Instagram voor beginners

Geen idee wat je met nóg een social media kanaal aan moet? Wil je wel, maar weet je niet waar je moet beginnen? Nog geen tijd gehad om uit te zoeken hoe dit snelst groeiende foto-netwerk werkt?

Nog niet zo lang geleden legde Maureen van Beek mij in 3 minuten uit hoe Instagram werkt. Sindsdien houd ik mijn ‘fotodagboek’ bij op Instagram. Ik word steeds enthousiaster, haal veel inspiratie uit de foto’s en mensen, krijg meer plezier in fotograferen en heb nu meer dan 500 followers.

Wie, wat, waar, hoe?

Instagram is bedoeld om vanaf je smartphone je eigen foto’s te delen. Je kunt je foto’s direct vanuit de app maken of bestaande foto’s uit je ‘camera roll’ nemen. Deze foto’s kun je eventueel bewerken en voorzien van een kort commentaar. Met 1 klik kun je de foto ook direct doorplaatsen naar Facebook of Twitter.

Sommige mensen kiezen 1 thema, of 1 stijl, anderen gebruiken alles door elkaar. Kies wat het beste bij jou past. Als digital nomad en ‘no excuses lady’ is mijn leven voor veel mensen een inspiratiebron, dus laat ik van alles en nogwat zien. Als ik in Bali ben, genieten mijn volgers mee van de prachtige kleuren. Geef ik een workshop of ontdek ik een leuk nieuw cafeetje in Amsterdam, dan post ik dat ook.

Laatst volgde in een workshop over food photography en ontdekte dat er een hele ‘foodie’ cult is , waarbij mensen foto’s van hun eten maken en dat posten. In Singapore nemen de echte profs zelfs een speciaal LED lampje mee naar een restaurant om hun bord goed uit te lichten….

Zover hoef je natuurlijk niet te gaan. 😉

http://instagram.com/p/0SZXyApmX1/?modal=true

Begin nu, het is zo makkelijk!

In onderstaande video leg ik uit hoe je, heel eenvoudig, met een paar kliks, een foto kunt posten.

Begin gewoon met wat interessante mensen te volgen, laat je inspireren en probeer eens wat dingen uit. Je zult zien dat van het een het ander komt en dat je zo volgers hebt en feedback/likes krijgt zodat je weet wat voor jou werkt en waar jij blij van wordt.

Leuk om te volgen

1Clark Little: Professionele fotograaf, beroemd om zijn indrukwekkende foto’s van… golven (denk aan zee en surfen). Kijk hoe hij een onderwerp echt totaal oppakt en een enorme following heeft gecreëerd.

3

Dehappy5_mama: Ullenka’s dochter had zwaar eczeem en dokters konden er niets aan doen. Toen ze switchte naar een vegan raw food dieet had ze binnen 90 dagen een gave huid. In de tijdlijn is een voor/na foto te vinden. Verder maakt deze high carb vegan mom prachtige ‘schilderijtjes’ van het fruit en de groente die ze eten. Kleurrijk, vrolijk en inspirerend.

Eef Ouwehand: Een ‘oude bekende’… Mijn vriendin Eef is fotografe en maakt vrolijke, kleurrijke, inspirerende foto’s die net even anders zijn. Ik leer veel van haar. Ze geeft goede smartphone fotografie tips in haar nieuwste boekje.

Hoe krijg je volgers?

  • vertel je vrienden (bijvoorbeeld op Facebook) dat je ook op Instagram zit
  • Plaats een link in je email handtekening
  • Zoek interactie: like foto’s die je leuk vindt, volg anderen. Die zullen nieuwsgierig worden en ook op jouw tijdlijn kijken.
  • Tag foto’s door er hashtags (#) bij te zetten met het thema of items die op de foto te zien is. Bijvoorbeeld #food #sunset #coffee #dog #smile #happy. Anderen zoeken binnen Instagram op deze hashtags naar bepaalde thema’s en komen zo op jouw foto’s terecht.
  • Er zijn diverse challenges of hastags waar je aan mee kunt doen, bijvoorbeeld #myview #mydailycoffee of #100daysofyellow. Door te zoeken op de tag zie je alle foto’s die rondom dat thema gemaakt zijn en ‘ontmoet’ je leuke mensen.

Doe meer met je foto’s!

Je kunt je (herkenbare, vierkante) Instagram foto’s laten printen op magneetstickers en posters (sticky9 – nu 15% korting met promocode FRIENDQ6CR) en in superleuke kleine kaartjes of fotoboekjes (HEMA). Je kunt je Instragam account linken, kiest de foto’s die je wilt gebruiken en voila. Leuke cadeautjes, of gewoon voor jezelf. Er zijn regelmatig leuke kortingen of aanbiedingen.

Meer inspiratie?

Ik zou het natuurlijk super leuk vinden als je mij volgt: @estherjacobsnl. Feedback en vragen over mijn foto’s zijn van harte welkom!

Meer weten over visual storytelling? Van 9-12 oktober organiseer ik samen met Daan van Bergen van Videologic een workshop Visual Storytelling op Mallorca. We gaan aan de slag met foto en video en helpen je jouw verhaal en boodschap aantrekkelijk en effectief in beeld te brengen.

Share this Blog post: