Digitale Nomade

Digital Nomad

Ik pas niet in het systeem

Als digital nomad voel ik mij thuis waar mijn laptop staat. Ik heb geen vaste woonplaats; ik beschouw de hele wereld als mijn speeltuin. Dit maakt mijn leven tot een droom voor sommigen, en een nachtmerrie voor anderen…

Reislustig

Oorspronkelijk kom ik uit Nederland, maar ik heb altijd al veel gereisd. Nieuwsgierigheid, zucht naar avontuur en een onbedwingbare behoefte om te leren, te ervaren, leidden me naar meer dan 100 landen. Ik ben in uithoeken geweest zoals Haiti,

Transdnistrië (een niet-bestaand land!), Madagascar, Frans Guyana en Colombia. Ik had business administration gestudeerd en werkte als zelfstandig ondernemer aan allerlei projecten, maar toch merkte ik dat deze achtergrond niet voldoende was om te begrijpen wat ik zag. Uit nieuwsgierigheid besloot ik een Master studie in Antropologie en Latijns Amerikaanse Studies te gaan doen. Maar waar ik ook heen reisde, na een paar dagen, weken of zelfs maanden kwam ik altijd weer terug in Nederland.

(Deze post is onderdeel van de blogreeks ‘Ik stap uit het systeem‘. Oorsponkelijk uit 2015; nog steeds relevant.)

Rusteloos

De laatste 5 – 10 jaar merkte ik dat mijn behoeften veranderden. Ik wilde niet meer constant op reis zijn, niet meer zo snel van hot naar her reizen. In plaats van te proberen zoveel mogelijk te zien in zo kort mogelijke tijd, besloot ik langer op één plek te blijven, zodat ik me daar thuis kon gaan voelen in plaats van als een tourist/bezoeker/buitenstaander. In plaats van naar nieuwe landen te reizen, rouleerde ik tussen mijn 4 favoriete plekken: mijn huis in Amstelveen, mijn vader en zusje in Miami, mijn vriend op Curaçao en een oud boerderijtje dat we op aan het knappen waren op Mallorca.

Toch bleef ik rusteloos: ik kan niet langer dan 6 weken op één plek blijven. De afwisseling tussen stad en ‘island life’, tussen zon en seizoenen, tussen inspiratie en rust geeft mij energie.

Ontslagen uit Nederland?

In november 2013 weigerde de gemeente Amstelveen ineens mijn paspoort te verlengen. Hoewel ik daar al 18 jaar woonde in mijn eigen koophuis, vonden ze dat ik niet vaak genoeg in mijn eigen huis sliep om daar ingeschreven te mogen staan. Er is zelfs een wet, die bepaalt dat je minimaal 4 maanden per jaar op een plek moet overnachten om daar te mogen wonen. Zelfs als het je eigen huis is. Zelfs als je nergens anders woont.

Ik documenteerde dit hele proces in een reeks blogs ‘ik pas niet in het systeem‘. Mijn bezwaren initieerden een media debat over ‘wereldburgers’ die veel reizen en leidden zelfs tot kamervragen. Maar de 4 maanden regel werd strict toegepast en ik werd uitgeschreven uit mijn huis. “Het systeem is niet ingesteld op pioniers zoals u” kreeg ik te horen. Mijn bedrijf werd uitgeschreven uit de KvK, ik werd uit de ziektekostenverzekering gegooid, verloor mijn stemrecht, recht op een uitkering en AOW, men wilde mijn bankrekeningen sluiten; kortom ik verloor alle rechten die je als Nederlander hebt. Alleen de Belastingdienst verzekerde me dat ik voor hen nog steeds Nederlander was en dus belasting moest betalen!

Turn it around

Dat gaf me het laatste duwtje om mijn leven anders in te richten en een echte wereldburger / digitale nomade te worden. Ik verhuurd mijn huis aan ex-pats (wat voor een bescheiden inkomen zorgde), zette een bedrijf op op de Britse Maageneilanden (geen belastingplicht, dus ook geen administratie meer!) en besloot me te richten op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen van de beslissing van de gemeente.

Get it done

Als motivational speaker hoef ik alleen op een specifieke plek te zijn als ik voor een lezing ben geboekt. Mijn boeken kan ik overal vandaan schrijven. Al mijn bestanden zijn digitaal, dus mijn papieren, foto’s en andere documenten zijn overal vandaan toegankelijk. Mijn website en social media kan ik overal vandaan updaten. Zolang ik wifi heb, kan ik kiezen waar ik wil zijn: soms in een stad, soms op het strand en soms in een ski-resort.

Goedkope vliegtuigen en slimme technologie maken de wereld toegankelijker dan ooit tevoren. Er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden! Ik ontmoet steeds meer ondernemers, schrijvers, IT mensen, coaches, artiesten en anderen die ervoor kiezen om lokatie onafhankelijk te leven.

Afhankelijk van de keuzes die je maakt, is het vaak nog goedkoper om als digital nomad te leven dan als je in Nederland blijft wonen. Zonder huis bespaar je niet alleen op kosten, maar ook scheelt het een hoop geregel en energie. Schoonmaak, onderhoud, reparaties, nutsbedrijven etc. zijn niet meer mijn business, maar worden geregeld door hotels, airbnb hosts en vrienden waar ik verblijf.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Je moet zorgen dat je zo weinig mogelijk spullen hebt en je moet je niet te veel hechten aan je bezittingen. Die raken kwijt, gaan kapot of je moet ze ergens in een opslag achter laten. Internet is super belangrijk, maar helaas niet altijd even snel of betrouwbaar. Wat dat betreft is Nederland een fijn land. Soms word ik moe van het uit een koffer leven. Van het constant op nieuw de basis dingen moeten regelen/uitvinden: zoals waar doe ik de was.

Je hebt geduld en creativiteit nodig om dit leven te leiden, maar er is altijd een oplossing te vinden. Bij een speciaal loket voor daklozen in Den Haag kan ik mijn paspoort laten verlengen. Bij IKEA family in Spanje heb ik een internationale ziektekosten verzekering gevonden, etc.

Feel alive!

De inspiratie die ik opdoe, de mensen die ik ontmoet en bovenal het gevoel van ultieme vrijheid dat ik ervaar wegen ruimschoots op tegen de nadelen die ik soms ervaar. Ik heb besloten dat ik geen winters meer ‘doe’ (tenzij ik wil skiën). Ik kies voor lente- of zomer weer. Na een maand in een stad zoals Amsterdam of Chiang Mai, kies ik voor een maand op een eiland, zoals Mallorca of Koh Pangan. Soms werk ik hard, soms nauwelijks. Alles is mijn eigen keuze. Ik heb controle over mijn eigen leven. Ik voel me ‘alive’ en vrij.

Lees hoe het verder gaat: ‘U woont gewoon in Nederland‘….

Hoe zou jouw ideale leven eruit zien?

Handboek voor wereldburgers

<– Lees meer over mijn ervaringen en doe je voordeel met mijn tips in het Handboek voor Wereldburgers.

Of bekijk het engelstalige boek: Digital Nomads How to Live, Work & Play around the World. –>

digital-nomad

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

  • Heb je nog vragen?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

  • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
  • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
  • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs