Free publicity tips

websiteOp mijn website geef ik mijn belangrijkste tips om free publicity te krijgen. Hieronder een paar persoonlijke ervaringen waar je wellicht ook je voordeel mee kunt doen.

Als je toegankelijk en bereikbaar bent voor journalisten en je bent creatief in het vinden van een angle / oplossing voor de vragen waar ze mee komen, dan zal je steeds vaker een telefoontje krijgen met een hulpvraag. “Kan jij iets vertellen over…?” “Weet jij iemand die … heeft meegemaakt?”

Meestal kan ik zelf wel een draai aan een onderwerp geven zodat mijn verhaal bij een artikel aansluit. Zo niet, dan breng ik de journalist graag in contact met iemand uit mijn netwerk. Op die manier hoef ik nooit ‘nee’ te zeggen, maak ik iemand anders blij en weet een journalist dat ze altijd resultaat heeft als ze contact met mij opneemt.

Een paar opvallende voorbeelden:

Een PAARD?

mens en dierOp een dag belde HP de Tijd of ik mee wilde doen aan een serie over ‘Bekende Nederlanders’ en hun huisdieren. Of een huisdier had. ‘Lijkt me leuk’ antwoordde ik meteen en voegde daaraan toe dat ik twee katten had. Stilte aan de andere kant van de lijn. “We hebben al zoveel katten, we willen eigenlijk wel eens iets anders. Heb je geen paard of zo?” vroeg de journaliste.  Nu was ik even stil. “Ik heb geen paard,” antwoorde ik vervolgens, “maar ik KEN wel iemand met een paard!” Een vage bekende had een heel mooi en bijzonder Portugees paard dat ik wel eens had gezien. De journaliste was meteen enthousiast. Ik belde de kennis en die zei dat ik best wat foto’s met het paard mocht komen maken. Voor de zekerheid vroeg ik hem nog even naar de achtergrond van het paard, zodat ik er ook wat bij te vertellen had. Zo stond ik op een dag in de stallen, een fotosessie met Poderoso. Het resultaat: een prachtige foto en een leuk verhaal.

Les: Wat de aanleiding of het onderwerp van het interview ook is, er is altijd een korte introductie en wat algemene info over jou. Zo kan ik altijd wat kwijt over het project waar ik op dat moment mee bezig ben en vaak een verwijzing naar mijn website.

Afwijkende lifestyle

geen zorgen over...Toen ik door mijn ‘portfolio’ van verschenen persoonlijke interviews op Scribd bladerde, viel me op dat ik opvallend vaak word gevraagd voor korte standaard stukjes in een krant of magazine die over geld en pensioen gaan. Vaak hebben ze daar natuurlijk mensen met een meer standaard beroep in. En dan is zo iemand die niet in een hokje past en dus hele afwijkende ideeën heeft over financiële zekerheid, een leuke afwisseling.

Les: als je eenmaal bekend staat om een bepaald thema, dan word je daar steeds weer voor gevraagd. Zorg dat je verhaal fris blijft door de focus steeds op andere details te leggen.

Foto’s

jongensdroomik dacht dit...Zorg ook dat je altijd foto’s bij de hand hebt die een blad mag gebruiken. Dat kunnen eigen foto’s zijn (zoals bijvoorbeeld de foto uit mijn jeugd bij ‘Jongendroom m/v’ van Intermediair en foto’s van mijn leven en reizen bij ‘Dit zou gewoon mijn leven kunnen zijn’ in de ESTA), of foto’s van een professionele fotograaf waarvan je toestemming hebt om ze te gebruiken. Zo maakt Eef Ouwehand regelmatig prachtige foto’s van mij, die ik met vermelding van haar website mag gebruiken. Hoe makkelijker je het journalisten en redacties maakt, hoe fijner ze dat vinden en hoe eerder ze je (opnieuw) zullen bellen als ze weer een leuk thema hebben.Eef-Photography-+-foto

