Tango & Tantra in Buenos Aires

Inspiratie shot maart 2024

Mijn maand in Argentinie was niet alleen bedoeld om tango te dansen in Buenos Aires… Ik heb er namelijk ook een tantra retreat gedaan. Veel mensen denken dat tantra om s*x draait, maar ik leer er iedere keer weer essentiële levenslessen; daarover straks meer. Het resultaat: ik voel me meer ‘alive’ dan ooit. Ik sta meer in mijn vrouwelijke energie, zie er beter uit, ervaar meer connectie met anderen, mijn business gaat als een trein en ik heb meer plezier in het leven! In deze Inspiratie shot deel ik graag mijn inzichten met je, zodat ook jij lichter in het leven kunt staan.

Tango

Toen ik in 2015 in Buenos Aires een privé tangoleraar inhuurde, dacht ik dat de dagelijkse lessen me de dans zouden leren. Nooit had ik kunnen vermoeden dat ik ook diepgaande inzichten zou krijgen in mijn eigen psyche. Mijn leraar, coach en inmiddels goede vriend Adrian Luna hielp me – letterlijk – stapje voor stapje om mijn vrouwelijke kant te verkennen. Voor het eerst in mijn leven deed ik iets waar ik niet goed in was; ik moest leren volgen, mijn lichaam leren vertrouwen, in het moment zijn. Ik voelde me onzeker en compleet ‘out of my comfort zone’. Maar; als het dansen goed ging, voelde ik een connectie, geluk en flow die ik nooit eerder had gekend. Het maakte me nieuwsgierig – en als mijn hoofd het weer eens overneemt, soms ook wanhopig. Uiteindelijk ontdekte ik dat tango een perfecte metafoor is voor het leven. Zelfs nu, vele jaren later, is iedere tango die ik dans een spiegel, die me waardevolle inzichten biedt. Lees ook mijn blog uit 2015 Life lessons from tango.

Tantra

Hetzelfde jaar dat ik tango ontdekte, deed ik ook mijn eerste tantra retreat. Er ging er een wereld voor me open. Tot dan toe had ik altijd in mijn ‘mannelijke’ energie geleefd. Ik was goed in DOEN, resultaten bereiken en ‘no nonsense’. Zwakte en kwetsbaarheid vermeed ik. Ik vond emoties nutteloos; die leidden alleen maar af. Sindsdien ben ik een interne reis gaan maken en krijgt mijn vrouwelijke en ‘speelse’ energie steeds meer ruimte.

De tantra filosofie van balans, openheid en connectie die vaak op s*xualiteit wordt toegepast, is eigenlijk een levensfilosofie. Het gaat om de balans tussen je mannelijke en vrouwelijk kant. Ook het voor mij steeds meer bekende thema ‘uit je hoofd, in je lichaam’ speelt een rol. Voeg daar ‘in het moment zijn’ aan toe, en je hebt niet alleen het ‘recept’ voor tantra, maar ook voor tango, en het leven in het algemeen…

In deze blog lees je over mijn tantra journey, met inzichten, tips en links voor als je hier meer over wilt weten.

Nog een leuke ‘grap’ van het Universum: er was 1 andere Nederlandse deelneemster tijdens het tantra retreat ‘in the middle of nowhere’ in Argentinie. Kim stuurde me van tevoren een berichtje dat ze me al lang volgde; als een soort ‘alert’ dat we daar samen zouden zijn. Uiteindelijk was het superleuk, EN blijkt ze mede aandeelhouder te zijn van het theater waar ik mijn theatershow ga houden volgend jaar! Kleine wereld, toch?

Buenos Aires

Stel je een tijdmachine voor die je terugbrengt naar de jaren negentig. Buenos Aires voelt als een mix van Italië, Spanje en Frankrijk in dat tijdperk. Decennia oude auto’s (zorgvuldig onderhouden) in de met bomen omzoomde straten, geen elektrische auto’s of andere tekenen van ‘moderne’ technologie in de met kinderkopjes geplaveide straten, vervallen -ooit grandioze- gebouwen, veel trottoircafés en mensen die rustig rond wandelen.

Economisch en politiek gezien is Argentinië slecht nieuws. Extreme inflatie; 20% per maand. Restaurant menus en zelfs supermarktschappen tonen geen prijzen meer, omdat alles zo snel verandert. Prijzen bekijk je in een app. Zelfs middenklasse Argentijnen kunnen niet naar het buitenland reizen vanwege de slechte wisselkoers en veel mensen worden gedwongen op straat te leven. Sommige van mijn lokale vrienden proberen de positieve kant te zien: “de situatie stimuleert ondernemerschap”, maar iedereen is het erover eens dat de situatie inderdaad erg triest is. Voor bezoekers uit het buitenland is er wel goed nieuws: alles is er extreem goedkoop: accommodatie, eten, vervoer, amusement, enz. En door te bezoeken stimuleer je ook de economie, heb je een geweldige ervaring en ontmoet je bijzondere mensen.

