!

Liever 1 op 1 met mij aan jouw boek werken? Met Privé-schrijfcoaching krijg je persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.