10 Tips om je eigen verhaal of autobiografie te schrijven

Ben je klaar om je eigen verhaal of autobiografie te schrijven en anderen te inspireren? Volg deze handige tips om jouw boodschap en verhaal nog beter over te laten komen.

1. Begin bij het begin

Creëer een tijdlijn van belangrijke gebeurtenissen in je leven – zowel de hoogte- als dieptepunten. Dit helpt je een overzicht te krijgen van wat je wilt delen, inclusief je persoonlijke gevoelens en gedachten.

2. Ontdek thema’s

Identificeer de thema’s die door je leven lopen en weef ze subtiel in je verhaal. Denk aan veerkracht, doorzettingsvermogen, familiebanden, en meer. Deze thema’s geven je verhaal samenhang en diepgang.

3. Schrijf een krachtige boekenpitch

Formuleer één krachtige zin die je doelgroep, toegevoegde waarde en het resultaat van je verhaal benoemt. Deze zin voor je boekenpitch is de basis voor je achterflap, website en meer.

4. Volg ‘De Reis van de Held’

Maak gebruik van ‘de reis van de held‘, een krachtig narratief patroon dat veel verhalen volgen. Dit patroon omvat de roeping om op avontuur te gaan, uitdagingen, confrontaties en groei. Toon hoe je obstakels hebt overwonnen en sterker bent geworden. 

5. Werk van achter naar voor

Begin met je achterflap waarin je belofte aan de lezers staat. Zorg dat deze belofte wordt waargemaakt in je inhoudsopgave. Maak eerst een lijst van bullet-points als structuur voordat je begint te schrijven.

6. Maak het persoonlijk en omarm kwetsbaarheid

Het delen van je eigen verhaal vraagt moed en kwetsbaarheid. Wees niet bang om jezelf te laten zien, ook in minder perfecte momenten. Deel ook je uitdagingen, mislukkingen en moeilijke momenten. Wees moedig en open over zowel hoogte- als dieptepunten als expert én als mens. Dat maakt het verhaal menselijk en inspireert anderen.

7. Verbind je verhaal met de lezer

Vertaal je ervaringen naar lessen en inzichten die lezers kunnen toepassen. Betrek hen bij jouw reis door te laten zien hoe jouw verhaal voor hen als een spiegel kan dienen of hen kan inspireren.

8. Laat je stem horen

Schrijf zoals je spreekt, met je unieke stem. Wees authentiek en eerlijk. Jouw verhaal is persoonlijk; maak het levendig en boeiend, alsof je het met een goede vriend deelt.

9. Show, don’t tell

Gebruik levendige beschrijvingen en voorbeelden om je verhaal tot leven te brengen. Gebruik je zintuigen en laat de lezers zich inleven in je ervaringen. Niet simpelweg vertellen wat er gebeurde, maar ze echt laten voelen wat jij voelde.

10. Wees een Held voor anderen

Veel schrijvers vragen zich af: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wie zit er nu op mijn boodschap te wachten?’ Het zal je verbazen hoeveel mensen jij kunt helpen met persoonlijke ervaringen en tips. Doe je dat niet, dan blijven die anderen in die ongewenste situatie zitten. Je schrijft het boek dus niet voor jezelf, maar om anderen te helpen.

Nelson Mandela zei dat zo mooi tijdens zijn inauguratie speech:
“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small doesn’t serve the world.” Marianne Williamson

Twijfel niet aan wie je bent en wat je te bieden hebt. Jouw verhaal kan anderen inspireren en helpen. Laat je licht schijnen en help anderen uit hun ongewenste situaties.

Jouw verhaal of autobiografie helpt anderen!

Het schrijven van je eigen verhaal of autobiografie is een geweldig avontuur van zelfontdekking en expressie. Met ‘de reis van de held’ als leidraad kun je een meeslepend en betekenisvol verhaal creëren dat jou en anderen zal raken. Onthoud dat elk leven waardevol is en dat door jouw ervaringen te delen, je anderen kunt helpen en inspireren op hun eigen pad van groei en verandering. Keep it real en have fun writing!

Hulp nodig bij het schrijven van je boek?

Iedere maand organiseer ik een live online ‘van idee tot boek’ workshop waar je aan mee kunt doen als stok achter de deur. Heb je interesse in 1 op 1 schrijfcoaching, wil je mee naar een schrijfweek, of een schrijfweek thuis doen? Op de pagina ‘Boek schrijven’ vind je alle informatie.

Waar wacht je nog op? Start jouw heldhaftige reis vandaag en laat je verhaal schitteren!

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.