Schrijftips

 • Veel boeken, ook (auto)biografieën beginnen met een spannende scene in het eerste hoofdstuk of de inleiding, om daarna (als de lezer er helemaal in zit) uit te leggen wat er vooraf is gebeurd. Dat werkt vaak beter dan een boek dat bij het begin begint (‘Er was eens…’).
 • Schrijf je een biografie, of over iets wat jij hebt meegemaakt? Maak aanstekingen / houd een dagboek bij. Later, als je over deze periode in je leven gaat schrijven, komen emoties, twijfels, gesprekken etc. veel echter over als je je aantekeningen van dat moment erbij hebt.
 • Wil je de hoofdpersonen uit het boek onherkenbaar maken? Schrijf dan niet met de nep-namen, maar gebruik de werkelijke namen om tijdens het schrijfproces je emoties zo zuiver mogelijk te houden. Als je boek klaar is, kan je makkelijk ‘zoek en vervang’ doen en met één druk op de knop alle ‘Pietjes’ in ‘Jantjes’ veranderen…
 • Hoe lang ‘moet’ een boek zijn? Dat is helemaal afhankelijk van je doel, lettergrootte, budget, papiersoort etc. In het algemeen kun je stellen dat een gedrukt boek tussen de 10.000 en 40.000 woorden bevat.
 • Een eBook of PDF kan je zo kort of lang maken als je zelf wilt.
 • Een achterflap heeft slechts beperkte ruimte. Inclusief ‘bio’ van de schrijver moet je als maximum 300 woorden aanhouden.
 • Plan schrijftijd in je agenda en manage de verwachtingen van je omgeving daarin. Tegen het einde vindt er altijd een eindsprint plaats, dus hou hier rekening mee.
 • `Maak aantekeningen/ houd een dagboekje bij. Alles wat je meemaakt, denk, hoort en ziet, kan straks belangrijk zijn voor je boek. Schrijf uitspraken van mensen letterlijk op. Benoem je emoties, ook op alledaagse dagen: je herinnering maakt alles vlakker dan het in werkelijkheid was. Door jouw eigen aantekeningen komt je verhaal echt tot leven.
 • Naast dat beginnen belangrijk is, een punt zetten is minstens zo belangrijk. Kiezen voor ‘en voor nu is het klaar’ is essentieel voor het schrijven van een boek. Na het inleveren komt er nog genoeg tijd om eventueel nog wat aan te passen, dus maak je geen zorgen. Je moet je boek op enig moment loslaten om geboren te laten worden.

Schrijfcoach?

Lijkt het je fijn als iemand met je meedenkt en -leest? Je helpt de structuur van je boek te bepalen en tips geeft voor je schrijfstijl? Ik kan de volgende dame van harte aanbevelen:

Writers block?

Zit je even niet in de flow? Ga niet totaal iets anders doen, maar doe iets wat handig is voor je boek:

 • Ga wandelen.
 • Doe research.
 • Lees het werk van anderen.
 • Schrap zoveel mogelijk tekst, zonder dat het ten koste gaat van de inhoud.
 • Zoek naar ‘verboden’ woorden in je tekst: loze woorden als bijna, heel, erg, iets, beetje kun je schrappen. Vermijd woorden als worden, zullen, kunnen, gaan. Kijk waar ‘ook’, ‘meestal’, ‘nog’ relevant is.
 • Beloon jezelf voor het feit dát je hebt geschreven.
 • Brainfood voor schrijvers: water en noten.

Of doe iets waardoor je toch met schrijven bezig bent:

 • Schrijf een blog.
 • Schrijf een tekst waarbij je uitgaat van je zintuigen: proef, ruik, voel, luister: Hoeveel soorten rood ken je, beschrijf je eerste kus, schets de sfeer aan de hand van geluiden.
 • Doe een braindump: neem een paar kernwoorden en schrijf dan aan één stuk door, zonder te letten op goed lopende zinnen en taalfouten.

Schrijf sites

De volgende websites kunnen inspirerend en handig zijn bij je schrijfproces:

Andere handige sites

 • Facebook groep ‘durftevragen’; voor hulp en ideeën m.b.t. je onderwerp, proeflezers, cover design etc.
 • Fiverr.com; voor $5 ontwerpt iemand je cover, bouwt je website Facebook pagina of blog en nog veeeel meer.

Lees meer over jouw eigen boek.

Meer info over uitgeven.

Esther’s boekpromo tips.

Al eerder verschenen boeken.

Aan de slag

Schrijfweek Mallorca

SCHRIJFWEEK MAlLORCA

Krijg praktische tips, 1 op 1 begeleiding en zoveel feedback als je wilt. Mijn ‘uitgeef-goeroe’ en een schrijfcoach gaan ook mee. Kijk hoe ver je kunt komen in 1 week… Bekijk snel de eerstvolgende datum. Komt de datum niet uit of wil je direct aan de slag? Informeer naar een privé schrijfweek.

Connie Maathuis, Monique de Haan en Hannah over hun boek geschreven tijdens de schrijfweek Mallorca.

Resultaten

Er zijn inmiddels al tientallen boeken uitgekomen als resultaat van de schrijf-workshops, Schrijfweken en de Bijzondere Verhalen Beurs.

Facebook groep

Er is nu ook de Facebook groep ‘mijn eigen boek schrijven’ waar je tips en ervaringen kunt delen met andere schrijvers.

Hulp nodig?

Schop onder je kont nodig? Wil je persoonlijk advies? Begeleiding tijdens je schrijf-, uitgeef- en promotietraject? Samen in 1 uur je achterflap schrijven? Ik kan je helpen: 1 op 1 of via Skype. Boek nu een RESULTant sessie.

Aan de slag

Al mijn tips en veel voorbeelden vind je in dit handige boek ‘Schrijf je boek in één week

schrijf je boek in een week

Wil je echt aan de slag met je boek? Ik help je graag op weg.

Misschien zijn de eCourse, een schrijfweek of een 1 op 1 sessie wat je nodig hebt. Hierbij links naar meer info om je op weg te helpen met het schrijven en publiceren van je boek:

Free resources

Vind inspiratie en tips in mijn blogs.

Het Boek

Leer mijn ‘omgekeerde’ 7 stappen aanpak (begin met de achterflap) in mijn recent geüpdate (e)boek. Je vind er veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

eCourse

Leer de 7 stappen aanpak in mijn (Engelstalige) eCourse ‘How to write a book in 1 week’. De ecourse bouwt verder op het concept van het boek en geeft voorbeelden over het schrijfproces, promotie van je boek en oefeningen om echt aan de slag te gaan. Plus concrete tips om je boek te self-publishen op Amazon of een ander platform.

Schrijfweken

Tijdens de retreats op Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Iedere dag een workshop om je op weg te helpen, heerlijk eten en persoonlijke begeleiding.

1 op 1 begeleiding

Misschien komen de data van de schrijfweken je niet uit? Wil je 1 op 1 mijn onverdeelde aandacht? Boek dan een privé schrijfweek. Je kunt ook een RESULTant sessie boeken: in 1 of 2 sessies kan ik je al een eind op weg helpen.

Resultaten

Mijn methode werkt echt: bekijk de boeken die al zijn gepubliceerd met mijn schrijf-methode.

Meer info

Bekijk de details van alle workshops, retreats en eCourses

Mijn 5 belangrijkste tips

In deze video deel ik mijn belangrijkste schrijf tips, samen met de co-auteur van mijn boek:

Share this Blog post: