Free Publicity
Voordat je je portemonnaie trekt voor betaalde promotie, lees eerst deze tips…
Wist je dat social media, blog posts en interviews veel effectiever kunnen zijn dan bijvoorbeeld advertenties? Afgezien van misschien een adwords campagne, zou ik nooit betalen voor publiciteit. In de tijd van Coins for Care was er nog nauwelijks internet en geen social media, tegenwoordig mijn nummer 1 tool voor free publicity. De lessen in ‘off-line’ communicatie die ik toen leerde, gelden echter nog steeds. Zie ook organiseren zonder geld.
In tien stappen naar free publicity
- Het belangrijkste is om niet precies te doen wat anderen ook doen. Val op door WAT je doet, HOE je het doet, WANNEER en HOE je het communiceert en laat je EIGEN PERSOONLIJKHEID erin doorschijnen. In de blog Komkommertijd leg ik uit hoe je bijvoorbeeld juist in de stille tijd aandacht kunt krijgen voor je initiatief.
- Vraag het gewoonFree publicity is eigenlijk ‘sponsoring in natura’. Dat kan gratis promotie zijn in de vorm van een artikeltje, maar ook gratis hulp bij het bouwen van een website of het ontwerpen van een logo. Als mensen je idee leuk vinden, vinden ze het vaak ook leuk om je te helpen. Maar veel mensen vergeten daar om te vragen en dat is wat je moet doen. Vragen is tegenwoordig hip en het is voor mensen bijna natuurlijk om te helpen. Kijk maar eens op www.durftevragen.com
- Deel je verhaalVertel je plan aan iedereen die er voor open staat. In het geval van Coins for Care hoorden mensen me aan, gaven me advies en verwezen me door. Zo is niet alleen mijn idee gaan groeien, maar ook mijn expertise en netwerk daar om heen.’
- Online aanwezigYou have to be out there. Zorg dat je met eigen informatie, beeldmateriaal, artikelen, blogs en referenties vindbaar bent. Niet alleen via je website, maar ook via Twitter, Facebook en LinkedIn. Verzamel al die informatie op één centrale plek, bijvoorbeeld via een handig en betaalbaar WordPress-account. Dat is prettig voor klanten, social media-volgers, maar ook voor de pers.
- Vind je eigen stemBedenk goed wat jou uniek maakt en laat die expertise zien. Deel je goede en minder goede ervaringen en wat je ervan hebt geleerd. Transparantie en openheid horen bij deze tijd. Het maakt dat je als persoon en/of bedrijf betrouwbaar en authentiek overkomt. Meer Personal Branding tips?
- Gebruik de social mediaBloggen en (goed) gebruik van social media kunnen het versturen van persberichten overbodig maken, maar niet iedereen voelt zich geroepen om een online dag-boek bij te houden. Zorg er dan in ieder geval voor dat je online te vinden bent met een website of Facebookpagina. Vertel daarop meer over de filosofie, achtergrond of geschiedenis van je bedrijf of project en vergeet ook je laatste nieuws niet. Alles wat nieuw, leuk,mooi, bijzonder, boeiend of schandalig is, trekt aandacht.
- Tweet jezelf zichtbaarOok Twitter kan ook gratis aandacht opleveren. Als iemand een vraag stelt over een onderwerp waar jij verstand van hebt, kan je bijvoorbeeld antwoord geven en zo je expertise laten zien. Zo maak je jezelf zichtbaar. Zoek dus regelmatig via Twitter op steekwoorden. En geef zoveel mogelijk tips weg over jouw onderwerp. Zo laat je zien waar je goed in bent en bouw je credits op. Bovendien help je anderen, terwijl je aan je eigen expertise status bouwt…
- Geef jouw kennis weg
Geef je kennis en ervaring weg in de vorm tips en vind je eigen stem. Wanneer jij zichtbaar kundig bent en jouw kennis en adviezen deelt, volgt betaald werk als het goed is vanzelf. Met gunnen, delen en weggeven creëer je free publicity en laat je mensen wennen aan wie je bent, wat je doet en hoe je het doet. Het zijn de eigenlijk de verkoop- en marketinginstrumenten van deze tijd, maar dan met het verschil dat het niet je doel is om te verkopen en de effecten pas op de lange termijn zichtbaar worden. De macht ligt bij de ontvanger ipv de zender. Je doelgroep zoekt jou en niet andersom, maar dan moet er wel een duidelijke toegevoegde waarde zijn. - Bedenk verschillende invalshoekenProbeer jouw nieuws op verschillende manieren onder de aandacht te brengen. Met de actie Coins for Care kwam ik in eerste instantie onder de aandacht omdat het ‘nieuw’ was. Daarna zocht ik steeds een andere insteek: Vrouwenbladen waren geïnteresseerd omdat het een actie van een vrouw was. Mannenbladen wilden weten wat voor soorten geld waren opgehaald en wilden veel statistieken zien, zoals ‘als je alle ingezamelde muntjes achter elkaar legt, is het een lijn die van Nederland naar Italie loopt en weer terug’. Lokale kranten besteedden aandacht aan de inzamelbakken en de vrijwilligers in hun stad en omgeving. Toen er een trouwring in een verzamelbak werd gevonden, kwam het nogmaals in de kranten. Dat ik stopte met de actie was zelfs nieuws.
