Uitgeeftips voor je boek

Werken met een uitgever

  • Met je boekidee, titel, achterflap, inhoudsopgave of structuur en een inleiding of eerste hoofdstuk kan je een uitgever benaderen. Deze zal ook willen weten hoe groot jouw bereik is. Denk aan het aantal volgers op social media, e-mailadressen op bv je nieuwsbrief en andere meetbare bekendheid binnen en toegang tot je doelgroep.

  • Van een Amerikaanse uitgever kreeg ik deze guidelines for book proposal. Dit geeft je een goede indruk hoe veel grote uitgevers denken.

  • Bekijk de website van de uitgever die je benadert goed en houd je aan de richtlijnen die daar staan aangegeven. Ga niet nabellen, maar wacht rustig een reactie af. Dat kan soms wel 3 maanden duren: de meeste uitgevers krijgen veel manuscripten te beoordelen.

  • Het helpt om contact te zoeken via de social media. Uitgevers die op bijvoorbeeld Twitter of LinkedIn actief zijn blijken veel makkelijker te benaderen zijn.

  • Sta open voor feedback als je met een uitgever in zee gaat. Een uitgever kent de boekenmarkt veel beter dan jij.

  • Bespreek het contract dat je krijgt altijd even met een mede-auteur. Dan kun je toetsen of het oké is wat voorgesteld wordt. Standaard is een percentage van 8 tot 10%. Dus nee, je wordt niet rijk van een boek schrijven.

  • Maak vooraf afspraken over af wat jij gaat doen en wat een uitgever gaat doen. Zoek jij zelf foto’s voor in het binnenwerk of doet je uitgever dat? Wie doet de vormgeving? Wie bepaalt wat er op de cover komt te staan? Dit soort afspraken staan niet in het contract dus bespreek ze zo snel mogelijk zodat er geen onduidelijkheid is.

  • Spreek tussentijdse toetsingsmomenten af om te peilen waar je staat of dat je op de juiste weg bent. Stem dit goed af op wat JIJ nodig hebt.

Je eerste boek af, maar nog geen uitgever gevonden?

Gefeliciteerd, een boek schrijven is een hele prestatie! Maar nu blijkt het lastig zijn om een goede uitgever te vinden. Of je wilt het gewoon liever zelf uitgeven zonder grote investeringen of veel gedoe. Lekker your way.

Samen met uitgeef-goeroe Jan Willem Gerth heb ik mijneersteboek.nl opgezet.

Wij maken je wegwijs in de wereld van drukkerijen, self-publishers, Printing On Demand (POD), distributie webshops en boekwinkels.

Je boek herdrukken (als de uitgever dat niet wil doen)

De eerste oplage van jouw boek is uitverkocht. Gefeliciteerd! Maar wat als je uitgever niet wil herdrukken? Terwijl er nog wel vraag is? Jij hebt geen zin in grote investeringen of veel gedoe. Maar je zou het wel fijn vinden als je boek nog beschikbaar is voor mensen die het graag willen lezen.

Dat heb ik zelf meegemaakt. Natuurlijk ben ik niet voor één gat te vangen. Daarom heb ik samen met uitgeef-goeroe Jan Willem Gerth herdrukjeboek.nl opgezet. Ook hier helpen we je met het herdrukken van je boek.

Printing on demand (POD)

Het is nu mogelijk om je boek te printen en het beschikbaar te krijgen op de manier en plek die jij wilt. Zonder veel moeite en zonder grote investeringen. In tegenstelling tot drukken, worden bij Printing on demand alleen die boeken geproduceerd die ook daadwerkelijk verkocht zijn. Je hoeft dus niet te investeren in een schuur vol boeken en hebt ook geen gedoe (en kosten) met opslag. Alles is mogelijk: van een directe verzending aan de besteller tot een persoonlijke boodschap in een boek.

Zelf uitgeven

Enkele tips en contacten.

Verkoopkanalen voor je boeken

Je kunt je boeken via je eigen site verkopen, tijdens lezingen en uit je kofferbak. Vermelding op de grote webshops, zoals Bol.com, Managementboek.nl en Amazon.nl is ook mogelijk, net zoals een aanmelding bij het Centraal Boekhuis. Daarmee zorg je dat iedere boekwinkel in Nederland jouw boek kan bestellen.

Op zoek naar eerlijke en goede begeleiding?

Neem dan contact op met mijn uitgeef-goeroe Jan-Willem Gerth. Hij is eigenaar van de kleine Uitgeverij van Brug en weet enorm veel over de moderne wereld van POD, drukwerk, slimme manieren om obstakels in het uitgeefsysteem te omzeilen en nog veel meer.

Ik heb al vele schrijvers blij gemaakt met dit contact. Hij is toegankelijk, altijd bereid mee te denken en de beste, goedkoopste en slimste oplossing gegarandeerd.

033 – 24 62 252
06 – 24 41 55 11
info@uitgeverijvanbrug.nl

Annemarie Kleve is nog een uitgever die ik van harte kan aanbevelen. Ze is eigenaar van de kleine Uitgeverij Anders2 en veel meer dan een drukker. Ze denkt mee, geeft feedback en zoekt dingen voor je uit. Een drukker met een gezicht.

06 – 48 74 59 37
contact@anders2.nl

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.