Het is al de derde keer dat ik een maand in de stad woon, in Palermo, en iedere keer geniet ik meer. Aanrader! In deze blog deel ik ook mijn Google maps met mijn favoriete restaurants en andere tips.

Workshop alert

Hoe tover je schijnbaar irrelevante ervaringen om tot een succesvolle workshop, een boek of retreat?

Ik deed het met een transatlantische cruise, een relatie met een playboy en zelfs tango dansen of olijven plukken.

  • Overweeg je ontslag te nemen en een eigen bedrijf beginnen?
  • Probeer je erachter te komen wat jouw toegevoegde waarde is en hoe je daar geld mee verdient?
  • Wil je je huidige bedrijf winstgevender /zichtbaarder maken?

In deze live online workshop laat ik zien hoe ook jij kansen herkent en pakt. En hoe je ieder idee in een business kunt omzetten.

Inspiration bites

Movie
Yes Man!

In het vliegtuig naar Miami heb ik deze klassieker weer eens bekeken en ik heb serieus diverse keren keihard hardop zitten lachen om Jim Carey.

De boodschap van de film is zo ‘true’.

Zeg JA tegen het leven en tegen iedere kans. Soms is iets moois vermomd als iets lelijks of vervelends.

Netflix serie
Love is blind

Ik heb een zwak voor reality TV shows, omdat je daar (heel af en toe) nog ECHTE emoties ziet. Mijn huidige favoriet is deze dating show, waarbij koppels – die elkaar niet kunnen zien – puur op basis van connectie beslissen of ze met elkaar willen trouwen. Het is zo interessant om de liefdes idealen en maatschappelijke normen te zien in de praktijk.

Wist je dat...?

…onverwachte combinaties en bloopers soms mooie resultaten opleveren? Buenos Aires wordt steeds populairder onder nomads. Omdat zowel een deel van de tantra deelnemers als ook mijn Dynamite Circle tribe (succesvolle lokatie onafhankelijke ondernemers vrienden)  in town was, leverde dat af en toe hilarische situaties op. Soms vergiste ik me in het onderwerp en begon over business in de tantra groep, of over s*x in de DC group… Dat leverde overigens verrassende gesprekken en mooie connecties op. Zo komt alles steeds dichter bij elkaar.

Waar is Esther?

Bijna de hele maand februari was ik in Buenos Aires. Het is nu mijn vierde bezoek en ik ga steeds meer van deze stad houden. Het was even wennen om weer over te schakelen naar Spaans, nadat ik de laatste jaren Italiaans heb geleerd. Mijn hersenen hebben flink gekraakt, en ik vond het interessant om te ervaren hoe dat werkt, maar nu kunnen beide talen naast elkaar bestaan.

Het is verbazend hoe lang het nog vliegen is van Argentinië naar Miami, bijna even lang als vanuit Europa! Ik bracht afgelopen week met mijn vader door. Aan de ene kant is het triest dat mijn vader door de Alzheimer nog slechts een schilletje is van wie hij ooit was. Aan de andere kant ben ik dankbaar dat hij er nog is en dat ik hem kan knuffelen, koffie met hem kan drinken en met hem kan lachen. Gelukkig hebben we weer lieve care takers gevonden voor de komende maanden, sommigen komen zelfs voor de 2e keer.

Vanuit Miami wilde ik naar Curaçao reizen. Een enkele reis bleek echter zo extravagant duur, dat ik besloot via Bogota te vliegen. Voor dezelfde prijs verbleef ik daar twee nachten in een luxe hotel, nodigde mijn vriendin Maanwilla uit om vanuit Aruba ook naar Bogota te komen en samen naar Andres Carne de Res – mijn favoriete restaurant in de hele wereld- te gaan.

Nu ben ik net op Curaçao aangekomen, waar ik deze maand mijn vrienden ga zien en mijn allerlaatste schrijfweek op het eiland organiseer; hierna volgen alleen nog Mallorca (4-11 juni) en Thailand (11-18 nov).

De lente (april en mei) ben ik in Puglia, waar ik de gehele maand mei voor de 2e en laatste keer de Workation Village Italy organiseer. Een groepje internationale ondernemers komen dan een maand in mijn dorpje wonen om het echte Italiaanse leven te ervaren en aan hun projecten te werken.

Inspiratie in je mailbox

Laat je iedere maand inspireren en verrassen, net als 14.000 anderen in 42 landen. Bekijk de eerdere inspiration shots