Wees creatief
Een (pers)bericht dat je nieuwe boek uit is, is meestal niet interessant genoeg. Vertel liever iets over het boek zelf. Vergoot het uit, link het aan de actualiteit of gebruik humor. Toen mijn eerste boek Wat is jouw Excuus? uitkwam eind 2009, bracht ik het volgende bericht in de media: Gaat Sinterklaas dit jaar niet door? en dat werd heel goed opgepikt.
Contact met journalisten
Hoe kom je in contact? Mijn persoonlijke ervaringen en bijbehorende tips lees je in deze blog: ‘Free publicity tips’.
- Think localGa niet meteen voor de grootste krant of TV zender. Lokale media zijn vaak op zoek naar goede onderwerpen. Dus zoek het ‘haakje’ waarmee je jouw initiatief aan die omgeving kunt koppelen. Heb je ooit in die regio gewoond of gewerkt? Misschien een van de andere betrokkenen? Bovendien is het goed als jij meegroeit met je verhaal. Begin daarom ‘klein’ en naarmate je meer ervaring krijgt, ga je naar grotere media.
- Gebruik de radioRadio programma’s, voor al de regionale, zijn altijd op zoek naar onderwerpen en gasten. Je krijgt op de radio veel meer tijd dan op TV en mensen die luisteren doen dat vaak met meer aandacht (bijv. in de auto). Bovendien mag je vaak ‘reclame’ maken in de vorm van het noemen van een website, sponsor of bedrijfsnaam, terwijl ze daar op TV of bij geschreven media veel strenger in zijn. Als je eenmaal een keer in een radio show bent geweest, is het makkelijk en leuk om af te spreken dat je een jaar later, of als je een nieuw boek hebt geschreven o.i.d. nog eens terug komt.
- Mail is niet allesStuur een postduif, ga langs, bel de redacties als je echt een leuk idee hebt, want journalisten worden overspoeld met mail.
- Bouw een band opVolg een aantal journalisten in jouw interessegebied op Twitter en kijk waar ze in geïnteresseerd zijn en op reageren. Complimenteer ze met een leuk stuk als je iets van ze ziet. Zo heb je later een makkelijkere ingang om ze hun mening te vragen over jouw nieuws.
- Zorg voor een goede elevator pitchKrijg je de kans om je verhaal te doen, zorg dan dat het kort, krachtig, duidelijk en onderscheidend is. Tips voor je elevator pitch?
- Wees bereikbaarJournalisten zijn soms niet erg geduldig.Kunnen ze jou niet bereiken voor een reactie of interview, dan bellen ze gewoon een ander. Zorg dus dat je altijd bereikbaar bent. Ik heb al jaren hetzelfde nummer en bel of mail altijd snel terug, ook al zitten er 100 andere mails in mijn mailbox. Het resultaat is dat journalisten me vaak bellen met een last minute vraag. Zo blijf ik vaak in de media komen, met soms hele rare onderwerpen (Hoe geef je je geld uit, wat voor huisdier heb je, wat vind je van wereld vrouwen dag, etc)
- Verzamel je media itemsVergeet niet om alle artikelen en tv-, en radiofragmenten waar je in voorkomt op je site te zetten. Niet alleen bevatten ze waardevolle informatie met steeds een andere insteek, ook bevestigen ze je expert status en maken ze je interessanter voor nieuwe artikelen. Ik bewaar al mijn artikelen op Scribd.com, radio interviews op Soundcloud en TV optredens plus andere videos op Youtube. Zo staat alles overzichtelijk bij elkaar en kun je zelfs categorien/collections maken. Op je website hoef je dan alleen maar een link te zetten, zonder de zware bestanden te hoeven hosten/laden etc.
- Er is een Facebook groep Roept U Maar (RuM) waar journalisten oproepen plaatsen voor interview kandidaten. Staat jouw onderwerp erbij? Reageer en wie weet schrijven ze over jou.
- Het platform Vaker in de Media heeft ook vaak oproepen van journalisten voor experts en interviewkandidaten.
- Bewijs dat je niets bijzonders hoeft te zijn/doen om in de media te komen. Deze man lukte het bijna duizend keer! Kwestie van beschikbaar en eager zijn op de juiste plek en moment.
- Meer tips vind je o.a. in het artikel ‘de kracht van free publicity‘ in Coaching Magazine (Curaçao).
Betrek je (tevreden) klanten
- Maak het leuk, lonend en eenvoudig voor je klanten om jou van goede PR te voorzienLoof bijvoorbeeld als B&B of hotel dagelijks een gratis cocktail uit aan de gast met de leukste tweet of aan de gast die de mooiste vakantiefoto’s op Facebook plaatst. Zorg daarnaast voor gratis wifi en een iPad in de buurt, zodat positieve feedback direct op Zoover gezet kan worden en voilà, je hebt in korte tijd een golf aan positieve PR.
- Gebruik referentiesGa nooit zelf zeggen hoe goed je bent, maar gebruik reacties van tevreden klanten. Is iemand erg enthousiast over jouw product of service? Vraag dan meteen of je dat op je site mag zetten. Lees hier het verschil tussen een goede en perfecte referentie en hoe je de beste referenties krijgt.
Mini-cursus Free Publicity
Interviews over free publicity
Met niks begonnen by Esther Jacobs on Scribd
Wat heb jij eraan gehad om in de media te komen? Ik denk dat mijn veelvuldige media optredens in kranten, tijdschriften en op radio en tv mij hebben gemaakt tot wie ik nu ben. Al ruim tien jaar lukt het me om free publicity te genereren voor de verschillende dingen die ik doe en de persoon die ik ben. Het is mijn manier geworden om te inspireren, motiveren en te prikkelen. De media-aandacht is ook niet verkeerd geweest voor mijn boekverkopen en optredens als motivational speaker. Kortom: alles hangt samen!
Heb je nog tips om ons media-blunders te besparen? Wees zeker van jezelf en jouw onderwerp. Niemand weet daar meer van dan jij. Praat vanuit jezelf, jouw passie en ervaringen. Geef korte en bondige antwoorden. Niemand zit te wachten op allerlei vage uitspraken als ‘ik weet zelf eigenlijk ook niet of het wel interessant is…’ of ellenlange monologen. Laat ruimte voor de journalist om vragen te stellen. Aan het eind van het gesprek moet je mensen die meer willen weten iets geven om naartoe te gaan. Dus herhaal je aanbieding, noem je website etc.
Wat vind jij een bijzonder verhaal? Een heel simpel, alledaags verhaal kan bijzonder worden als het persoonlijk verteld wordt en als er details en voorbeelden worden genoemd. Zodat je wordt meegenomen in een andere wereld en meeleeft met de verteller. Dus niet te algemeen en vaag, maar juist heel persoonlijke en specifiek. De kunst van het weglaten is ook heel belangrijk. Soms is het beter om een stilte te laten vallen of lezers zelf iets te laten invullen, dan alles te dik erbovenop te leggen.
Waarom vind je dat deze verhalen verteld moeten worden? We dromen allemaal graag wel eens weg. We leren ook van ervaringen van anderen. Het heeft misschien iets exhibitionistisch om zo in het leven van een ander te kunnen kijken, maar het is iets dat mensen door de eeuwen heen al doen. Het voelt goed om herkenning te voelen, emotie te delen en samen een weg te bewandelen. Ook al is het maar voor even.
Heb je tips voor de stemmetjes – ik heb denk ik wel een goed verhaal maar,…..- in ons hoofd? De enige manier om erachter te komen, is je verhaal te vertellen. Gewoon, op jouw manier. De meeste mensen zijn van nature behulpzaam en sympathiek. Hoe vaker jij jouw verhaal vertelt, hoe meer je de reacties kunt ‘lezen’. Zo leer je welke delen beter zijn dan anderen. Krijg je vaak dezelfde vragen, dan moet je daar in je basisverhaal misschien al antwoord op geven. Je zult feedback krijgen om je verhaal nog beter te maken. Dus vertel je verhaal en noem niet meer dan een keer je twijfels, anders leidt dat de aandacht af van waar het eigenlijk om gaat.