Beter Bloggen

Door te bloggen laat je jouw unieke kijk op de wereld zien. Je inspireert er anderen mee en zet jezelf neer als ‘expert’. Bloggen is niet moeilijk en je kunt er vandaag nog mee beginnen! Tijdens mijn workshops help ik je jouw persoonlijke thema, stem en kanaal te vinden. Hierbij alvast wat tips.

Onderwerp kiezen

Houd het dichtbij jezelf Kies een onderwerp wat je leuk vindt, waar je iets over te vertellen hebt of iets van vindt. Iets dat voor jou heel ‘gewoon’ voelt, omdat je er iedere dag mee te maken hebt, kan voor anderen heel waardevol zijn.

Gebruik wat je al hebt Oude columns, nieuwsbrieven, website teksten, interviews, aantekeningen. Beter iets goeds dat je al eerder hebt gebruikt in een nieuw jasje steken, dan krampachtig naar iets nieuws zoeken.

Ieder moment is een kans Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt om aantekeningen te maken en gedachtenspinsels op te schrijven. Of gebruik de notitie of voicememo functie op je smartphone. En het kan nog slimmer: Dragon Dictation is een gratis app die meteen uittypt wat je zegt.

Speel in op de actualiteit Wees creatief door (eventueel met een knipoog) in te haken op iets in de media, een speciale (feest)dag etc. Dierendag en nationale vrouwendag zijn bekend, maar bijna iedere dag heeft een bijzonder thema.

Suggesties Een onderwerp kan al zo simpel zijn als:

  • De 3 beste boeken die je las over jouw favoriete thema, bijvoorbeeld voeding of WordPress Websites
  • Iets waar je je aan ergert. Bijvoorbeeld taal zoals ‘me huis, me vriend’ op social media
  • Iets wat je is opgevallen. ‘Waarom brengt niemand x en y met elkaar in verband?’
  • Een wijsheid van iemand die je hebt ontmoet, een interview. Ook hier kan je vaak dingen hergebruiken Bijvoorbeeld een interview met een foute man uit mijn boek zou ik als blog kunnen plaatsen
  • Stel een vraag en beantwoord die in je blog. Bijvoorbeeld: Hoe maak je tijd voor social media in je drukke (werk)leven?
  • Of werk de vraag uit en leg hem bij je lezers neer
  • Je kunt ook je kennis en ervaring over een bepaald onderwerp delen. Do’s and don’ts werken goed, evenals FAQs en lijstjes met een oneven aantal punten of tips (3,5 of 7)

Schrijven

Maak het leuk Een blog is geen zakelijk of verkoop verhaal. Verwerk je persoonlijke ervaring en emotie in het verhaal. Gebruik voorbeelden om het levendig te maken/houden.

Maak het ‘rond’ Begin met een trigger, een uitdagende stelling, een vraag. Werk dat onderwerp uit, dwaal af en kom aan het eind nog even (via een onverwachte kwinkslag) terug op je openingsstatement.

Maak het ‘spannend’ Gebruik tegenstellingen en onverwachte combinaties/vergelijkingen om een veelbesproken onderwerp een nieuwe invalshoek te geven.

Promotie

Het gaat om het onderwerp, niet om jou Post niet op de social media: “Ik heb een nieuwe blog geschreveen”, maar een vraag die je in je blog beantwoordt of een prikkelend statement uit je blog. Dan trek je lezers op onderwerp en niet alleen bekenden die benieuwd zijn wat je nu weer geschreven hebt.

Durf te vragen Vergeet niet onder je blog de ‘share/post to social media’ buttons te zetten.
En eventueel een opt in voor je nieuwsbrief.

Technische tips

Platform Ons favoriete platform is WordPress. Je kunt heel makkelijk zelf een gratis blog opzetten en/of aan je website koppelen. Een andere optie is Blogger.

Links Als je een link plaatst naar een website waar je over schrijft, laat deze dan altijd in een nieuwe pagina openen om je lezers niet kwijt te raken.

SEO Geef je blog een goede naam en geef populaire keywords mee als tags in de omschrijving. Geef ook je blog categorien makkelijk zoekbare namen. Gebruik veelgezochte keywords.

Beeld

Plaats bij je foto’s een prikkelende caption die op zich gelezen kan worden. Veel lezers zijn ‘koppensnellers’. Zorg dat je tussenkopjes en captions je verhaal in het kort vertellen op een manier die smaakt naar meer.

Fotografe Eef geeft 5 basistips voor fotografie met je iPhone.

Videobloggen

Ben je geen schrijver? Waarom maak je niet een korte video blog (max 3 min)? Ik heb er zelf een gemaakt met mijn tips:

Wat ik toen nog niet wist, is dat je je iPhone/camera altijd horizontaal moet houden. Anders krijg je van de lelijke zwarte blokjes aan de linker en rechterkant zoals op mijn video.

Algemeen

Waarom zou je eigenlijk bloggen? Eef Ouwehand geeft 5 redenen.

Begin! Schrijf vandaag nog je eerste blog. Vloggen (video bloggen) mag ook…

Planning Maak een weekplanning voor een paar maanden vooruit. Kies alvast een aantal mogelijke onderwerpen voor als je een week geen inspiratie hebt. Via de handige app Hootsuite kan je (social media) posts alvast voorprogrammeren.

Inspiratie nodig? Bekijk mijn blogs.

Verlanglijstje

Ben je geholpen met de tips op deze site en wil je iets terug doen? Lief van je. Bekijk mijn verlanglijstje.