Jouw eigen boek

Een boek is een goed medium om jouw belangrijke boodschap te verspreiden. Als je dat via een gratis e-book doet, neem je alle drempels weg en bereik je een zo groot mogelijk publiek. Ook kan een boek jouw expertise als spreker of expert versterken (ook al print je er maar 1 en verkoop je er nul).

Ongeveer één miljoen Nederlanders wil graag een boek schrijven of werkt zelfs al aan een manuscript. Hoe ga je van idee over naar uitvoering? Hoe zorg je dat jouw boek onder de aandacht komt? Kortom: hoe zorg je voor de impact die je voor ogen hebt?

Hieronder een aantal tips. Meer tips en voorbeelden vind je in Schrijf je boek in 1 week.

schrijf je boek in een week

Schrijven

  • Begin met het schrijven van de achterflap. Deze combinatie van samenvatting en verkoopverhaal is belangrijk voor zowel de uitgever, boekenwinkels als potentiële kopers van je boek.
  • Maak daarna in grote lijnen een indeling van je boek; de inhoudsopgave of een grove structuur, zodat voor jou en anderen duidelijk is wat de opzet wordt.
  • Het is makkelijker dan je denkt. In de video leg ik uit hoe ik in 10 dagen een boek heb geschreven en hoe jij dat ook kunt. 

  • Gebruik wat je al hebt: blogs, columns die je al hebt geschreven, tips die je via de social media hebt gegeven, FAQ (veelgestelde vragen) die je krijgt en beantwoord. Bundel deze en de helft van het werk is al gedaan.
  • Wat je ook schrijft, een boek, een blog of een verhaal: blijf bij het schrijven dicht bij je gevoel. Dat raakt.
  • Als je verhaal ‘te groot’ is om te (beginnen met) schrijven: schrijf het in kleine stukjes. Het hoeft ook niet chronologisch te zijn.
  • Veel deelnemers aan de Schrijfweek geven aan thuis niet aan schrijven toe te komen. Plan/blok daarom schrijftijd in je agenda en manage de verwachtingen van je omgeving daarin.

Slimme schrijfsoftware

  • Met Scrivener (zowel voor Mac als Windows), kun je makkelijk structureren, bewaren en schrijven.

  • Ben je geen schrijver, maar heb je wel een verhaal te vertellen? Dragon dictation typt wat je zegt! Handig, ook als je bijvoorbeeld inspiratie hebt terwijl je in de auto zit.

Uitgeven

  • Een van de eerste beslissingen die je moet nemen is hoe je je boek gaat uitgeven. Via een uitgever of zelf? Er zijn tegenwoordig ook allerlei tussenvormen, die ervoor zorgen dat er ‘voor elk wat wils’ is. Feit blijft dat er steeds meer boeken op de markt komen, dat er minder per boek verkocht worden en dat uitgevers steeds selectiever worden. Dat kan een voordeel zijn: als een uitgever beslist dat ze jouw boek uit willen geven, dan is dat meteen een soort ‘voorselectie’ of ‘keurmerk’.
  • Mijn tip zou zijn om in ieder geval contact te zoeken met een aantal uitgevers. In het ‘slechtste’ geval krijg je alleen wat feedback en word je zelf uitgegeven boek nog beter. In het beste geval willen ze met je in zee.
  • Weeg de voor- en nadelen van een uitgever of zelf uitgeven tegen elkaar af. Zie Uitgever of zelf doen?

  • Dit Amerikaanse overzicht is ook verhelderend: Van traditioneel uitgeven tot zelf doen, met alle tussenvormen.
  • Het is tegenwoordig echt heel eenvoudig om zelf je boek uit te geven. Je bent veel flexibeler en het kan al tegen zeer lage kosten. Er zit echter wel wat uitzoekwerk aan vast. Wil je niet het wiel opnieuw uitvinden? Ik heb alle tips en prijzen verzameld op www.mijneersteboek.nl

Papier of digitaal

  • Is het je bedoeling om jouw boodschap onder zoveel mogelijk mensen te verspreiden, overweeg dan een (gratis) eBook/PDF uit te geven.
  • E-book zie je meestal als ePub, Mobi of PDF-bestand, zoals in iBooks (Apple) of Kindle (Amazon) en het oude vertrouwde PDF. De opmaak en het ontwerp zijn afhankelijk van een combinatie van het publicatieplatform en de software die je gebruikt om het bestand te maken. Aangezien dit veld snel verandert, is het een must om te controleren wat je daadwerkelijk kunt maken wanneer je dit leest.

  • Als je bezig bent met het ontwerp van je boek, maak dan ook meteen een PDF van je boek, die je als digitaal boek kunt aanbieden.

Promoten

  • Neem een kort videootje op (gewoon met je iPhone) waarin je iets over je boek vertelt. Deze book trailer kan je op Youtube (de twee na grootste zoekmachine!) en je eigen site zetten, in de social media gebruiken, maar ook meesturen aan Bol.com als je boek uit is.
  • Tips voor het opnemen van je video. (Houd je camera trouwens horizontaal en niet verticaal, zoals ik deed: dan vermijd je de zwarte blokken links en rechts van je beeld.)
  • Lokale kranten zijn altijd op zoek naar lokaal nieuws. Zorg dat je in contact komt! Lijstjes zoals ’10 tips voor…’ of ‘De drie do’s and donuts over…’ doen het altijd goed.
  • Maak een ‘inkijk exemplaar’ van je boek door een pdf te maken van een aantal hoofdstukken of bijvoorbeeld de eerste 20 pagina’s. Ook die is geschikt voor op je eigen site, de social media en de diverse boeken sites die je boek gaan verkopen.
  • Wanneer je een management of non-fictie boek schrijft, zijn er vast een aantal tips uit je boek die je (een voor een) in de social media kan weggeven. Zo wek je interesse, bouw je een expert status op en vergroot je je bereik.
  • Als je boek net uit is, kun je het met een aantal mensen ‘ruilen’ voor een recensie op bol.com. Het is namelijk belangrijk dat je snel een aantal recensies op die site hebt staan. Vraag je mensen om een recensie, dan is dat vaak een ‘opgave’ voor ze. Geef je een aantal gratis boeken weg in ruil voor een recensie, dan voelt het als een gunst.
  • Reserveer meteen een aantal domeinnamen met jouw mogelijke boektitels. Dat kost ca. een tientje per domeinnaam per jaar. Ik werk zelf met Keurigonline.nl en kan ze aanraden voor hun goede service.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 30 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je leert er alles over in mijn ‘van idee tot boek’ workshop.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Ik heb een GPT opgeleid met al mijn boek-schrijf kennis. Probeer gratis EstherAI uit!

Liever 1 op 1 met mij aan jouw boek werken? Met Privé-schrijfcoaching krijg je persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.