Coins for Care

Rondom de euro-invoering kwam ik op het idee om alle overgebleven buitenlandse muntjes in te zamelen voor goede doelen. Ik had geen enkele ervaring met goede doelen of grote projecten, had geen netwerk en geen budget. Maar ik houd van uitdagingen (en had bovendien geen enkel idee waar ik aan begon…), dus ging aan de slag!

Met heel veel tegenslagen, vallen en opstaan, lukte het uiteindelijk om samen met Eurocollecte …meer dan €16 miljoen in te zamelen voor ruim 140 goede doelen!

Helaas bleek na de verdeling van het geld de verantwoording van veel goede doelen bedroevend slecht. Ook kwamen er dingen aan het licht die eigenlijk het daglicht niet konden verdragen.

Naar aanleiding van mijn ervaringen heb ik de Donateursvereniging opgezet om meer transparantie in de wereld van de goede doelen te brengen en schreef ik het boek Wat is jouw Excuus?

In de media

Bekijk alle TV, tijdschrift en kranten interviews over Coins for Care.

esther kruis 207 x 190 pix

Als een van de jongste Nederlanders ooit, werd ik in 2003 tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ geslagen voor mijn initiatief Coins for Care.

Geld over?

Guldens + buitenlands geld (munt/papier) zijn nog in te wisselen. Zie Left Over Currency.

Herman Wijffels

“Deze tijd heeft behoefte aan mensen zoals Esther, die uit het gangbare durven stappen, grenzen verleggen en nieuwe mogelijkheden vormgeven.”

Herman Wijffels

Kluun

“Esther durft bergen te verzetten en doet dat ook.”

Kluun

Peter R. de Vries

“Dat Esther door haar sterke rechtvaardigheidsgevoel niet altijd de makkelijkste weg kiest, is voor mij zeer herkenbaar.”

Peter R. de Vries

Morris Tabaksblatt

“Esther heeft veel losgemaakt in de goede doelen wereld. Ik heb veel bewondering voor haar strijd om transparantie en de bereikte resultaten.”

Morris Tabaksblatt

Coins for Care

“Een voorbeeld van wat je kunt bereiken als je je niet uit het veld laat slaan bij tegenslag en onverwachte wendingen.”

Rotary Club Amstelveen

Organiseren zonder geld

overmij-cfc 207 x 138 pix

Zonder ervaring of budget, met uiteindelijk slechts 4% kosten miljoenen euro’s inzamelen. Daar heb ik een hoop van geleerd, wat ik graag met je deel. Bekijk mijn tips. Mijn grote geheime wapen was Free Publicity. En in die tijd (rond 2000) kon ik nog geen gebruik maken van social media; jij nu wel!

Verantwoording

coins-for-care-projectverslag 207 x 138

Coins for Care is speciaal opgericht voor de inzameling rondom de euro invoering en is dus niet meer actief. De stichting is in 2006 opgeheven. In het afsluitende projectverslag kun je lezen over de actie, opbrengst, verdeling, goede doelen, vrijwilligers en wat er achter de schermen allemaal gebeurde. Extra: verantwoording van de deelnemende goede doelen over de besteding van het geld (soms heel goed, soms bedroevend slecht).

Eurocollecte

top-secret-stamp

Een samenwerking met gevestigde goede doelen organisaties gaf helaas inzicht in wat er allemaal mis kan gaan in deze wereld. Vriendjespolitiek, grote ego’s, geldverspilling, gebrek aan controle, en zelfs crimineel gedrag. Het gebeurt in iedere branche, maar in de goede doelen wereld voelt het totaal ongepast. Of was ik wel erg naïef?

Eurocollecte hield samen met Stichting Collecteplan (20 collecterende goede doelen) een grote huis-aan-huis collecte rondom de euro invoering. Daarnaast organiseerden zij samen met het NOC/NSF inzamelingen bij sportclubs en hield met de serviceclubs (Lions, Rotary etc.) een grote inzameling bij de banken. Coins for Care plaatste inzamelbakken bij 4000 grote winkelketens en tankstations en wilde graag met Eurocollecte samenwerken om de kosten van de euro-actie laag te houden en zoveel mogelijk opbrengst voor de ruim 140 deelnemende goede doelen te genereren.