Wat was jouw eerste keer in de media en hoe is dat gegaan?
Mijn allereerste keer was een interview met Viva, in de rubriek Open Podium. Het was het jaar 2000. Ik was met Coins for Care bezig; wilde rondom de invoering van de euro alle overgebleven buitenlandse muntjes inzamelen voor goede doelen. Niemand had gereageerd op mijn geïmproviseerde persbericht hierover. Toen belde Viva dat hun interview met iemand die iets bijzonders deed was afgelast en dat ze last minute iemand anders zochten. Of ik wilde? Ja natuurlijk! Ik heb zoveel geleerd van dat eerste interview. Mijn belangrijkste lessen zijn: altijd bereikbaar zijn, snel reageren én beslissen. Je verhaal kort en bondig kunnen vertellen en (blijven) netwerken, want journalisten zijn ook gewoon mensen! Mijn allereerste Tv optreden bij RTL live kwam trouwens nav het Viva artikel!

Wat heb jij eraan gehad om in de media te komen?
Ik denk dat mijn veelvuldige media optredens in kranten, tijdschriften en op radio en tv mij hebben gemaakt tot wie ik nu ben. Al ruim tien jaar lukt het me om free publicity te genereren voor de verschillende dingen die ik doe en de persoon die ik ben. Het is mijn manier geworden om te inspireren, motiveren en te prikkelen. De media-aandacht is ook niet verkeerd geweest voor mijn boekverkopen en optredens als motivational speaker. Kortom: alles hangt samen!

Heb je nog tips om ons media-blunders te besparen?
Wees zeker van jezelf en jouw onderwerp. Niemand weet daar meer van dan jij. Praat vanuit jezelf, jouw passie en ervaringen. Geef korte en bondige antwoorden. Niemand zit te wachten op allerlei vage uitspraken als ‘ik weet zelf eigenlijk ook niet of het wel interessant is…’ of ellenlange monologen. Laat ruimte voor de journalist om vragen te stellen. Aan het eind van het gesprek moet je mensen die meer willen weten iets geven om naartoe te gaan. Dus herhaal je aanbieding, noem je website etc.

Wat vind jij een bijzonder verhaal?
Een heel simpel, alledaags verhaal kan bijzonder worden als het persoonlijk verteld wordt en als er details en voorbeelden worden genoemd. Zodat je wordt meegenomen in een andere wereld en meeleeft met de verteller. Dus niet te algemeen en vaag, maar juist heel persoonlijke en specifiek. De kunst van het weglaten is ook heel belangrijk. Soms is het beter om een stilte te laten vallen of lezers zelf iets te laten invullen, dan alles te dik erbovenop te leggen.

Waarom vind je dat deze verhalen verteld moeten worden?
We dromen allemaal graag wel eens weg. We leren ook van ervaringen van anderen. Het heeft misschien iets exhibitionistisch om zo in het leven van een ander te kunnen kijken, maar het is iets dat mensen door de eeuwen heen al doen. Het voelt goed om herkenning te voelen, emotie te delen en samen een weg te bewandelen. Ook al is het maar voor even.

Heb je tips voor de stemmetjes – ik heb denk ik wel een goed verhaal maar,…..-  in ons hoofd?
De enige manier om erachter te komen, is je verhaal te vertellen. Gewoon, op jouw manier. Iedereen op de Bijzondere Verhalen Beurs is behulpzaam en sympathiek. Hoe vaker jij jouw verhaal vertelt, hoe meer je de reacties kunt ‘lezen’. Zo leer je welke delen beter zijn dan anderen. Krijg je vaak dezelfde vragen, dan moet je daar in je basisverhaal misschien al antwoord op geven. Je zult feedback krijgen om je verhaal nog beter te maken. Dus vertel je verhaal en noem niet meer dan een keer je twijfels, anders leidt dat de aandacht af van waar het eigenlijk om gaat.