Zelf je boek uitgeven of via een uitgever?

Het uitgeven van een boek is allang niet meer het alleenrecht van traditionele uitgevers. Als auteur heb je meer keuzes en dat is maar goed ook. Maar hoe beslis je nu of je een uitgever gaat benaderen of je boek in eigen beheer uitgeeft en met een van de vele self-publishing platforms aan de slag gaat? Met deze handige keuze-matrix kun je weloverwogen beslissen of je zelf je boek wilt uitgeven of via een uitgever.

Zelf je boek uitgeven of via een uitgever bepaal je middels de handige keuze matrix.

Je boek publiceren via een uitgever

Natuurlijk wil je het liefst dat je roman of managementboek wordt uitgegeven door een van de grote uitgeefhuizen. Of door een niche uitgever die zich specifiek op jouw doelgroep richt, bijvoorbeeld medische of wetenschappelijke publicaties.

Uitgevers hebben de ervaring, kunnen een multifunctioneel team inzetten, regelen en betalen alles en doen ook aan promotie. Kortom: de grootste kans op een bestseller. Je ‘betaalt’ hiervoor echter met het feit dat je nooit meer dan ca. 8% royalties ontvangt.

De keuze om via een traditionele uitgever te worden uitgegeven ligt vaak niet bij jou als auteur maar bij de uitgever. En deze is daar uiterst zuinig in, wetende dat meer dan 80 procent van de uitgegeven titels verliesgevend zijn. Reden genoeg voor deze uitgevers om 99,99 procent van de aangeboden manuscripten af te wijzen.

Ondanks de kleine slagingskans kan ik je toch adviseren een aantal uitgevers te benaderen. Zoek uit welke uitgevers vergelijkbare boeken hebben gepubliceerd en benader alleen diegenen die een goede match lijken. Je verdiept je zo in de markt, de spelers, het aanbod en de concurrentie in jouw niche. Je legt nieuwe contacten en krijgt waarschijnlijk waardevolle feedback.

Als je inderdaad een aanbod krijgt van een uitgever, kun je een weloverwogen beslissing nemen of je daarop ingaat of niet. Hoor je niets van de uitgevers die je benadert, of word je afgewezen, dan betekent dat niet dat je boek niet kan worden uitgegeven. Ik raad je aan altijd parallel de twee paden te bewandelen (uitgever zoeken en tegelijkertijd self-publishing voorbereiden), zodat je niet gaat zitten wachten en afhankelijk bent, maar je zelf het roer in handen houdt.

Dé complete gids die stapsgewijs laat zien hoe je jouw boek succesvol uitgeeft…!

Zo schrijf je een boek! Te koop v.a. € 14,95

‘Zo schrijf je een boek!’ is onmisbaar voor iedereen die een boek wil schrijven, uitgeven en promoten. Verkrijgbaar als e-book of paperback. 

Zelf je boek uitgeven

Je boek in eigen beheer uitgeven is een geweldige manier om jouw boodschap wereldkundig te maken. Er zijn geen poortwachters – de uitgeverijen – die beoordelen of jouw boek ‘goed genoeg’ is. Er zijn veel mooie voorbeelden van boeken die door de traditionele uitgeverijen werden afgewezen en uiteindelijk bestsellers werden toen ze in eigenbeheer werden uitgegeven.

Bij self-publishing geef jij je boek zelf uit, zit jij aan het stuur, voert alles zelf uit en bepaalt alles. Je betaalt ook alles, by the way. Daar staat een hogere marge tegenover: 15-70%.

Platforms voor self-publishing

In Nederland zijn er diverse spelers op het gebied van self-publishing. De belangrijkste platforms die je door het gehele publicatieproces leiden, zijn:

Kosten van je eigen boek uitgeven

Deze marges verschillen per boektype (bijvoorbeeld paperback en e-boek) en per verkoopkanaal. Je kunt alle verkoopkanalen kiezen (ook Bol.com). Goede self-publishing platforms zijn hierin transparant en bieden een prijscalculator. Hiermee kun je spelen en direct zien voor hoeveel jij een boek kunt kopen, of er sprake is van volumekorting en welke marges jij als auteur kunt verdienen.

