Organiseren zonder geld

coins for care

Je hebt grote plannen, maar geen budget. Gefeliciteerd! Dit is de ideale voedingsbodem om tot vernieuwende, creatieve oplossingen te komen. Ik heb door Coins for Care en andere projecten veel geleerd. Ik deel mijn ervaringen graag aan de hand van onderstaande tips en voorbeelden.

Tips

Berthold Gunster kwam met deze term, maar het principe is al veel ouder. Creatieve oplossingen bedenken. Niet in problemen, maar in kansen en uitdagingen formuleren. Op omdenken.nl vind je veel leuke en goede voorbeelden.
Vroeger was je bang om dom gevonden te worden als je om hulp vroeg. Tegenwoordig is het hip… Het zit in de menselijke natuur om te willen helpen. Durftevragen organiseert bijeenkomsten waar mensen elkaar helpen, er is een durftevragen groep op Facebook en er is zelfs een (gratis) boek! Zie durftevragen.com voor achtergrondinfo. Het idee is dat als je uitspreekt wat je zoekt, wilt of nodig hebt, anderen vanzelf gaan meedenken hoe ze kunnen helpen. Zelf kan je ook een bijdrage leveren door op jouw interesse- of expertisegebied hulp te bieden. En als je veel geeft aan anderen, mag je daar af en toe ook best iets voor terug accepteren. Een compliment, dank, een kleine attentie of een donatie. Ik heb op aandringen van een aantal mensen uiteindelijk een verlanglijstje gemaakt, zodat mensen die iets aan mijn tips hebben eventueel iets terug kunnen doen.
Waar had je dat geld ook al weer voor nodig? Vraag meteen om dat product of die dienst bij het bedrijf dat het produceert/levert (bij de bron). Bedrijven geven expertise en producten veel makkelijker weg dan geld. Het zorgt ook voor minder administratief gedoe. Denk in win-win-win situaties en bied iets als tegenprestatie aan. Publiciteit, een lezing, hulp met hun website, een high tea met zelfgebakken taartjes voor de medewerkers of iets anders waar je goed in bent/toegang tot hebt.
Nog steeds kom ik mensen tegen met prachtige plannen, die daarvoor per se zelf een heel computersysteem of software willen (laten) bouwen/schrijven. Vaak kan je al veel met bestaande platforms. Bijt je niet vast in het ‘hoe’, maar concentreer je op het doel wat je wilt bereiken. Misschien is er wel een slimme oplossing ‘out there’. Kies voor de kortste weg; steek je energie niet in een omweg. Internet, social media en durftevragen groepen helpen om uit te vinden of er andere partijen met een vergelijkbaar plan bezig zijn of dat je bestaande systemen/oplossingen kunt gebruiken voor jouw plan.
Gaat het om jouw ego, of om het uiteindelijke doel? Als anderen hetzelfde doel hebben, kan je prima samenwerken. Dat scheelt tijd, kosten en energie.
Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje… Zelfs het grootste project wordt behapbaar op het moment dat je er overzichtelijke sub-projecten van maakt. (Gratis) goede apps kunnen daarbij helpen. Zelf gebruik ik Workflowy, en Trello is ook erg goed. Deze simpele apps lenen zich ook prima om lijsten/projecten te delen (samenwerken!)
In de klopjacht naar de dader(s) van de bomaanslag bij de Boston marathon, werden de Amerikaanse overheidsinstanties geholpen door communities achter Reddit en 4chan. Duizenden mensen pluisden foto’s na, op zoek naar clues, met opmerkelijke resultaten. Zomaar een recent en aansprekend voorbeeld van hoe instanties kunnen samenwerken met ’the crowd’. Maar ook voor kleine organisaties, ZZP-ers en individuen zijn er ontelbare nieuwe mogelijkheden: Durftevragen, ikgeefweg (ook een groep op Facebook), peerby (spullen lenen van je buren), snappcar (auto lenen in je buurt), airbnb (logeren bij locals); er zijn allemaal slimme sites en platforms waar je dingen kunt regelen, lenen, ruilen of krijgen. Op deeleconomie.nl vind je een verrassend overzicht van alle initiatieven. Zorg dat je zichtbaar bent op de social media en ook jouw kennis/ervaring/hulp deelt met anderen, zodat het geen eenrichtingsverkeer wordt. Naarmate jouw doel aansprekender is voor anderen, zul je meer belangstelling en support krijgen. Nog meer info en voorbeelden vind je o.a. in mijn column ‘geven is het nieuwe hebben‘. Meer social media tips?
Heb je toch geld nodig? Voor iets meetbaars/tastbaars is crowdfunding wellicht een alternatief. Nederland haalde in 2011 maar liefst  €25 miljoen op via crowdfunding. In haar boek ‘Durf te doen‘ beschrijft Petra de Boevere (@slijterijmeisje) hoe ze met 100 VIP klanten haar nieuwe slijterij financierde. En niet alleen dat: de VIP klanten werden ook ambassadeurs.
Marcel van Driel financierde zijn film ‘de nachtmerrieman‘ via crowdfunding. Janne Willems ‘plukt’ mooie momenten door mensen in de trein te vragen die te tekenen. Haar wereldtour wordt mogelijk door crowdfunding. Haar followers helpen haar ook aan slaapplekken en andere benodigheden. Er zijn diverse platforms (zie overzicht in het artikel) die je kunnen helpen, maar je kunt het ook zelf doen.
Afgezien van misschien een adwords campagne, zou ik nooit betalen voor publiciteit. Advertenties etc. zijn veel minder effectief en bovendien kosten ze veel geld, dat je beter aan iets anders kunt besteden. In de tijd van Coins for Care was er nog nauwelijks internet en geen social media. Het lijstje tips dat ik toen formuleerde, geldt echt nog steeds voor ‘off-line’ communicatie.
Meer Free Publicity tips?
Wacht niet op het ideale moment dat alle omstandigheden perfect zullen zijn. Dat komt namelijk nooit. Het is beter om nu te beginnen, te werken met wat je hebt en er het beste van te maken. Zet vandaag nog die eerste stap!

