Energie management- inspiratie shot okt 2018

Energy management- inspiration shot Oct 2018

Vorige week werd ik wakker met een vreemd gevoel in mijn lichaam. Het voelde vaag bekend, van lang geleden, maar ik kon het gevoel niet pin-pointen. Ik probeerde het te definiëren: ik voelde me relaxed, misschien zelfs lui, tevreden? Het was alsof al mijn cellen zich uitrekten en gaapten. Ineens wist ik het: voor het eerst sinds lange, lange tijd, voelde ik me helemaal opgeladen, net als de batterij van een telefoon. Al mijn cellen waren verzadigd met slaap, vol met energie. Het was een superfijn, ontspannend en gelukzalig gevoel.
De afgelopen jaren heb ik behoorlijk geworsteld met mijn energie management. Kennelijk deed ik nu iets goed en begon ik de resultaten te voelen. In deze mail deel ik graag mijn beste tips met jou.

Kan het zo eenvoudig zijn?

Focus op één ding tegelijk

Energy management- inspiration shot Oct 2018

Het was een paar dagen voor ik naar Thailand vertrok en mijn appartement voor de winter zou verhuren, dus ik was nogal druk. De afgelopen dagen had ik me gestressed en ‘overwhelmed’ gevoeld. Maar die ochtend, met dat vaag bekende gevoel van volledig opgeladen zijn, besloot ik een experiment te doen. Wat als ik vandaag slechts op 1 ding zou focussen? I was gevraagd als facilitator op een event, dus zou sowieso al niets anders kunnen doen die dag. Wat als ik me volledig op die taak zou richten, zonder me zorgen te maken om de andere dingen die ik eigenlijk ook nog moest doen? Wat als ik volledig in het moment zou proberen te zijn, zonder me druk te maken over dingen die ik op dat moment toch niet kon beïnvloeden? Dus ik haalde diep adem, sloot al het andere buiten en richtte me erop om het event zo goed mogelijk te faciliteren.
En, je raadt het al: het werkte! Ik voelde me ontspannen, in het moment, in controle. Het event ging super, ik voelde geen stress. En aan het eind van de dag had ik zelfs nog energie ‘over’…

Management lessen van apen

Energy management- inspiration shot Oct 2018

Het event ging over onderwijs en werd in een dierentuin gehouden. Eén van de sprekers was een primaten specialist die ons vertelde wat we kunnen leren van apen. De meest verrassende boodschap was deze: “De belangrijkste taak van een leider in de natuur is te zorgen dat de groep geen energie verspilt.” Apen leiders beslissen wanneer en wat er gegeten wordt en wanneer de groep rust. Ze zorgen dat er niet gevochten wordt. Ze zorgen voor een duidelijke hiërarchie, zodat geen energie verspild wordt aan taken of posities die niet nodig zijn. Als energie management zo belangrijk is in de natuur, zouden wij er dan ook niet meer aandacht aan moeten besteden?

Waardering

Energie management- inspiratie shot okt 2018

We weten allemaal dat je je brein kunt trainen om op iets specifieks te focussen. Waar je je aandacht op richt, gaat ook je energie heen. Meditatie is niet altijd makkelijk, maar je kunt het trainen, net als een spier… Ik heb een geweldige app gevonden: Headspace. Mijn favoriete meditatie ‘pack’ is appreciation. Het helpt je om het gevoel van waardering en dankbaarheid te (h)erkennen, zodat je het kunt voelen in plaats van denken. De meditatie opent mijn hart en geeft me ruimte, ruimte voor dankbaarheid.

* Tijd *

Tijd perceptie

Energie management- inspiratie shot okt 2018

Wist je dat er drie soorten tijd zijn? 1) klok tijd: deze staat vast en is hetzelfde voor iedereen 2) tijd ervaring: dit is wat we met elkaar afspreken en wat onze dag drijft: afspraken, taken, werk. Een minuut wachten voor een lift duurt veel langer dan een minuut met je geliefde.  3) jouw lichaamstijd: we nemen zelden de tijd om echt te voelen wanneer we moe zijn, honger hebben, lui zijn etc.

Voel jouw lichaams-tijd

Energie management- inspiratie shot okt 2018

De eerstvolgende zondag deed ik een ander experiment. Ik maakte mijn agenda leeg voor een dag zonder afspraken of verplichtingen. Die dag zou ik op mijn ‘body time’ leven. I sliep totdat mijn lichaam niet meer moe was. Na een langzaam ontbijt, wilde ik eigenlijk nog even terug naar bed, wat ik deed. Een heerlijk slaperig uurtje later had ik zin om naar buiten te gaan, zelfs om even te joggen! Het voelde zo anders om deze dingen te doen omdat ik er zin in had, in plaats van omdat ze moeten of omdat je ze hebt gepland.
Vervolgens vergat ik mijn telefoon, dus toen ik na het joggen ergens wat ging drinken en eten, werd ik – voor het eerst sinds een heeeel lange tijd – niet afgeleid door internet of social media. Aan het eind van de dag voelde ik me super relaxed en meer verbonden met mezelf.

Foutje!

Energie management- inspiratie shot okt 2018

Zelfs zogenaamde productiviteits-guru’s realiseren zich dat verveling belangrijk is om onze drukke hersenen even tot rust te laten komen. “Zet niets doen bovenaan je to-do lijst” zeggen ze, of “Ik plan iedere dag 1 uur voor het onverwachte…” Huh?!? Voor mij voelt het alsof ze het probleem op willen lossen met dezelfde tools als waarmee het is ontstaan!

Praktische oefeningen

Energie management- inspiratie shot okt 2018

DO try this at home… 🙂
– Wees je meer bewust van je lichaams-tijd. Wat voel je? Wat probeert je lichaam je te vertellen?
– Plan een dag (of langer?) zonder afspraken.
– Probeer meer tijd zonder je telefoon door te brengen
– Geen schermen (telefoon, TV, computer) minstens een uur voor je gaat slapen
– Voor mij is slaap erg belangrijk. Test hoe je lichaam voelt wanneer het is verzadigd met slaap.

How to light your fire

…without a burnout

Boekwinkel

Al deze ervaringen, inzichten en tips maken deel uit van mijn nieuwe boek: ‘How to light your fire without a burnout; energy management for people with a passion’. Het voelt alsof het boek in mij groeit terwijl de tijd om het te schrijven steeds dichterbij komt. Tijdens de schrijfretraite in Thailand maak ik een begin en echt schrijven doe ik tijdens ‘Cruise your business’ van Barcelona naar Buenos Aires. Ik werk deze keer zonder deadline. Het verhaal schrijft zichzelf. Wil je meer weten?

Curaçao calling

Energy management- inspiration shot Oct 2018

Ik heb een ‘love/hate relationship’ met dit bijzondere eiland waar ik 7 jaar heb gewoond. Na een jaar niet geweest te zijn, kom ik ineens eiland-vrienden van lang geleden tegen, droom ik over Curaçao, voel de energie van het eiland, alsof het me roept en heb ineens onbedwingbare zin om er weer te zijn. Toen kwamen de KLM werelddeal weken voorbij en voor ik het wist, had ik in een opwelling een ticket geboekt. De hele maand maart ‘woon’ ik weer op Curaçao. Ik heb een prachtige villa gehuurd om een selecte groep vrienden en ondernemers een unieke ervaring te bieden met een tropische schrijfweek en een ‘boost your business’ programma.

Schrijf je boek op Curacao

Schrijf jouw boek op Curaçao?

Schrijfweek:
5-11 maart

Boost your business op Curaçao?

Inspiratie, avontuur, gelijkgestemde mensen:
11-17 maart

P.S. Al mijn retreats zijn business trips en dus belasting aftrekbaar! 🙂

One year to freedom

Is jouw droom om helemaal vrij te zijn, je eigen tijd in te delen, te reizen waar jouw lichaam en hoofd zich het lekkerst voelen? Dan is mijn ‘One year to freedom’ group coaching programma misschien iets voor jou. Ik help je in een jaar om jouw vrijheid te vinden: lokatie onafhankelijk te worden, te minimaliseren en/of financieel onafhankelijk te worden.

Waar is Esther?

Zodra ik in Thailand landde, voelde ik meer energie. Hier kan ik me focussen zonder afleiding. Eerst richt ik me op mijn schrijfweek en daarna op DCBKK (de conferentie voor succesvolle lokatie onafhankelijke ondernemers). Het geeft ook meer energie om omringd te zijn door gelijkgestemde mensen. Mijn Australische virtual assistant waar ik al 2 jaar mee werk, Lesley, vliegt over uit Vietnam; zo ontmoeten we elkaar voor het eerst ‘live’. We gaan super productief zijn samen tijdens het ‘getting shit done event‘ in Chiang Mai. Daarna ben ik twee weken in Amsterdam om me voor te bereiden op ‘Cruise your Business’ van Barcelona naar Buenos Aires.
Energie management- inspiratie shot okt 2018

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.