Jouw eigen boek

Een boek is een goed medium om jouw belangrijke boodschap te verspreiden. Als je dat via een gratis eBook doet, neem je alle drempels weg en bereik je een zo groot mogelijk publiek. Ook kan een boek jouw expertise als spreker of expert versterken (ook al print je er maar 1 en verkoop je er nul).

Ongeveer één miljoen Nederlanders wil graag een boek schrijven of werkt zelfs al aan een manuscript. Hoe ga je van idee over naar uitvoering? Hoe zorg je dat jouw boek onder de aandacht komt? Kortom: hoe zorg je voor de impact die je voor ogen hebt?

Hieronder een aantal tips. Meer tips en voorbeelden vind je in ‘Schrijf je boek in 1 week‘.

schrijf je boek in een week

Jouw boek klaar in 6 maanden?

Hoe dan?!?

Schrijven

 • Begin met het schrijven van de achterflap. Deze combinatie van samenvatting en verkoopverhaal is belangrijk voor zowel de uitgever, boekenwinkels als potentiële kopers van je boek.
 • Maak daarna in grote lijnen een indeling van je boek; de inhoudsopgave of een grove structuur, zodat voor jou en anderen duidelijk is wat de opzet wordt.
 • Het is makkelijker dan je denkt. In de video leg ik uit hoe ik in 10 dagen een boek heb geschreven en hoe jij dat ook kunt. 
 • Gebruik wat je al hebt: blogs, columns die je al hebt geschreven, tips die je via de social media hebt gegeven, FAQ (veelgestelde vragen) die je krijgt en beantwoord. Bundel deze en de helft van het werk is al gedaan.
 • Wat je ook schrijft, een boek, een blog of een verhaal: blijf bij het schrijven dicht bij je gevoel. Dat raakt.
 • Als je verhaal ‘te groot’ is om te (beginnen met) schrijven: schrijf het in kleine stukjes. Het hoeft ook niet chronologisch te zijn.
 • Veel deelnemers aan de Schrijfweek geven aan thuis niet aan schrijven toe te komen. Plan/blok daarom schrijftijd in je agenda en manage de verwachtingen van je omgeving daarin.

Slimme schrijf software

 • Met Scrivener (zowel voor Mac als Windows), kun je makkelijk structureren, bewaren en schrijven.
 • Ben je geen schrijver, maar heb je wel een verhaal te vertellen? Dragon dictation typt wat je zegt! Handig, ook als je bijvoorbeeld inspiratie hebt terwijl je in de auto zit.

Uitgeven

 • Een van de eerste beslissingen die je moet nemen is hoe je je boek gaat uitgeven. Via een uitgever of zelf? Er zijn tegenwoordig ook allerlei tussenvormen, die ervoor zorgen dat er ‘voor elk wat wils’ is. Feit blijft dat er steeds meer boeken op de markt komen, dat er minder per boek verkocht worden en dat uitgevers steeds selectiever worden. Dat kan een voordeel zijn: als een uitgever beslist dat ze jouw boek uit willen geven, dan is dat meteen een soort ‘voorselectie’ of ‘keurmerk’.
 • Mijn tip zou zijn om in ieder geval contact te zoeken met een aantal uitgevers. In het ‘slechtste’ geval krijg je alleen wat feedback en word je zelf uitgegeven boek nog beter. In het beste geval willen ze met je in zee.
 • Weeg de voor- en nadelen van een uitgever of zelf uitgeven tegen elkaar af. Zie Uitgever of zelf doen?
 • Dit Amerikaanse overzicht is ook verhelderend: Van traditioneel uitgeven tot zelf doen, met alle tussenvormen.
 • Het is tegenwoordig echt heel eenvoudig om zelf je boek uit te geven. Je bent veel flexibeler en het kan al tegen zeer lage kosten. Er zit echter wel wat uitzoekwerk aan vast. Wil je niet het wiel opnieuw uitvinden? Ik heb alle tips en prijzen verzameld op www.mijneersteboek.nl

Papier of digitaal

 • Is het je bedoeling om jouw boodschap onder zoveel mogelijk mensen te verspreiden, overweeg dan een (gratis) eBook/PDF uit te geven.
 • Let op, een eBook kan twee vormen hebben. Officieel is het een ePub bestand, zoals in iBooks: platte tekst, zonder vormgeving; om te lezen op een ereader. Vaak wordt een PDF echter ook eBook genoemd. Dit is echter een digitale versie van je boek, vormgegeven exact zoals je boek (eventueel met klikbare links toegevoegd), te lezen op iPad of computer.
 • Als je bezig bent met het ontwerp van je boek, maak dan ook meteen een PDF van je boek, die je als digitaal boek kunt aanbieden.

Promoten

 • Neem een kort videootje op (gewoon met je iPhone) waarin je iets over je boek vertelt. Deze book trailer kan je op Youtube (de twee na grootste zoekmachine!) en je eigen site zetten, in de social media gebruiken, maar ook meesturen aan Bol.com als je boek uit is.
 • Tips voor het opnemen van je video. (Houd je camera trouwens horizontaal en niet verticaal, zoals ik deed: dan vermijd je de zwarte blokken links en rechts van je beeld.)
 • Lokale kranten zijn altijd op zoek naar lokaal nieuws. Zorg dat je in contact komt! Lijstjes zoals ’10 tips voor…’ of ‘De drie do’s and donuts over…’ doen het altijd goed.
 • Maak een ‘inkijk exemplaar’ van je boek door een pdf te maken van een aantal hoofdstukken of bijvoorbeeld de eerste 20 pagina’s. Ook die is geschikt voor op je eigen site, de social media en de diverse boeken sites die je boek gaan verkopen.
 • Wanneer je een management of non-fictie boek schrijft, zijn er vast een aantal tips uit je boek die je (een voor een) in de social media kan weggeven. Zo wek je interesse, bouw je een expert status op en vergroot je je bereik.
 • Als je boek net uit is, kun je het met een aantal mensen ‘ruilen’ voor een recensie op bol.com. Het is namelijk belangrijk dat je snel een aantal recensies op die site hebt staan. Vraag je mensen om een recensie, dan is dat vaak een ‘opgave’ voor ze. Geef je een aantal gratis boeken weg in ruil voor een recensie, dan voelt het als een gunst.
 • Reserveer meteen een aantal domeinnamen met jouw mogelijke boektitels. Dat kost ca. een tientje per domeinnaam per jaar. Ik werk zelf met Keurigonline.nl en kan ze aanraden voor hun goede service.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 25 boekenschrijfcoach van 400 mensen en organisator van 20 schrijfretraites, heb ik het beste systeem gevonden om snel een goed boek te schrijven. Het is eenvoudiger dan je denkt, met mijn 7 stappen ‘Reverse Writing’ methode. Hierbij links naar meer info om je op weg te helpen met het schrijven en publiceren van je boek:

‘Achterstevoren’ schrijven?!? –  Voorkom de fout de veel schrijvers maken: begin met de achterflap van je boek, niet op pagina 1. Het klinkt niet logisch, maar het werkt echt. Ontdek het geheim van ‘Reverse Writing’.

Free resources –  Vind inspiratie en tips in mijn blogs. Meer schrijf inspiratie en tips? Schrijf je in voor mijn ‘interested in writing’ list en ontvang meteen een PDF met 10 ideeën voor een succesvol boek.

Het boek – Leer mijn ‘omgekeerde’ 7 stappen aanpak (begin met de achterflap) in mijn recent geüpdate (e)boek ‘Schrijf je boek in één week’. Je vind er veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

eCourse – Leer de 7 stappen aanpak in mijn (Engelstalige) eCourse ‘How to write a book in 1 week’. De ecourse bouwt verder op het concept van het boek en geeft voorbeelden over het schrijfproces, promotie van je boek en oefeningen om echt aan de slag te gaan. Plus concrete tips om je boek te self-publishen op Amazon of een ander platform.

Workshop – Een voorproefje van ‘Reverse Writing’, laat je inspireren, ontvang praktische tips, krijg persoonlijke feedback op je achterflap; met de 1/2 dag workshop ‘Van idee tot boek’.

Schrijfweken – Tijdens de retreats op Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Iedere dag een workshop om je op weg te helpen, focus, heerlijk eten en persoonlijke begeleiding.

1 op 1 begeleiding – Misschien komen de data van de schrijfweken je niet uit? Wil je 1 op 1 mijn onverdeelde aandacht? Boek dan een privé schrijfweek. Je kunt ook een RESULTant sessie boeken: in 1 of 2 sessies kan ik je al een eind op weg helpen.

VAN IDEE TOT BOEK IN 6 MAANDEN

Als je echt serieus aan de slag wilt met het schrijven en publiceren van je boek, kan ik mijn Schrijvers Mastermind aanbevelen: ik help je persoonlijk bij elke stap, zodat je boek in 6 maanden klaar is!

Resultaten – Mijn methode werkt echt: bekijk de boeken die al zijn gepubliceerd met mijn schrijf-methode. Of leer van de ervaringen van andere CEO’s en ondernemers die met mij werkten in deze YouTube testimonial playlist.

Mijn 5 belangrijkste tips – In deze video deel ik mijn belangrijkste schrijf tips, samen met de co-auteur van mijn boek:

Share this Blog post: