Inspiratie en tips bij het schrijven van je boek

foto: stock.xchng hisks

Is één van jouw goede voornemens om nu eindelijk eens echt dat boek te schrijven waar je al heel lang van droomt? Ik ga je hieronder zoveel tips en inspiratie geven, dat je geen excuus meer hebt! 😉

Een boek schrijven begint bij het eind. Schrijf dus eerst je achterflap. Deze combinatie van samenvatting en verkoopverhaal is belangrijk voor zowel de uitgever, boekenwinkels als potentiële kopers van je boek. Het is voor jezelf ook een soort mini-samenvatting, gecombineerd met een sales-pitch. Bekijk deze korte video met tips voor je achterflap van je boek. Maak daarna in grote lijnen een indeling van je boek. Door deze eerste opzet van de inhoudsopgave wordt de structuur van je boek duidelijk: wat komt waar?

Een goede titel en pakkende ondertitel zijn erg belangrijk. Laat je echter niet verleiden een doordenkertje als titel te nemen. Zorg dat een potentiële lezer door de (onder)titel alleen al weet waar het boek over gaat. Zorg voor de juiste steekwoorden die door de zoekmachines en boekenwebsites herkend worden. Als iemand zoekt op een bepaald onderwerp, moet jouw boek op de juiste plaats bovenkomen. Heb je eenmaal een goede omschrijving, zorg dan wel dat ’t spannend en aantrekkelijk verwoord wordt.

Reserveer meteen een aantal domeinnamen met jouw mogelijke boektitels. Dat kost slechts enkele tientjes per jaar. Ik ben zelf fan van Keurigonline.nl.

Check de concurrentie! Wat voor boeken zijn er al over jouw onderwerp? Wat maakt jouw boek anders? Wat voegt het toe? Zorg dat dit duidelijk wordt in de titel, achterflap en inleiding.

Schrijf alvast de inleiding van je boek. Wat is de aanleiding, wat ga je in het boek vertellen, hoe zit het in elkaar? Vergeet vooral ook niet om iets persoonlijks te vertellen en gebruik veel verhalen/anekdotes in plaats van droge feiten.

Schrijf alsof je praat, probeer geen mooie of moeilijke zinsconstructies of schrijftaal neer te zetten. Dat leest niet prettig en je maakt er geen indruk mee.

Schrijf nu voor elk hoofdstuk een alinea of een aantal bullets van wat er in dat hoofdstuk komt. Schrijf dan pas het hoofdstuk waar je de meeste energie voor hebt (dat hoeft niet per se het eerste te zijn).

Laat (de eerste hoofdstukken van) je boek door veel mensen lezen. Vraag feedback door middel van 3 vragen:
1) Op welke plekken viel je in slaap?
2) Wat vond je goed?
3) Wat miste je?

Maak een overzicht van jouw marketingpotentieel. Hoe groot is jouw netwerk? Hoeveel social media friends/followers/contacten heb je? Wat is de doelgroep van je boek? Promotie-ideeën? Met bovenstaande info kun je een uitgever benaderen of je boek op internet plaatsen (bijvoorbeeld op Ten Pages).

Zelf uitgeven? Maar niet het wiel opnieuw uitvinden? Ik heb mogelijkheden en prijzen verzameld op Mijn eerste boek. Er is nu ook een Facebook groep waar je tips en ervaringen kunt delen.

En, mocht je tot de conclusie komen dat je toch geen boek wilt schrijven, zet het dan NU uit je hoofd en maak je energie vrij om een andere droom te realiseren.

Veel plezier!

jij-bent-een-topvrouw40Cadeau idee? Deze en andere blogs van Vrouw.nl zijn gebundeld in het boekje ‘ Jij bent een TopVrouw‘. Bestel nu een gesigneerd exemplaar voor slechts €9,95, inclusief verzendkosten.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.