Uitgeeftips

Werken met een uitgever

 • Met je boekidee, titel, achterflap, inhoudsopgave/structuur en een inleiding of eerste hoofdstuk kan je een uitgever benaderen. Deze zal ook willen weten hoe groot jouw ‘bereik’ is; aantal social media followers, nieuwsbrief adressen en andere bekendheid binnen en toegang tot je doelgroep.
 • Van een Amerikaanse uitgever kreeg ik deze guidelines for book proposal. Dit geeft je een indruk van hoe veel grote uitgevers denken.

Printing on demand(POD)

Het is nu mogelijk om je boek te printen en het beschikbaar te krijgen op de manier en plek die jij wilt. Zonder veel moeite en zonder grote investeringen. In tegenstelling tot drukken, worden bij Printing on demand alleen die boeken geproduceerd die ook daadwerkelijk verkocht zijn. Je hoeft dus niet te investeren in een schuur vol boeken en hebt ook geen gedoe (en kosten) met opslag. Alles is mogelijk: directe verzending aan de besteller, een persoonlijke boodschap in een boek.

Je boek herdrukken

De eerste oplage van jouw boek is uitverkocht. Gefeliciteerd!
Maar wat als je uitgever niet wil herdrukken? Terwijl er nog wel vraag is?
Jij hebt geen zin in grote investeringen of veel gedoe. Maar je zou het wel fijn vinden als je boek nog beschikbaar is voor mensen die het graag willen lezen.

Toen ik dit zelf meemaakte, heb ik samen met ‘uitgeef-goeroe’ Jan Willem Gerth herdrukjeboek.nl opgezet.

Jouw boek klaar in 6 maanden?

Hoe dan?!?
 • Bekijk de website van de uitgever die je benadert goed en houd je aan de richtlijnen die daar staan aangegeven. Ga niet nabellen, maar wacht rustig een reactive af. Dat kan soms wel 3 maanden duren: de meeste uitgevers krijgen veel manuscripten te beoordelen.
 • Het helpt om contact te zoeken via de social media. Uitgevers die op twitter actief zijn, blijken veel makkelijker benaderbaar te zijn.
 • Als je met een uitgever in zee gaat, sta dan open voor feedback. Een uitgever kent de boekenmarkt veel beter dan jij.
 • Spreek het contract dat je krijgt altijd even door met een mede-auteur, om te toetsen of het ok is wat voorgesteld wordt. Standaard is een percentage van 8 tot 10%. Dus nee, je wordt niet rijk van een boek schrijven!
 • Baken goed af wat jij zelf doet en wat een uitgever doet. Zoek jij zelf foto’s voor in het binnenwerk of doet je uitgever dat? Wie doet de vormgeving? Wie bepaalt wat er op de cover komt te staan? Dit zijn geen afspraken die in het contract staan, deze afspraken ontstaan uit de dialoog.
 • Spreek tussentijdse toetsingsmomenten af, om te peilen waar je staat of je op de juiste weg bent, etc. Stem dit goed af op wat JIJ nodig hebt.

Je eerste boek

Je hebt een boek geschreven. Gefeliciteerd!
Maar wat als je uitgever geen uitgever kunt vinden?
Of het gewoon liever zelf doet?
Jij hebt geen zin in grote investeringen of veel gedoe. 

Samen met ‘uitgeef-goeroe’ Jan Willem Gerth heb ik mijneersteboek.nl opgezet.

Wij kunnen je wegwijs maken in de wereld van drukkerijen, self-publishers, Printing On Demand, distributie webshops en boekwinkels.

Zelf uitgeven

Er zijn diverse partijen die je kunnen helpen.

 • Tenpages.com is een leuk initiatief voor als je zelf wilt uitgeven, of samen met een partner wilt uitgeven. Het is een online platform waar je de eerste 10 pagina’s van je script plaatst. Op die manier kunnen talentvolle schrijvers vanaf de eerste, vers geschreven pagina’s ontdekt en gesteund worden door aandeelhouders. Dit met als doel om hun manuscripten uiteindelijk uitgegeven te zien worden door een echte uitgeverij.
 • BraveNewBooks Het self-publishing platform van Bol.com
 • hetboekenschap.nl biedt ook heel veel tips over schrijven, promo en uitgeven op hun site.

Een volgend boek uitgeven

Je eerste boek(en) via een uitgever gepubliceerd en nu wil je het zelf doen?

Groot gelijk! Je zult verbaasd staan van de mogelijkheden.
Snel op de hoogte van de nieuwste opties en ‘shortcuts’?
Geen zin om alles zelf uit te zoeken en te regelen?