Met niks begonnen by Esther Jacobs

In het boek Pamflet 2.nl over zelfsturing, leg ik mijn ‘no excuses’ filosofie uit en geef ik een aantal geheimen prijs die me hielpen van de Coins for Care actie een succes te maken. Wie weet heb jij er ook wat aan bij jouw project. De tips voor fondsenwerving en sponsoring in natura die ik na mijn Coins for Care ervaring opstelde voor goede doelen, bevat ook nuttige tips voor andere organisaties. NB, hoewel deze van voor de internet en social media tijd zijn, zijn ze nog steeds grotendeels van toepassing. Bekijk ook de andere interviews en artikelen over organiseren zonder geld.

Meer tips?

Aanvullingen, nog meer voorbeelden en feedback zijn welkom!

Voorbeelden

Vrijwilligersproject

In Estland maakten ze in 1 dag het hele land schoon…

Overheden en vernieuwing

In het boek Easycratie worden vele voorbeelden gegeven van projecten bij overheden en commerciële organisaties die normaal gesproken heel duur / onmogelijk zouden zijn, maar die nu niets kostten en veel opleverden.

Huis van Overvloed

Een huis bouwen uitsluitend met vrijwilligers en met spullen die over zijn? In Nijmegen doen ze het: het Huis van Overvloed.

Grote ‘hotelketen’ zonder kantoor

De oprichters van airbnb.com hadden geen idee dat ze een revolutie op hotelgebied in gang zetten. Ze begonnen zonder ervaring, budget of zelfs maar een kantoor in de landen waar ze nu de grootste aanbieder van logeerbedden zijn. Lees het artikel uit de New York Times.

Lezing

toomler 2 Meer resultaat met een klein budget? Creatief denken? Einde aan de ‘excuses cultuur’? Esther geeft inspirerende alternatieven. Het begin van een nieuwe manier van werken, vol inspiratie en energie. Meer info…

 Boeken

book covers new Wat is jouw droom? Praktische tips over organiseren zonder geld en 17 interviews met mensen die hun dromen achterna gingen. Lees meer… Wat is jouw excuus? Esther’s verhaal over het opzetten van o.a. Coins for Care zonder ervaring of budget. Lees meer…

In de media

archiefBekijk mijn verzameling interviews over organiseren zonder geld.