Wat als alles mis gaat?

Inspiratie shot april 2022

How to light your fire without a burnout... Energy management for people with a passion

Toen ik halverwege mijn schrijfweek op Curaçao ineens door Corona werd geveld, besefte ik hoe kwetsbaar mijn retreats zijn. Gelukkig had ik net een paar dagen veel toegevoegde waarde kunnen leveren en mijn schrijvers goed op weg geholpen, maar het voelde enorm hulpeloos om met zware koorts in bed te liggen en alles uit handen te moeten geven.
Een paar dagen later vertrok ineens mijn vaders nieuwe caretaker halsoverkop uit Miami vanwege familieomstandigheden. Vanuit mijn ziekbed moest ik samen met mijn zus en broer in no time nieuwe opvang regelen, iets dat we normaal gesproken maanden van tevoren voorbereiden. Op diezelfde dag kreeg ik bericht dat de nieuwe huurster van mijn appartement in Amsterdam last had van muizen: of ik dat even per omgaande wilde oplossen anders ging ze weg. Probeer onder normale omstandigheden maar eens een betrouwbare klusjesman te vinden in Amsterdam, laat staan vanuit de Cariben. Oh ja, ook de Oost Europese developer van mijn website bleek ineens al een paar weken verdwenen; hij was gestopt zonder overdracht en was niet meer te bereiken. Dat alles moest ik regelen zonder energie, met ‘brainfog’ en zonder dat ik kon praten, omdat ik teveel moest hoesten.
Ik weet dat mijn leven soms net een droom lijkt, maar af en toe lijkt het meer op een nachtmerrie… Wat doe je als alles ineens tegenzit?

Overlevingsstrategieën

De eerste optie is om net te doen of het probleem niet bestaat. Kop in het zand en gewoon doorgaan. Dat lukt vaak maar even, zeker als er zich urgente zaken voordoen die om onmiddellijke actie vragen zoals mijn vaders caretaker die zomaar vertrekt. Vaak voel je je het ‘slachtoffer’ van de situatie: “Waarom gebeurt mij dit nu weer?” Dat is een heel natuurlijke reactie, maar het lost niets op.
In de actie schieten en oplossingen bedenken is altijd mijn favoriete overlevingsstrategie geweest. En inderdaad lukte het me om 1 voor 1 alle dingen op te lossen. Maar wat kostte dat me een energie! Zoals altijd probeerde ik naar de positieve kant te kijken: het was me toch gelukt oplossingen te vinden? Er waren toch ook veel mooie dingen in het leven? Maar ik voelde alsof dit alles niet voor niets gebeurde; er moest een les in zitten, een rode lijn, dus probeerde ik te analyseren waar het over ging. Maar alles leek zo ‘random’ en in zulke verschillende delen van mijn leven, dat ik geen overeenkomsten zag. Jij wel?

Be with the ugliness

Tijdens een coaching sessie met Juna Mustad kwam er ineens een interessant inzicht. We gebruiken de lelijke dingen in ons leven vaak als afleiding; door er overheen te stappen of ermee in gevecht te gaan. Wat als we die gebeurtenissen niet langer gebruiken als excuus om aan de oppervlakte te blijven? Wat als je er juist helemaal in duikt? En het ‘probleem’ rechtstreeks vraagt waarom dit zich aandient?
Ik probeerde het uit op de verschillende situaties, waaronder mijn Covid. Het ‘probleem’ bleek altijd zelf in verwarring te zijn: “Wij weten ook niet waarom we hier zijn… Waar moeten we anders naartoe? Niemand vindt ons aardig, niemand wil ons”.
Alleen al door de vraag te stellen kwam er een enorme ontspanning in mij. Ik hoefde niet meer te vechten. In alle gevallen vond ik samen met ‘het probleem’ een soort win-win oplossing. Door bijvoorbeeld de Covid te vragen om in plaats van IN mijn cellen te zitten juist mijn cellen te coachen om sterker te worden. In plaats van een ‘vijand’ werd het virus ineens een medestander.
Misschien klinkt dit allemaal te spiritueel, maar sowieso is het een goed idee om dingen om te draaien, te onderzoeken en open te staan voor een onverwacht antwoord op een onverwachte vraag. Het deed mij in ieder geval erg goed.

Stap er even uit

Wat ook vaak helpt is om er even tussenuit te gaan; van locatie, perspectief en omgeving te veranderen. Als je in dezelfde omgeving blijft, krijg je vaak dezelfde impulsen, patronen en antwoorden. Een nieuwe plek en ander gezelschap kunnen wonderen doen.
Voor mij was het super inspirerend om in Mexico te zijn bij de ‘Dynamite Circle’, een conferentie van succesvolle locatieonafhankelijke ondernemers. Ook al had ik nog niet veel energie, gewoon het gevoel van onder gelijk gestemde mensen te zijn deed me enorm goed. Stiekem deed ik ook weer enorm veel inspiratie op. Wil jij er ook even tussenuit? En meegenieten van mijn hernieuwde energie? Ga dan mee op één van de volgende retreats:

Wist je dat...?

…ik een ‘peyote whisperer’ ben? Nu we het toch over spirituele dingen hebben, zal ik de meest bizarre ervaring die ik ooit had met je delen: ik kan communiceren met de peyote cactus, die vaak als drugs gebruikt wordt. Maar dan zonder hem in te nemen of aan te raken; gewoon door op ze ‘in te tunen’.
Lees mijn bizarre en mooie ervaringen op de speciale Facebook pagina die ik er ooit voor heb opgezet. Begin onderaan om het verhaal in chronologische volgorde te lezen.

Kansen creëren in Kaapstad - Inspiratie shot december 2020

Waar is Esther?

Na de schrijfweek op Curaçao, toen ik genoeg was uitgeziekt om te mogen reizen, vloog ik alsnog naar Playa Del Carmen, Mexico, voor de Dynamite Circle conferentie. Hoewel ik me had verheugd op inspirerende sessies met mijn locatie onafhankelijke ondernemersvrienden, bracht ik het grootste deel van de dagen in bed door. Heel af en toe had ik energie genoeg voor een half uurtje thee drinken met iemand, maar dan moest ik snel weer een tukje doen. Toch genoot ik van Mexico; een wandelingetje langs het strand ’s ochtends vroeg voor het te warm werd, het super lekkere eten, en aan het eind van mijn verblijf kon ik toch nog een ‘Reverse Writing‘ workshop geven en een deel van de events meemaken op de conferentie.
Ik houd van Latijns Amerika, ik voel me er thuis. Ik heb in Yucatan ooit mijn antropologie thesis onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige planten die de Maya gebruikten. Ik spreek de taal, ken de cultuur, geschiedenis, religie en ik ‘connect’ met de mensen. Weer een plek waar ik me echt thuis voel.
Deze week vlieg ik via Miami terug naar Europa voor mijn komende events in Mallorca en Italië. Een paar dagen met mijn paps, mijn broer en zus en de nieuwe care taker. ‘Family time, quality time’. Het voelt alsof ik daar extra van kan genieten na de ervaringen van de afgelopen weken, met de nieuwe inzichten en hernieuwde energie.

Inspiration in your mailbox

Join 14.000 people from 42 countries by signing up for my monthly ‘Inspiration Shot’ in the footer of this page