Er is ook een tussenvorm, waarbij je een fee betaalt aan een uitgever/dienstverlener. Die verzorgt vervolgens verscheidene diensten (ISBN, CB-aansluiting, eventueel redactie en opmaak) en zorgt dat jij een aantal boeken ontvangt.

Keuze-matrix

Hoe neem je uiteindelijk de beslissing waar en hoe je je boek gaat uitgeven? Op basis van je doelstelling en wat je bereid bent zelf te doen kun je de volgende matrix hanteren:

Deze matrix helpt je beslissen om zelf je boek uit te geven of dit uit te besteden.

Tips bij de keuze ‘waar geef ik mijn boek uit?’

Wil je maximale verkoop realiseren? Probeer dan via één van de grote uitgeefhuizen te worden gepubliceerd. Zij hebben de ervaring en expertise om aan jouw boek te schaven en het netwerk om je boek te promoten.

Wil je de hoogste marge? Dan kies je ervoor om zelf je boek uit te geven (self-publishing). Bij een traditionele uitgever krijg je tussen de 7,5 en 10 procent van de verkoopprijs van je boek. Als je heel veel verkoopt, wordt dit een hoger percentage. Self-publishing zit tussen de 15 en 70 procent.

Ben je iemand die wil dat anderen het allemaal voor je regelen? Ben je niet zo van het ondernemen? Ga dan niet zelf je boek uitgeven. Mik op de traditionele uitgever of de niche uitgever. Deze neemt alle uitvoerende zaken voor zijn rekening. Accepteer wel dat je manuscript wellicht wordt herschreven en dat het uitgeefproces zomaar langer dan een jaar kan duren.

Zit je graag aan het stuur? Ga dan vooral self-publishen. Let wel: je moet dan je netwerk aanspreken of een bescheiden team om je heen hebben dat positief-kritische feedback geeft. Dat is noodzakelijk om tot een goed manuscript te komen. Ook wil je dat ze je bijstaan bij de correctie en opmaak van je manuscript en meedenken met het ontwerp van je omslag. Of zaken als omslagontwerp helemaal uit handen nemen. Maar dan heb je ook werkelijk alle vrijheid met betrekking tot tempo, inhoud, prijs enzovoort.

Heb je geen flauw benul wie jouw boek moet kopen of hoe je het aan de man moet brengen? Niet self-publishen! Tenzij je werkelijk een parel van een boek hebt geschreven. Bij self-publishing moet je zelf nadenken over wie je doelgroep is, waar je die kunt vinden en hoe je die kunt bereiken.

Ben je afgewezen door de uitgevers? Niet getreurd, dit maakt je absoluut niet tot een loser. Zoals eerder gezegd geven de uitgevers slechts 0,01 procent van de aangeboden manuscripten uit. Je kansen zijn dus niet bijzonder groot. Ga self-publishen, leer wat erbij komt kijken en maak er een succes van. Laat je onder andere drijven door het onrecht van de afwijzing, jij weet wel beter.

Moet je manuscript met enige regelmaat worden aangepast? Bijvoorbeeld als gevolg van ontwikkelingen in de wereld of op je vakgebied? In de regel speelt dit alleen bij specialistische non-fictieboeken. In dit geval is self-publishing de enige oplossing, alleen daar vind je de flexibiliteit die je nodig hebt.

Conclusie/tip

Bedenk goed wat je wilt, wat je nodig hebt en maak goede afspraken met een eventuele uitgever/dienstverlener waar je mee gaat werken.

Dit artikel komt uit het boek ‘Zo schrijf je een boek!’ waar je nog veel meer informatie en tips vindt over het schrijven, uitgeven en promoten van je boek.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.