Op IkGeefMijnBoekZelfUit.nl vind je alle info.

Eerlijke en goede begeleiding

Jan-Willem Gerth heeft een kleine uitgeverij en weet enorm veel over de moderne wereld van POD, drukwerk, slimme wegen in het uitgeef systeem etc. Ik heb hem tot mijn ‘Uitgeef-goeroe’ gebombardeerd en reeds vele schrijvers blij gemaakt met dit contact. Toegankelijk, altijd bereid mee te denken en de beste, goedkoopste, slimste oplossing gegarandeerd.
033-2462252
06 244 155 11
info@uitgeverijvanbrug.nl

Annemarie Kleve is veel meer dan een drukker. Ze denkt mee, geeft feedback en zoekt dingen voor je uit. Een drukker met een gezicht.
contact@anders2.nl

Verkoopkanalen

Je kunt je boeken via je eigen site verkopen, tijdens lezingen en uit je kofferbak. Vermelding op de grote webshops, zoals bol.com, managementboek.nl, boekrunners.nl is ook mogelijk, evenals en een aanmelding bij het Centraal Boekhuis, zodat iedere boekwinkel in Nederland jouw boek kan bestellen. Je kunt dit allemaal zelf gaan regelen, maar dat kost veel tijd en geld. Mijn uitgeef-goeroe Jan-Willem Gerth weet slimme oplossingen.

Met deze manier van zelf uitgeven, verdien je meer op ieder verkocht boek dan bij een uitgever. Op mijneersteboek.nl vind je een menukaart en rekenvoorbeelden met de kosten van de verschillende opties.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 25 boekenschrijfcoach van 400 mensen en organisator van 20 schrijfretraites, heb ik het beste systeem gevonden om snel een goed boek te schrijven. Het is eenvoudiger dan je denkt, met mijn 7 stappen ‘Reverse Writing’ methode. Hierbij links naar meer info om je op weg te helpen met het schrijven en publiceren van je boek:

‘Achterstevoren’ schrijven?!? –  Voorkom de fout de veel schrijvers maken: begin met de achterflap van je boek, niet op pagina 1. Het klinkt niet logisch, maar het werkt echt. Ontdek het geheim van ‘Reverse Writing’.

Free resources –  Vind inspiratie en tips in mijn blogs. Meer schrijf inspiratie en tips? Schrijf je in voor mijn ‘interested in writing’ list en ontvang meteen een PDF met 10 ideeën voor een succesvol boek.

Het boek – Leer mijn ‘omgekeerde’ 7 stappen aanpak (begin met de achterflap) in mijn recent geüpdate (e)boek ‘Schrijf je boek in één week’. Je vind er veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

eCourse – Leer de 7 stappen aanpak in mijn (Engelstalige) eCourse ‘How to write a book in 1 week’. De ecourse bouwt verder op het concept van het boek en geeft voorbeelden over het schrijfproces, promotie van je boek en oefeningen om echt aan de slag te gaan. Plus concrete tips om je boek te self-publishen op Amazon of een ander platform.

Workshop – Een voorproefje van ‘Reverse Writing’, laat je inspireren, ontvang praktische tips, krijg persoonlijke feedback op je achterflap; met de 1/2 dag workshop ‘Van idee tot boek’.

Schrijfweken – Tijdens de retreats op Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Iedere dag een workshop om je op weg te helpen, focus, heerlijk eten en persoonlijke begeleiding.

1 op 1 begeleiding – Misschien komen de data van de schrijfweken je niet uit? Wil je 1 op 1 mijn onverdeelde aandacht? Boek dan een privé schrijfweek. Je kunt ook een RESULTant sessie boeken: in 1 of 2 sessies kan ik je al een eind op weg helpen.

VAN IDEE TOT BOEK IN 6 MAANDEN

Als je echt serieus aan de slag wilt met het schrijven en publiceren van je boek, kan ik mijn Schrijvers Mastermind aanbevelen: ik help je persoonlijk bij elke stap, zodat je boek in 6 maanden klaar is!

Resultaten – Mijn methode werkt echt: bekijk de boeken die al zijn gepubliceerd met mijn schrijf-methode. Of leer van de ervaringen van andere CEO’s en ondernemers die met mij werkten in deze YouTube testimonial playlist.

Mijn 5 belangrijkste tips – In deze video deel ik mijn belangrijkste schrijf tips, samen met de co-auteur van mijn boek:

Share this Blog post: