Gezondheid

Inspiratie shot april 2024

Ik had deze inspiratie shot over gezondheid al geschreven (“Wat is gezondheid eigenlijk? Traditioneel wordt gezondheid vaak gezien als de afwezigheid van ziekte, maar is dat alles?”) toen ik dengue kreeg. Knokkelkoorts. Hoge koorts en extreem veel pijn in al mijn botten en gewrichten tijdens mijn schrijfweek op Curaçao… dat drukte me wel weer even met mijn neus op de feiten. Hoe zelfs die kleine dingen, die we normaal gesproken als vanzelfsprekend zien, helemaal niet zo gewoon zijn. Handelingen die je normaal geen energie kosten, zoals praten of eten, of wakker zijn of je hoofd optillen… In deze inspiratieshot kijken we naar gezondheid.

Kijken door de ogen van dengue

Precies twee jaar geleden werd ik ook midden tijdens mijn schrijfweek op Curaçao ziek. Toen had ik voor het eerst corona. Ik schreef toen een volledige inspiratie shot over de lessen die ik daarvan leerde. Ook deze keer gaf het ziek zijn me weer mooie inzichten.

Eerst was ik gewoon ziek en door de koorts kon ik helemaal nergens aan denken, alleen maar slapen. Toen ik me een heel klein beetje beter voelde, ben ik Netflix gaan kijken, gewoon gaan zitten ‘wachten’ tot het over is. Waardoor ik eigenlijk al mijn reserves weer opmaakte en juist dingen voor mijn lichaam deed die niet goed waren. Daarna probeerde ik meer ‘de tijd te pakken’, deze unieke tijd waarin je eigenlijk tussen twee werelden zweeft, tussen bewustzijn en onbewustzijn. Ik probeerde te genieten van dat niemandsland. Dat had ik ook tijdens mijn MDMA-experience. Als je zo tussen slapen en waken zit, en het is eigenlijk heel bijzonder als je dat heel bewust kunt opzoeken. Dus nu probeer ik mee te bewegen met de ziekte en wat het biedt, in plaats van te wachten tot het voorbij is en dan ook nog domme dingen te doen.

Wat dengue met je hoofd doet? Dat als iemand je vraagt, ‘wil je een kopje koffie of thee?’, dat je dan het antwoord niet weet… (terwijl je nooit koffie drinkt.) Gewoon het hele idee van moeten bedenken; heb ik dorst en wil ik iets, dat lukt gewoon niet.

Normaal gesproken heb ik een enorme ’to do list’ voor een vlucht. Nu was mijn enige doel: de vlucht van Curaçao naar Amsterdam overleven. Dat geeft zoveel meer rust. Verwachtingsmanagement. i.p.v. proberen te slapen, wat toch niet lukt: proberen te ontspannen, ademen. Be with the discomfort.

Ik word nog steeds iedere dag op de proef gesteld. Ik wil namelijk dat ik beter ben, maar mijn hoofd ‘doet’ het nog niet. Nog even geduld dus…

Een andere kijk op voeding

Amanda @rawfitnessandnutrition is een van de experts die ik via de Dynamite Circle heb ontmoet. Ze helpt anderen een gezonde leefstijl aan te meten. Niet alleen door anders te eten (zoveel mogelijk puur eten, veel meer proteïne dan je denkt, geen tussendoor snacks, en alleen eten als je honger hebt), maar ook hoe je jezelf aan licht blootstelt en nog veel meer onverwachte – maar compleet logische – factoren. Super interessant om haar te volgen op social media, goede tips gegarandeerd! Waar ik me op het moment het meest over verbaas, is dat ik niet bewust kan eten. Amanda raadt aan om voor het eten even te ‘bidden’ of dank te geven en dan rustig, bewust te eten en goed te kauwen. Iedere dag neem ik me dit voor, al weken lang. Ik eet minstens drie keer per dag, en het is me nog steeds niet gelukt! Het lijkt wel of ik in een soort trance raak als ik in de buurt van eten kom. Het is al op voordat ik me mijn voornemen herinner. Zo interessant! Benieuwd naar jouw ervaringen hiermee.

P.S. Amanda biedt iedereen die interesse heeft haar gratis gids aan ”The 4 fat loss mistakes you are probably making (and what you should do instead)”.

Worden jouw ogen ook te ‘lang’?

Een jaar geleden kreeg ik – out of the blue- ineens een gespleten netvlies in 1 oog, waardoor ik een stukje zicht verloor. Niemand kon me vertellen waardoor dat zo ineens kon komen. Ik ben me erin gaan verdiepen en het zou iets te maken kunnen hebben met de vervorming van onze ogen: als je veel naar beeldschermen kijkt, dan wordt je oog langer i.p.v. rond, waardoor netvlies loslating en andere ernstige problemen kunnen ontstaan. Kortom; onze moderne levensstijl – constant gericht op schermen – verstoort onze natuurlijke staat van ‘zijn’.  Onze ogen zijn gewoon niet gemaakt om constant dichtbij te kijken. Wissel daarom regelmatig minstens 5 minuten af met een andere activiteit, liefst wandelen buiten, waarbij je je ogen op de horizon richt. Experts zeggen iedere 30 minuten, meer praktisch is minimaal 1 keer per uur. Deze ervaring benadrukt ook weer die noodzaak voor balans en hoe cruciaal het is om tijd door te brengen in de natuur en rust te nemen, onze blik letterlijk en figuurlijk te verruimen.

