Tips voor het schrijven van je boek op basis van meest gemaakte fouten

Er wordt wel eens beweerd dat meer dan een miljoen Nederlanders een boek wil schrijven. Tijdens Corona zijn een hoop mensen aan de slag gegaan, en helaas ook weer gestopt. Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het schrijven van een boek? En met welke tips maak je het proces plezierig en het resultaat succesvol? Over alles wat ik leerde tijdens het schrijven van mijn eigen 30 boeken, schreef ik: ‘Zo schrijf je een boek!’ In deze blog deel ik de belangrijkste fouten en tips.

Een passend en fraai ontworpen boekomslag helpt je boek beter verkopen

Fout: ‘Een boek schrijft zichzelf’

Net als de meeste schrijvers schreef ik mijn eerste boek op een lineaire manier: ik begon vol enthousiasme en met een goed idee op pagina één en worstelde me door naar de laatste pagina. Een jaar – en heel veel hard werk, herschrijven en herstructureren later – was er in mijn geval uiteindelijk een boek. Helaas stranden veel boekprojecten op deze manier. Als je de paginanummers volgt in plaats van je energie, loop je op een gegeven moment vast. Schrijven wordt dan ‘moeten’ en dat lijkt te veel op werk … ☹

Tip: Begin bij het eind

Het geheim is om te beginnen met de belangrijkste pagina van je boek. Schrijf eerst je achterflap! Deze ‘elevator pitch’ (lees: boekenpitch) is het eerste wat potentiële lezers lezen; in een boekwinkel of online. Het is ook de samenvatting van je boek die je bijvoorbeeld aan een uitgever stuurt. Daarnaast biedt het je ook een goede structuur voor jouw schrijfproces: hoe ga je de belofte die je op je achterflap aan je lezers doet, waarmaken in je boek?

Fout: Enthousiast beginnen met schrijven

Veel schrijvers beginnen opgetogen te schrijven, zonder overzicht of een duidelijke structuur. Dat voelt fijn in het begin, maar het levert helaas zelden resultaat op. Op een gegeven moment kun je niet verder en moet je stukken gaan herschrijven; dan verlies je je motivatie. De meeste boekprojecten verdwijnen zo in een la of vergeten computerbestand.

Tip: Maak eerst een structuur

Of je nu een roman schrijft of een business-boek; ik kan je aanraden om eerst grove opzet, verhaallijn en hoofdstukindeling te maken. Bepaal per hoofdstuk wat waar komt. Met een duidelijke structuur hoef je je geen zorgen te maken over wat waar past. Nu kun je gewoon je energie volgen tijdens het schrijven, kris-kras door je boek als je dat wilt.

Fout: Helemaal vanaf nul beginnen

Met een lege pagina voor je neus blokkeert vaak je creativiteit. Ook kan het overweldigend voelen om zo’n groot project vanaf nul te beginnen. En je herkent vast dat gevoel van ‘dit heb ik toch al eens eerder geschreven?’

Tip: Gebruik wat je al hebt

Het kan veel makkelijker! Veel schrijvers realiseren zich niet dat ze al veel materiaal hebben dat ze kunnen hergebruiken. Blogs, trainings, websites, emails, presentaties, dagboeken: daar zitten vast stukken bij die je zo kunt gebruiken in een van de hoofdstukken of thema’s die je nu in je inhoudsopgave hebt staan. Dat vult lekker snel!

Fout: Pas met promotie beginnen als je boek al klaar is

Als je pas aan promotie begint te denken wanneer je boek af is, dan is het eigenlijk al te laat. Bij de lancering van je boek heb je namelijk maar één moment, terwijl in het voortraject meer promotiewaardige momenten te creëren zijn. Bovendien kost het vaak tijd om de juiste doelgroep te bereiken op de juiste manier, dus kun je er beter vroeg mee beginnen.

Tip: Communiceer al over je boek vanaf het moment dat je je achterflap klaar hebt.

De schrijvers die ik coach verkopen vaak al honderden exemplaren van het boek dat ze nog aan het schrijven zijn, door het concept aan hun netwerk te presenteren. Door jouw doelgroep te laten weten dat je boek eraan komt creëer je ook betrokkenheid. Je breidt je netwerk uit met journalisten, ambassadeurs en mogelijke lezers. En je krijgt de kans om je communicatiestijl te oefenen, zodat je niet van die irritante ‘koop mijn boek’ promotie maakt, maar het op een manier doet die wél sympathiek overkomt en werkt.

Met andere woorden: draai het hele proces van een boek schrijven om. Mijn ‘Reverse Writing’ systeem geeft je een compleet andere schrijfervaring. Ik vertel er meer over in deze video:

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.