U woont gewoon in Nederland

Ik pas niet in het systeem (update december 2015)

Benieuwd wat hieraan vooraf ging?  Lees de blog ‘Digitale Nomade‘. Zelfs na onderstaande brief en alle bijbehorende bewijzen en documentatie (zelfs de namen van mijn kippen en katten op Mallorca) vind de Belastingdienst nog steeds dat ik in Nederland woon. Ik heb geen enkel recht meer in Nederland, maar moet nog wel belasting betalen? Starbucks krijgt prachtige rulings aangeboden, maar naar mijn argumenten wordt keer op keer zelfs niet geluisterd. Wat moet ik doen om eindelijk als buitenlander beschouwd te worden? Wie het weet, mag het zeggen. Ik word hier echt moedeloos van… Aan de Belastingdienst 26 nov 2015 Geachte heer X, Ik ben verbaasd over uw email van 12 november j.l. Ondanks mijn volledige transparantie en alle informatie uit onze gesprekken, jarenlange correspondentie en al het feitelijke materiaal dat ik u heb gestuurd, blijft u volhouden dat ik in Nederland woon (zie uw brief van 22 november 2013). Op 23 januari 2014 reageerde ik hierop met een brief, waarin ik al uw argumenten weerleg. U heeft nooit inhoudelijk gereageerd op deze brief. Op 7 maart 2014 schrijft u zonder verdere toelichting dat de 4 pagina’s door mij genoemde feiten ‘niet relevant’ zijn. Sterker nog: u beweert zelfs dat bezwaar tegen uw beslissing niet mogelijk is. In deze brief wil ik nog 1 keer aantonen dat ik vanaf 2012 in het buitenland woon. Ik hoop dat u de feiten deze keer wel serieus zult nemen. Eerst wil ik echter een aantal zaken rechtzetten:

 1. Ten eerste ben ik geen belastingontduiker en wens ik ook niet zo behandeld te worden. Hoewel ik veel reisde en een internationaal leven leidde Ik heb altijd gewoon belasting betaald in NL. Ik ben altijd ondernemer geweest en in mijn eigen onderhoud voorzien als zzp-er. Ik heb nooit een uitkering gehad, een huurwoning bezet gehouden of aanspraak gemaakt op welke overheidsvoorziening dan ook. Omdat ik volgends de gemeente niet in Nederland woonde, hebben zij mij uitgeschreven. Ik wilde in eerste instantie gewoon dat alles weer terug zou gaan naar hoe het was: ik wilde weer ingeschreven staan en gewoon in Nederland belasting betalen zoals ik al die jaren had gedaan. Toen mijn bedrijf echter werd uitgeschreven uit de KvK omdat ik niet meer in Nederland ingeschreven mocht staan, werd ik gedwongen een oplossing te zoeken. Het is nooit mijn doel geweest om geen belasting meer te betalen.
 1. U blijft aan onze 3 gesprekken refereren als ‘inspectiegesprekken’, maar deze gesprekken heb ik op eigen initiatief aangevraagd. Om uit te vinden wat ik in deze ongebruikelijke situatie moest doen, en om te voorkomen dat er later misverstanden zou kunnen ontstaan, heb ik op 14 februari 2013 de Belastingdienst om advies gevraagd. Hoewel duidelijk werd gemaakt dat men niet aan adviesgesprekken doet, wilde men mij wel informeren. Ik ben altijd volledig transparant geweest. Helaas bleek steeds dat de inhoud van de gesprekken (“u leidt inderdaad een internationaal leven; u bent een echte wereldburger”) niet terug te vinden was in de papieren verslagen die ik na maanden aandringen achteraf ontving. Daar stond alleen in “u woont fiscaal gewoon in Nederland en moet belasting betalen.” Sterker nog, het lijkt erop dat nu al mijn aanslagen worden doorgepluisd op zoek naar dingen waar men mij nog op zou kunnen aanslaan. Zonder rekening te houden met het feit dat ik maandenlang tevergeefs heb geprobeerd samen met de Belastingdienst tot een oplossing te komen voor deze ongebruikelijke situatie.

Situatieschets In 2012 begon de gemeente een adresonderzoek omdat ik minder dan 4 maanden per jaar in Nederland verbleef. Vervolgens werd ik niet alleen uitgeschreven uit de GBA wegens ‘vertrokken naar het buitenland’, ook is mijn bedrijf om diezelfde reden uitgeschreven uit de KvK, wil de Nederlandse ziektekosten verzekering mij niet meer verzekeren en is mijn zorgtoeslag (door uw Belastingdienst!) stopgezet. Ik mag niet meer stemmen, moet mijn paspoort laten verlengen aan het loket voor ‘zwervers’ in Den Haag en heb geen recht meer op pensioen of een uitkering, (mocht ik dat al willen).  Kortom: alle instanties zijn het er na uitgebreid onderzoek over eens dat ik niet in Nederland woon. Toen ik op deze manier al mijn rechten verloor, ben ik helemaal uit Nederland weggegaan. Omdat 8 maanden ‘overleg’ met de Belastingdienst geen duidelijkheid gaf, ben ik naar Zuid Europa verhuisd en heb ik een bedrijf in het buitenland opgericht. Ik woon in het buitenland! Uw hoofdargument dat ik in Nederland woon, is dat ik volgens u een woning tot mijn beschikking heb. Mijn huis in Amstelveen is echter in 2012 voor lange termijn verhuurd (steeds twee jaar of langer, aan expats, via een makelaar); hoe kan deze dan tot mijn beschikking staan? Waarom blijft u zeggen dat mijn huis korte termijn verhuurd is en tot mijn beschikking staat, terwijl ik al meerdere malen heb aangetoond dat dit niet het geval is? Ik sta tegenwoordig ingeschreven op Mallorca in Spanje, ik heb daar een boerderijtje met 7 katten (Leo, Truusje, Swartje, Kitty & Kuttie, Pipi en Mama) en 15 kippen (Kwik, Kwek en Kwak en heel veel Tokkies), een auto, autoverzekering, bankrekening, internetabonnement, een lokaal telefoonnummer en een Spaanse ziektekostenverzekering (MAPFRE). Ik heb een NIE nummer (een Spaans Sofi nummer), betaal gemeentebelasting, vuilnisbelasting, autobelasting en mag stemmen in de gemeenteraadsverkiezingen. Mijn sociale leven speelt zich af op het eiland; naast veel vrienden heb ik ook een garage voor reparaties aan de auto, een klusjesman, werkster, yogalerares, kapster, masseuse, fysiotherapeut en mondhygiëniste. Ik geef workshops op Mallorca en ben een graag geziene gast in de vele restaurants waar ik mijn groepen mee naartoe neem. Als inwoner van Spanje mag ik met 50% korting met boot en het vliegtuig reizen binnen Spanje. Zoals u kunt zien in het jaaroverzicht van 2012 dat al jaren in uw bezit is, woonde ik in 2012 voornamelijk op Curaçao. Ik huurde daar een huis en had een kat (Tijgertje) en een hond (Sammy), bezat een auto met een autoverzekering, een boot, internet abonnement en telefoon nummer, een personal trainer, sportschool abonnement, en een rijk sociaal leven. In het najaar van 2012 ben ik verhuisd naar Mallorca. Dit alles kan ik bewijzen met officiële documenten, tienduizenden foto’s, verklaringen, whapsapp berichten, social media posts, etc. Geeft u maar aan wat u wilt zien om mij te geloven. Voor mijn bedrijf op de British Virgin Islands reis ik de hele wereld over en ik geef workshops in Qatar, Barcelona, Mallorca, New York, Brazilië en andere exotische plekken. Ik heb een doorlopende internationale autoverzekering voor huurauto’s over de hele wereld. Ik ben vaak in de USA, waar mijn vader, broer, zus en kleine nichtje wonen. Ik heb daarom ook een dollar rekening bij de SAI Bank, een Amerikaans telefoonnummer en New Yorkse metrokaart. Kortom: mijn (sociale) leven speelt zich af buiten Nederland; ik ben hooguit drie maanden per jaar in Nederland. Bekijk mijn Facebook of Instagram tijdlijn en u kunt met eigen ogen zien waar ik verblijf, wanneer en hoe lang. Ik heb mijn jaaroverzichten van 2012, 2013 en 2014 (op basis van vliegtickets) bijgevoegd, waarop u kunt zien dat ik in die jaren respectievelijk slechts 110, 92 en 50 dagen in Nederland was.  Ik vraag u nogmaals om mij te behandelen als buitenlands belastingplichtige en mij alleen een aanslag te sturen voor de vermogenswaarde van mijn huis. Met vriendelijke groet, Esther Jacobs Correspondentie graag via email: esther@estherjacobs.info  BIJLAGEN

 • Inschrijving in Mallorca (empadronamiento)
 • Bewijs dat ik als inwoner van Spanje 50% korting krijg op domestic travel (reizen binnen Spanje)
 • MAPFRE Spaanse ziektekostenverzekering
 • Bewijs autokeuring Mallorca
 • Liberty Insurance Spaanse autoverzekering plus bankrekening bij Banco de Santander
 • Huis op Mallorca (samen met mijn partner Marinus Woerdeman), zie www.casamallorca.info
 • Yoga lessen in Mallorca (screenshot van Whatsapp groep)
 • Vrienden op Mallorca (screenshot whatsapp Anna, Brenda, Marcela, Cati and Loretta)
 • Fysiotherapeut/massage in Mallorca (screenshot Diana)
 • Factuur Quantis internet abonnement in Mallorca
 • Klusjesman Benjamin Mallorca (screenshot whatsapp)
 • Jaaroverzicht en verblijf 2012 (reeds ingediend bij aangifte 2012): 145 dagen Curaçao, 116 dagen in Nederland, 51 dagen Caribbean (zeilen), 17 dagen Oostenrijk en de rest in Canada, Spanje, Portugal en Frankrijk.
 • Jaaroverzicht verblijf 2013: Totaal ca. 92 dagen Curaçao, 92 dagen Nederland, 83 dagen Spanje, 16 Oostenrijk en rest (98 dagen) USA, Bahamas, Portugal, Zwitserland en Duitsland.
 • Jaaroverzicht verblijf 2014: ca. 209 dagen in Spanje, 70 dagen in Curaçao, 50 dagen in Nederland, en de rest (36 dagen) in USA, Colombia, België, Frankrijk en Schotland.

Lees hoe het verder gaat ‘Ik pas niet in het systeem (update nov 2016)‘….

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

 • Heb je nog vragen?
 • Weet je niet waar je moet beginnen?
 • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

 • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
 • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
 • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs