‘De reis van de held’
Ben jij de held van je eigen verhaal?
Als je moeite hebt de structuur of verhaallijn voor jouw boek te bepalen, dan kan de ‘hero’s journey’ je wellicht inspiratie bieden. Het is een vaak gevolgd schema voor storytelling, persoonlijke ontwikkeling en spanningsopbouw. ‘De reis van de held’ is een soort mythologisch archetype dat te vinden is in alle culturen van de wereld. Je zult het herkennen in de meeste sprookjes, Hollywoodfilms en goede boeken. De hero’s journey ziet er ongeveer zo uit:

In het begin van het verhaal leeft de held in de ‘gewone wereld’ en krijgt hij een oproep om op avontuur te gaan. De held is terughoudend om de oproep te volgen, maar wordt geholpen door een (bovennatuurlijke) mentorfiguur.
Het inwijdingsgedeelte begint wanneer de hoofdrolspeler de drempel overschrijdt naar een onbekende of ‘speciale wereld’, waar hij wordt geconfronteerd met taken of beproevingen, alleen of met de hulp van helpers.
Uiteindelijk bereikt onze held ‘de binnenste grot’ of de centrale crisis van zijn avontuur, waar hij de beproeving moet ondergaan. Tijdens de dood en wedergeboorte overwint hij het grootste obstakel of de vijand, ondergaat een apotheose en ontvangt zijn beloning (een schat, wijsheid of elixer).
De held moet dan met zijn beloning terugkeren naar de gewone wereld. Hij kan worden achtervolgd door de bewakers van de bijzondere wereld, of hij kan terughoudend zijn om terug te keren. Hij kan ook worden gered of gedwongen terug te keren door tussenkomst van buitenaf.
In de terugkeer-sectie stapt de held opnieuw over de drempel tussen de twee werelden en keert terug naar de gewone wereld met de schat, de wijsheid of het elixer dat hij heeft opgedaan, die hij nu kan gebruiken ten behoeve van zijn medemens. De held zelf wordt getransformeerd door het avontuur en krijgt wijsheid of spirituele macht over beide werelden.
Je zult de reis van de held herkennen in alle goede verhalen. Je hoeft deze opbouw niet precies te volgen, maar je begrijpt waarschijnlijk dat de weg naar succes niet een rechte lijn is, maar vele ups en downs kent. Neem je lezer mee door alle fasen. En vergeet niet om ‘storytelling’ te gebruiken om het verhaal (en je held) tot leven te brengen!
Wil je serieus aan de slag met je boek?
