‘De reis van de held’

Ben jij de held van in eigen verhaal?

Als je moeite hebt de structuur of verhaallijn voor jouw boek te bepalen, dan kan de ‘hero’s journey’ je wellicht inspiratie bieden. Het is een vaak gevolgd schema voor storytelling, persoonlijke ontwikkeling en spanningsopbouw. ‘De reis van de held’ is een soort mythologisch archetype dat te vinden is in alle culturen van de wereld. Je zult het herkennen in de meeste sprookjes, Hollywoodfilms en goede boeken. De hero’s journey ziet er ongeveer zo uit:

Ben jij de held in je eigen verhaal?

In het begin van het verhaal leeft de held in de ‘gewone wereld’ en krijgt hij een oproep om op avontuur te gaan. De held is terughoudend om de oproep te volgen, maar wordt geholpen door een (bovennatuurlijke) mentorfiguur.

Het inwijdingsgedeelte begint wanneer de hoofdrolspeler de drempel overschrijdt naar een onbekende of ‘speciale wereld’, waar hij wordt geconfronteerd met taken of beproevingen, alleen of met de hulp van helpers.

Uiteindelijk bereikt onze held ‘de binnenste grot’ of de centrale crisis van zijn avontuur, waar hij de beproeving moet ondergaan. Tijdens de dood en wedergeboorte overwint hij het grootste obstakel of de vijand, ondergaat een apotheose en ontvangt zijn beloning (een schat, wijsheid of elixer).

De held moet dan met zijn beloning terugkeren naar de gewone wereld. Hij kan worden achtervolgd door de bewakers van de bijzondere wereld, of hij kan terughoudend zijn om terug te keren. Hij kan ook worden gered of gedwongen terug te keren door tussenkomst van buitenaf.

In de terugkeer-sectie stapt de held opnieuw over de drempel tussen de twee werelden en keert terug naar de gewone wereld met de schat, de wijsheid of het elixer dat hij heeft opgedaan, die hij nu kan gebruiken ten behoeve van zijn medemens. De held zelf wordt getransformeerd door het avontuur en krijgt wijsheid of spirituele macht over beide werelden.

Word jij de held in je eigen verhaal?

Je zult de reis van de held herkennen in alle goede verhalen. Je hoeft deze opbouw niet precies te volgen, maar je begrijpt waarschijnlijk dat de weg naar succes niet een rechte lijn is, maar vele ups en downs kent. Neem je lezer mee door alle fasen. En vergeet niet om ‘storytelling’ te gebruiken om het verhaal (en je held) tot leven te brengen!

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.