‘De reis van de held’

Ben jij de held van je eigen verhaal?

Als je moeite hebt de structuur of verhaallijn voor jouw boek te bepalen, dan kan de ‘hero’s journey’ je wellicht inspiratie bieden. Het is een vaak gevolgd schema voor storytelling, persoonlijke ontwikkeling en spanningsopbouw. ‘De reis van de held’ is een soort mythologisch archetype dat te vinden is in alle culturen van de wereld. Je zult het herkennen in de meeste sprookjes, Hollywoodfilms en goede boeken. De hero’s journey ziet er ongeveer zo uit:

In het begin van het verhaal leeft de held in de ‘gewone wereld’ en krijgt hij een oproep om op avontuur te gaan. De held is terughoudend om de oproep te volgen, maar wordt geholpen door een (bovennatuurlijke) mentorfiguur.

Het inwijdingsgedeelte begint wanneer de hoofdrolspeler de drempel overschrijdt naar een onbekende of ‘speciale wereld’, waar hij wordt geconfronteerd met taken of beproevingen, alleen of met de hulp van helpers.

Uiteindelijk bereikt onze held ‘de binnenste grot’ of de centrale crisis van zijn avontuur, waar hij de beproeving moet ondergaan. Tijdens de dood en wedergeboorte overwint hij het grootste obstakel of de vijand, ondergaat een apotheose en ontvangt zijn beloning (een schat, wijsheid of elixer).

De held moet dan met zijn beloning terugkeren naar de gewone wereld. Hij kan worden achtervolgd door de bewakers van de bijzondere wereld, of hij kan terughoudend zijn om terug te keren. Hij kan ook worden gered of gedwongen terug te keren door tussenkomst van buitenaf.

In de terugkeer-sectie stapt de held opnieuw over de drempel tussen de twee werelden en keert terug naar de gewone wereld met de schat, de wijsheid of het elixer dat hij heeft opgedaan, die hij nu kan gebruiken ten behoeve van zijn medemens. De held zelf wordt getransformeerd door het avontuur en krijgt wijsheid of spirituele macht over beide werelden.

Je zult de reis van de held herkennen in alle goede verhalen. Je hoeft deze opbouw niet precies te volgen, maar je begrijpt waarschijnlijk dat de weg naar succes niet een rechte lijn is, maar vele ups en downs kent. Neem je lezer mee door alle fasen. En vergeet niet om ‘storytelling’ te gebruiken om het verhaal (en je held) tot leven te brengen!

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Als je 'andersom' begint en eerst de structuur opzet, kun je daarna je creativiteit de vrije loop laten en je energie volgen. Zo is het schrijven en publiceren van een boek eenvoudiger dan je denkt. Met deze methode heb ik al duizenden mensen geholpen om hun verhaal te delen. Ben jij de volgende?
Het boek - Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijf methode (begin met de achterflap) in mijn supercomplete boek Zo schrijf je een boek! Je vind er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.
Persoonlijke begeleiding - Veel mensen merken dat het nog beter werkt als de kennis van het boek wordt gecombineerd met een vorm van begeleiding en accountability. Kun je een steuntje in de rug gebruiken? Ik help je graag verder. Ongeacht hoeveel tijd of geld je kunt investeren: er is voor iedereen een optie.
Schrijfweken - Tijdens de online Schrijfweek@home en de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop om je op weg te helpen, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback.
Free resources -  Meer schrijf inspiratie en tips? Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst en ontvang meteen een PDF checklist om jouw boek te schrijven en publiceren.
Share this Blog post: