Social Media

Twitter en Facebook zijn lang niet meer alleen voor berichten als “ik eet nu een boterham met pindakaas” of erger nog “ik ben onderweg naar een klant”. LinkedIn is niet meer puur zakelijk. Plaatjes op het populaire Instagram zeggen meer dan 1000 woorden elders. Hoe vind je hier je weg in als ondernemer of (overheids)organisatie?

Wat moet ik posten?

De techniek van de verschillende media is wel onder de knie te krijgen: er zijn genoeg instructieboeken, filmpjes en workshops. Maar als je eenmaal op een netwerk zit, wat voor soort berichten moet je dan posten? Hoe lever je toegevoegde waarde, zet je dingen in beweging en zorg je dat relaties en (potentiële) klanten jou herkennen en waarderen? Bekijk het webinar (met bijbehorende slides) waarin ik al mijn social media geheimen prijsgeef:

  • Integreer je social media gebruik in je dagelijkse gang van zaken. Zo wordt het geen ‘werk’
  • Zoek jouw thema op Google, images, youtube en soundcloud. Met plaatjes, songteksten, videos, quotes etc. heb je verschillende soorten content om af te wisselen.
  • Bied altijd toegevoegde waarde bij een post. Geef jouw view op een foto, blog of quote
  • Zoek op jouw thema (bijv #website) en geef antwoord op vragen die daarover worden gesteld. Zo help je anderen en wordt jouw tijdlijn geen eenrichtingsverkeer van alleen maar ‘zenden’.
  • Geef tips: de top 3 do’s and don’ts van jouw vakgebied etc.
  • Ga NIET over jezelf zeggen hoe goed je bent. Laat anderen dat doen. Hoe je Twitter complimenten als referenties kunt gebruiken.
  • Als restaurant kun je in plaats van adverteren met een nieuwe kaart of tweeten DAT je een nieuwe kaart hebt, het volgende proberen: Tweeten dat de directie van de grootste bank op dit moment geniet van de lekkere pompoensoep op jouw nieuwe menukaart. Plaats het recept van die soep op je bezochte website en deel de link. Of plaats ook een foto van een juichend stel dat net bij jouw restaurant een gratis dagschotel heeft gewonnen. Om blijvend en breed free publicity te genereren moet je creatief zijn met het in beeld brengen van je product.
  • Beter Bloggen? Bekijk alle tips.
  • Hulp nodig? Tijdens mijn workshops wordt ook altijd aandacht besteed aan social media.

Verlanglijstje

Ben je geholpen met de tips op deze site en wil je iets terug doen? Lief van je. Bekijk mijn verlanglijstje.

Welke netwerken?

Het plaatje hieronder legt het wel zo ongeveer uit. Over het algemeen is LinkedIn het meest zakelijk (maar val je dus extra op als je leuke dingen post), Facebook het meest entertainment (maar wordt steeds vaker, en met succes zakelijk gebruikt) en Twitter het meest aan actualiteiten gelinked. url 500 x 375 pix

  • Instagram Dit snelst groeiende netwerk is mijn huidige favoriet. Je kunt je eigen fotodagboek bijhouden en in contact komen met fotohobbyisten en profs van over de hele wereld over allerlei themas. In de blog Instagram voor beginners leg ik het heel simpel uit.
  • Twitter twitterVeel mensen en organisaties weten nog niet goed wat ze met Twitter aan moeten. Ga gewoon eens rondneuzen en uitproberen is mijn advies. Volg een aantal mensen die je interessant lijken. Zoek op de keywords van jouw product of interesse en kijk wat erover gezegd wordt. Zodra je begint te reageren, zit je er eigenlijk al in. Op internet staan veel tips waar je over moet/kunt Twitteren.
  • Met tweeteffect kun je zien welke tweets je extra followers opleveren en met welke berichten je followers verliest. Weet je niet goed wat je moet posten? Waarom niet de meest gestelde vraag beantwoorden? Iedere schooljuf, politieagent of advocaat weet dingen die voor anderen niet zo vanzelfsprekend zijn. Vat die samen in 140 tekens en je hebt waardevolle content.
  • Bewaren? Met Tweetbook.in maakt je met 1 druk op de knop gratis een pdf-boek van al je tweets!
  • Alles in 1 hootsuiteWord je gek van al die social media sites? Via Hootsuite of Tweetdeck kan je in 1 keer een bericht op je Twitter, LinkedIn en diverse Facebook pagina’s plaatsen. Je kunt ook berichtjes voorprogrammeren, zodat ze op een door jou gekozen datum en tijd in de toekomst worden geplaatst. Echt super makkelijk om al je social media te managen…
  • LinkedIn headline linkedin 30x30De meeste LinkedIn gebruikers weten niet dat ze hun ‘headline’ kunnen personaliseren. Al doe je maar één ding op LinkedIn, dan zou dit het moeten zijn. Bekijk deze korte video om te zien hoe eenvoudig het is.
  • PATH In plaats van steeds maar groter, met meer vrienden, is er nu een trend om kleiner en ‘knusser’ te gaan op de social media. Op Path is het de bedoeling dat je niet meer dan een heel selecte groep vrienden uitnodigt, met wie je dus veel meer persoonlijke info kunt delen. Path is mooi gemaakt en heeft ook een superfijne user-interface. Daar gaan we nog veel van horen, denk ik.
  • IFTTT If This Than That. Geweldige website waarmee je allerlei social media sites en apps met elkaar kunt verbinden. Programmeer slimme internet acties. Bijvoorbeeld: Als iemand op Facebook jarig is, stuur dan een berichtje. Als ik een LinkedIn uitnodiging krijg uit een bepaalde groep, stuur me dan een berichtje via twitter. Of: stuur 1 minuut over 12 met nieuwjaar een persoonlijk bericht aan al je vrienden, terwijl jij zelf lekker doorfeest… Meer tips?

Zonder budget, met social media

  • In de klopjacht naar de dader(s) van de bomaanslag bij de Boston marathon, werden de Amerikaanse overheidsinstanties geholpen door communities achter Reddit en 4chan. Duizenden mensen pluisden foto’s na, op zoek naar clues, met opmerkelijke resultaten. Een aansprekend voorbeeld van hoe instanties kunnen samenwerken met ’the crowd’.
  • Maar ook voor kleine organisaties, ZZP-ers en individuen zijn er ontelbare nieuwe mogelijkheden: deeleconomie.nl vind je een overzicht van slimme initiatieven, sites en platforms waar je dingen kunt regelen, lenen, ruilen of krijgen.
  • Nog meer info en voorbeelden vind je o.a. in mijn column ‘geven is het nieuwe hebben‘.

Voorbeelden.nl

Briljante voorbeelden van goed gebruik van social media door Nederlandse bedrijven. ikeavoorbeeld goede social media Meer voorbeelden zijn welkom!

Boeken tips

easy Easycratie beschrijft talloze voorbeelden hoe met social media grote en vaak onverwachte resultaten worden behaald. durf Durf te doen. Slijterijmeisje beschrijft hoe ze met crowdfunding en bartering (on en offline!) haar nieuwe winkel opzette. get soc Get social. Jeanet Bathhoorn geeft praktische tips.