Wanneer is jouw boek succesvol?

Heb je enig idee hoeveel boeken er in Nederland verkocht moeten worden om de status van bestseller te krijgen?

Is je boek trouwens pas succesvol als het een bestseller is? Dat hangt helemaal af van je verwachting en doelstelling.

Een aantal overwegingen en tips om van jouw boek een succes te maken.

Is jouw boek pas succesvol als het een bestseller is?

Wat maakt een boek een bestseller?

Ik had geen idee hoeveel verkochte boeken nodig zijn om in NL de status ‘bestseller’ te krijgen. Wat denk jij? Een miljoen? 100.000? 10.000? Ik was verbaasd te horen dat een bestseller status in Nederland al rond de 2.000 – 3.000 verkochte boeken kan liggen. Als je 1.000 boeken verkoopt, is dat echt heel goed, bij 1.500 speel je vaak al break-even.

Daarnaast kan je een bestseller zijn in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld ‘waargebeurde verhalen’ of ‘zakelijke reisboeken’. Hoe kleiner en minder populair de categorie, hoe kleiner het aantal verkochte boeken dat nodig is voor een bestseller status.

Verwachting versus doelstelling

Persoonlijk gezien is jouw boek een succes wanneer het aan jouw verwachting voldoet. Daarom is het belangrijk jouw doelstelling duidelijk te bepalen. Waarom schrijf je eigenlijk een boek? Hieronder drie belangrijke motivaties en wat in dat geval succes inhoudt.

Je verhaal vertellen

Soms is het enige doel om je verhaal te vertellen. Het gaat niet om hoeveel boeken je verkoopt. Het feit dat dat verhaal nu beschikbaar is voor anderen, is een geweldig resultaat.

Een prestatie leveren

Het is een ongelooflijk gevoel om je boek uit te brengen. Je hebt een unieke prestatie geleverd, een prachtige nalatenschap geproduceerd; iets wat altijd blijft bestaan, zelfs als jij er straks niet meer bent.

Voor de meeste mensen is het beginnen aan een boek al bijzonder. Het afronden ervan een legendarische prestatie. Er wordt weleens gezegd dat een miljoen Nederlanders een boek wil schrijven, slechts een klein deel daarvan doet het ook echt. De meeste boek- projecten verdwijnen in een la of een vergeten computerbestand. Daarom is het afronden en uitgeven van je boek echt bijzonder.

Expert status

Daarnaast bevestigt het publiceren van een boek jouw thought leadership en stimuleert de verkoop van je andere producten en diensten. Ook kan dit het begin zijn van je sprekerscarrière of er een boost aan geven. Je bent een gepubliceerd auteur, en wordt dus als expert gezien voor jouw non-fictie onderwerp.

Bijna niemand vraagt hoeveel boeken je hebt verkocht. Die foto van jou met je boek, en het feit dat het op jouw website – of elders – te koop is, is genoeg ‘bewijs’. Als jouw doel was om een boek te publiceren, dan is het op dat moment dus al een succes.

Kortom: JIJ bepaalt wanneer je boek goed, goed genoeg of succesvol is.

Een van de auteurs die ik hielp met zijn eerste, autobiografische boek, verwoordt het als volgt:

“Het schrijven van een boek geeft veel persoonlijke voldoening. Je kunt een stap terug doen en zien dat je echt iets in je leven hebt bereikt waarop je kunt terugkijken. Dat geeft me veel innerlijke rust. Als ik mijn eigen boek lees, krijg ik een glimlach op mijn gezicht.” – TJ Halbertsma

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.