Toevallig ontdekte ik deze podcast erover. “Body Electric Part 3: Why Our Eyes Are Elongating

Workshop alert

DIGITAL DELEGATION

Spaar tijd en laat je bedrijf groeien met een Virtual Assistant en Artificial Intelligence tools.

Doe je alles nog zelf?

Ontdek de kracht van medewerkers op afstand, virtuele teams en AI tools zoals ChatGPT om je te ondersteunen, je bedrijf te helpen runnen en laten groeien.

Deze live online workshop laat elke bedrijfseigenaar, consultant, schrijver, coach en online ondernemer zien hoe ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, tegen een prijs die ze zich kunnen veroorloven.

Ik deel AL mijn ChatGPT tips!

Inspiration bites

EEN LIEFDESVERHAAL
A Love Not Meant For Me

Ik kwam per ongeluk dit ontroerende en prachtige liefdesverhaal tegen.

Deze mooie dame deelt hoe ze de liefde van haar leven vond… en weer losliet.

Pak je zakdoekjes er maar bij…

DOCUMENTAIRE
American symphony

Jon Batiste, een musicus op het toppunt van zijn roem, waagt zich aan het componeren van een symfonie. Tegelijkertijd wordt zijn vrouw geconfronteerd met de terugkeer van haar kanker. Deze film biedt een blik op hun leven, kunst en de kracht van liefde en creativiteit in moeilijke tijden.

GRATIS EBOOK EN SUMMIT
AI for writers

Ik krijg veel vragen van schrijvers en ondernemers over hoe je ChatGPT kunt gebruiken om je werk gemakkelijker, sneller en leuker te maken.

Op 17 april geef ik er een workshop over. Van 8-12 April ben je van harte welkom bij de gratis summit waarin de beste schrijvers ter wereld hun tips delen.

We hebben ook alvast een GRATIS E-Book gemaakt: DE AI-WRITING BLUEPRINT

GRATIS MEDITATIE
Relaxation & joy training

We weten allemaal dat mediteren belangrijk is. Maar soms heb je even hulp nodig om op te starten…

Mijn coach en goede vriend Matthias Schmitt nam speciaal voor mij (en jou!) een korte meditatie op om je te helpen ontspannen en meer ‘joy’ te voelen:

Matthias Schmitt | Relaxation and Joy Training

Wist je dat...?

… mijn vorige inspiratie shot (Tango en Tantra in Buenos Aires) leidde tot een interview over tantra in een groot damesblad? Ik vertel altijd tegen mijn workshop deelnemers en coaching klanten dat zichtbaarheid belangrijk is.

Dat je gewoon jezelf moet laten zien in al je facetten, zonder iets te proberen te verkopen. Op die manier WORD je gevonden, in plaats van dat je zelf klanten of publiciteit moet zoeken. Eén van de journalisten die me al tientallen jaren volgt, ontving mijn inspiratie shot net op het moment dat ze opdracht kreeg om voor het Margriet zomerboek een vrouw te interviewen over tantra-retreats (wellness retreats schijnen de nieuwe trend te zijn!). Maar niemand die ze sprak durfde met haar eigen naam in het blad, laat staan op de foto. Toen ze mij vroeg, was ik direct enthousiast. Ik wil juist graag dat anderen weten dat ik mezelf constant blijf ontwikkelen en gun het iedereen om in deze andere wereld te duiken en die balans in zichzelf te vinden. Deze week wordt de foto gemaakt (dat wordt nog interessant nu mijn huid onder de dengue uitslag zit, dat op zonnebrand lijkt…) Het Zomerboek komt in juni uit. Zo zie je maar hoe het één tot het ander kan leiden.

Waar is Esther?

Totdat de dengue toesloeg, bracht ik een paar heerlijke weken op Curaçao door, waar ik me weer helemaal thuis voelde. Lunches met vriendinnen, zwemmen in de baai, tango dansen op het Wilhelminaplein en een prachtig ‘dinner in the field’. Ik logeerde bij mijn ex Marinus, waarover ik ooit het boek ‘Heb jij al een foute man?’ schreef. Wist je dat wij nu al even lang vrienden zijn als dat we ooit een stel waren? Mocht je naar Curaçao gaan, bekijk hier dan mijn favoriete plekjes op Google maps.

Mijn allerlaatste schrijfweek op Curaçao begon geweldig. Een paar Nederlandse ondernemers, een lokale pensionado en een Amerikaanse professor genoten van het heerlijke Landhuis Jan Thiel, terwijl ze een thriller, non-fictie boeken en een wetenschappelijk artikel schreven. We baalden allemaal toen ik de laatste dagen ineens ziek werd en helemaal niets meer kon doen. Gelukkig hielpen een paar ex-deelnemers met geïmproviseerde workshops. Marinus nam de schrijvers mee op de boot en weer andere vrienden organiseerden leuke excursies. Helaas bleken twee deelnemers bij thuiskomst ook ziek te zijn…

Ik organiseer nu nog maar twee schrijfweken voordat ik met ‘pensioen’ ga… in juni in Mallorca en in november in Thailand.

Deze week ben ik in Amsterdam om aan te sterken, wat een uitdaging is met een vol schema met vrienden zien, één van mijn appartementen opnieuw verhuren en wat boek-coaching klanten live te zien.

Dan ga ik voor 7 weken naar Puglia, kijken hoe het met mijn bomen en real estate projecten gaat, en de 11(!) deelnemers aan de Workation een geweldige maand mei bezorgen.

Inspiratie in je mailbox

Laat je iedere maand inspireren en verrassen, net als 14.000 anderen in 42 landen. Bekijk de eerdere inspiration shots