Heb jij al een boekenpitch gemaakt?

Voor ieder project hebben we tegenwoordig een ‘executive summary’: een korte samenvatting die een belangstellende binnen een minuut vertelt waar het over gaat – en die hen zo mogelijk zelfs overhaalt mee te doen of het project te sponsoren. Voor ons boek denken we daar vaak niet aan, of pas veel te laat. Dit artikel legt uit waarom een ‘boekenpitch’ (de elevator pitch voor je boek) juist éxtra belangrijk is, en hoe je hem maakt…

Esther Jacobs tijdens haar boekenpitch

Een elevator pitch voor je boek?!?

Stel je voor. Je staat in een lift, de deuren gaan dicht en wie staat er ineens naast je? Precies die persoon die jij graag wilde ontmoeten! Of het nu een uitgever is, een politicus, de allerhoogste baas van het bedrijf dat jij op het oog hebt, een rijke geldschieter of wie dan ook. Deze persoon kan helpen jouw droom waar te maken! Nu komt het erop aan om in één minuut je verhaal zodanig te vertellen dat de ander nog even geïnteresseerd blijft staan als de liftdeuren weer opengaan, of om je visitekaartje vraagt.

Wat is een boekenpitch?

Een goede boekenpitch is een korte, boeiende samenvatting van je verhaal. Hij duurt maximaal zestig seconden en bevat:

  • Wie je bent
  • Wat je doet
  • Waarom dit een goed idee is
  • Wat je van je luisteraar verwacht

Veel schrijvers, ondernemers en zelfs bedrijven denken dat ze hun verhaal al overtuigend, kort en krachtig kunnen vertellen, maar als het erop aankomt, blijkt het toch vaak niet goed genoeg.

Korte, boeiende samenvatting van je boek

Zodra je tegen iemand vertelt dat je een boek aan het schrijven bent, volgt gegarandeerd de vraag: waar gaat je boek eigenlijk over? Als je antwoord te lang of te vaag is, verliest de luisteraar snel zijn aandacht. Ook als je een uitgever, sponsor of expert wilt benaderen, is het belangrijk om in een paar zinnen de essentie van je boek te vangen.

Onderstaande formule kan je helpen met je non-fictie boek:
“Ik help _______________(doelgroep), om te________________________zijn/doen/hebben (de waarde die je ze geeft), zodat ze ______________________________(het resultaat dat ze ECHT willen).“

Voorbeeld van een boekenpitch

Een relatietherapeut zou haar boek gericht op ouders bijvoorbeeld zo kunnen beschrijven:

“Ik help getrouwde stellen met kinderen om de passie terug te brengen in hun huwelijk, zodat ze zich gezien en gewaardeerd voelen in hun relatie.”

Een van de schrijvers die ik coach heeft samen met haar man het bedrijf ‘Catamaran Guru’ en schrijft daar nu een boek over. Samen ontwikkelden we deze elevator pitch voor haar boek (die ze nu ook voor haar bedrijf kan gebruiken):

“We helpen stellen die een boot willen kopen en de wereld rond willen zeilen, om te begrijpen wat deze levensstijl werkelijk inhoudt en om de beste boot voor hun doel te kopen, zodat ze daadwerkelijk kunnen genieten van hun avontuur.”

Je achterflap als executive summary

Je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken bij je (potentiële) lezers en dat is de achterflap van je boek. Dat is namelijk het eerste dat bezoekers aan een fysieke boekwinkel bekijken. Ook online is dat het geval: de ‘blurb’ (het stukje tekst dat op Bol.com en andere online boekshops jouw boek beschrijft) is de tekst van je achterflap.

Kortom: je achterflap is jouw marketingmateriaal en de belofte aan jouw lezers. Je kunt er je boek-idee mee testen, feedback vragen, een uitgever mee benaderen en zelfs je boek al in de voorverkoop doen. Je achterflap biedt je ook de structuur voor jouw schrijfproces. Wacht er dus niet mee tot je boek al klaar is, maar maak nu meteen de boekenpitch en schrijf dan je achterflap.

Lees ook: Vijf dingen die je nog niet wist over je achterflap.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.