Door interne politiek bij Eurocollecte kwam het echter niet tot een echte samenwerking, hoewel dat naar buiten toe wel werd gecommuniceerd. Coins for Care werkte daarom alleen op publiciteitsgebied samen met Eurocollecte. De boodschap was: het maakt niet uit WAAR je je buitenlandse muntjes inlevert. Er was voor het publiek dus geen onderscheid tussen de inleverlocaties van Coins for Care (winkels, tankstations) of Eurocollecte (banken, collectebussen). Gezamenlijk werd op deze manier ruim 16 miljoen euro ingezameld. Coins for Care verzorgde nagenoeg alle free publicity. De actie stond dus vooral bekend onder die naam, vandaar dat de totaalopbrengst van 16 miljoen weleens aan Coins for Care wordt toegeschreven.

Eurocollecte was een aparte organisatie, met een eigen kantoor, directie en verwerking, zonder gebruik te maken van de sponsoring die Coins for Care daarvoor had geregeld. Omdat het meeste geld uiteindelijk bij de banken werd ingeleverd (onderdeel van Eurocollecte), ging van die 16 miljoen ca. 13 miljoen naar Eurocollecte en ruim 3,5 miljoen naar Coins for Care. In ruil voor de gezamenlijke publiciteit ontving Coins for Care van Eurocollecte daarnaast nog eens ca. 500.000 euro, waardoor het totaal te verdelen bedrag voor Coins for Care rond de 4 miljoen kwam te liggen. Coins for Care maakte uiteindelijk ca. 4 % kosten. Eurocollecte had tusen de 12 en 13 miljoen te verdelen. In 2005 werd tot mijn grote frustratie bekend dat Eurocollecte bijna 6 miljoen euro aan kosten had gemaakt, dat is bijna 50%!

Wat er werkelijk gebeurde bij Eurocollecte en hoe de ‘samenwerking’ verliep, staat beschreven in het boek Wat is jouw Excuus?

Omdat er veel vragen zijn over Eurocollecte en deze organisatie geen contactadres meer blijkt te hebben, kunt u hieronder de staat van baten en lasten en contactinformatie van de verantwoordelijken voor Eurocollecte bekijken.

Staat van baten en lasten Eurocollecte

Baten
Opbrengst inzamelactie €13.126.822

Lasten
Kosten management €507.618
Personeelskosten €271.334
Huisvestingskosten €74.828
Kantoorkosten €283.803
Bestuurskosten €14.238
Communicatiekosten €860.762
Bijeenkomsten €34.436
Kosten inzamelingactie €1.319.702
Verwerkingskosten €2.216.272
Afschrijvingskosten €39.554
Overige kosten €348.062
Totaal lasten €5.970.609

Netto opbrengst €7.156.213

Uitkeringen
Collecteplan €3.554.689
SAKS (serviceclubs) €3.140.331
NOC*NSF €436.004
UNICEF €25.189
Totaal uitgekeerd €7.156.213

Bron: Penningmeester Collecteplan

Stichting Collecteplan
Postbus 270
3990 GB HOUTEN
Telefoon: 030-634 40 63
arnofbth@wxs.nl (penningmeester van Stichting Collecteplan)
info@actiekleingeld.nl (samenwerkende serviceclubs)
Paul Nouwen, voorzitter van het bestuur van Eurocollecte is helaas in 2009 overleden.

Wat is jouw excuus?

wat is jouw excuus-200 pix

Het complete verhaal over het opzetten van de actie (met ALLE ins en outs!) en een (soms onthutsend) kijkje achter de schermen van de goededoelenwereld staan beschreven in mijn boek Wat is jouw Excuus?

The Power of Philanthropy

power of philantrophy

Ook nam het Amerikaanse boek ‘The Power of Philantrophy’ een hoofdstuk met mijn ervaringen op.

Lezingen

spreker-207x138 pix

Sinds Coins for Care word ik vaak gevraagd om mijn ervaringen te delen voor een groot publiek. Organiseren zonder geld, No Excuses!, Creativiteit, Het nieuwe geven zijn een aantal van de onderwerpen die steeds weer terug komen. Ik inspireer en verras graag. Interesse?