Wrijving

Inspiratie shot januari 2020

Wrijving - Inspiratie shot januari 2020

Terwijl ik vorige week van de Franse Alpen zoefde, kon ik mijn snelheid bepalen door meer of minder wrijving te maken tussen mijn skis en de sneeuw. Ik realiseerde me dat remmen op deze manier eigenlijk verspilde energie is. Tesla lost dat beter op: als je in hun elektrische auto remt, wordt de wrijving die zo ontstaat weer gebruikt om de accu op te laden…

Ergens hopen we allemaal op een gemakkelijke rit door het leven. We hebben het gevoel dat we vooruitgang boeken als we snel door routines, verkeer, werk en relaties heen gaan, ongehinderd door onnodige obstakels of moeilijkheden die ons vertragen. Als je het zo bekijkt, is wrijving (frictie) een ongewenste en negatieve kracht.

Frictie is echter geen synoniem voor moeilijkheden. Het in elkaar wrijven van dingen CREËERT over het algemeen iets nieuws. Wrijving geeft ons warmte en vuur. Het kan letterlijk bergen verzetten. Twee mensen ‘tegen elkaar wrijven’ kan ruzie veroorzaken, maar het maakt ook baby’s… 🙂

Of het nu een probleem, een opdrachtgever, een proces of een president is, wrijving dwingt ons om ons actief deel te nemen, te reageren en onze positie te (her)overwegen. Frictie is een positieve kracht in alle aspecten van het leven, juist omdat we pas als iets tegengas geeft, leren hoe we verder moeten gaan.

Kijk naar mijn ervaring met bureaucratie en andere tegenwerking vanuit ‘het systeem’, strubbelingen in de liefde en in business. Deze inspiratie shot gaat over frictie: de onderschatte kracht die je grootste voordeel kan zijn.

Frictie in business en overheid

Leonardo da Vinci was de eerste die de kracht van wrijving in de natuurkunde onthulde, Roger Dooley doet het voor business. Hij neemt je mee van de Romeinen die 25.000 mijl aan wegen bouwden om het Romeinse Rijk te kunnen besturen, tot de man die bij Amazon verantwoordelijk is om de frictie van de klant tijdens het bestel proces zoveel mogelijk te reduceren.
Ik ben vereerd dat mijn verhaal onderdeel uit maakt van zijn bestseller. ‘Friction’. De verhalen in het boek en mijn hoofdstuk ‘van held naar thuisloos’ laat zien dat nadelen veroorzaakt door wrijving (“We know no nomads …”) eigenlijk je krachtigste voordeel kunnen zijn.

 From hero to outcast
Friction - Inspiration Shot January 2020

Wrijving in relaties

Vanuit frictie kunnen nieuwe inzichten ontstaan. In business is dat een relatief pijnloos proces, maar als je het op persoonlijke situaties -zoals relaties- toepast, wordt het een stuk lastiger…
(Onderstaande blog post werd ruim 70.000 keer gelezen op social media!)

“… Ik voel de grond onder mijn voeten wegzakken terwijl ik de WhatsApp berichtjes lees. Ik heb geen reden hem te wantrouwen. Ik liep toevallig langs zijn telefoon op weg naar de badkamer; zijn scherm was open en iets trok mijn aandacht, ik werd er letterlijk in gezogen. ‘Hier moet een logische verklaring voor zijn, die vrouw is vast een goede vriendin’, probeer ik mezelf gerust te stellen terwijl ik door hun berichtjes scroll. Pas als ik de geboekte hotelovernachtingen voorbij zie komen, moet ik het onvoorstelbare accepteren… “

Ieder jaar word ik – samen met een aantal andere ‘markante Nederlanders’- gevraagd ‘het moment’ van het afgelopen jaar te beschrijven. Mijn moment van 2019 kon er maar één zijn. En toch heb ik getwijfeld of ik dit moest delen. Het is zo persoonlijk en pijnlijk. En er zit nog geen (goed) einde aan. Toch heb ik besloten het te doen. Omdat ik weet dat veel mensen met hetzelfde worstelen. En omdat worstelen bij het leven hoort. Veel te vaak laten we alleen zien dat het goed met ons gaat, creëren we samen een soort virtueel droomleven. Helaas, pijn hoort ook bij het leven. Mijn wens voor 2020 is dan ook laten we met zijn allen eens wat ‘echter’ durven zijn, en onszelf laten zien op onze sterke momenten, maar ook in onze kwetsbaarheid…

Lees het hele verhaal…

Mijn moment van 2019

Voordeel van een nadeel

Ik ben altijd een ‘einzelgänger’ geweest. Houd ervan alleen te werken: dat is sneller en gaat met minder obstakels. Sinds ik echter in een aantal Mastermind groepen zit en ik zelf een Schrijvers Mastermind leidt, ervaar ik het voordeel van groepswerk. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, hebt het voordeel van meer kennis en andere perspectieven, plus je hebt de support wanneer je zelf even niet zoveel energie hebt. Misschien gaat het wat langzamer, maar je bereikt beter resultaat en hoeft alles niet op je eigen schouders te dragen.

Wil jij dit jaar je boek schrijven en kan je wel wat steun en inspiratie gebruiken van een kleine groep gelijkgestemden? Kijk dan even of de ‘Van idee tot boek in 6 maanden schrijvers mastermind’ of de komende Schrijfweek in Curaçao (maart) iets voor jou zijn.

Wist je dat...?

Toen ik mijn Master’s in Antropologie /Latijns Amerikaanse studies deed, wilde ik als scriptie het gebruik van medicinale planten door de Maya indianen bestuderen. Ik kon echter geen sponsoring vinden, totdat een vriend bij een tabaksbedrijf zei dat hij wel iets kon regelen. Op de University of Florida vonden ze dat ‘not done’, maar het maakte wel mijn onderzoek mogelijk.

Tijdens mijn twee maanden in Guatemala en Belize viel het me op dat door alle (culturele, politieke, religieuze en sociale) veranderingen die de Maya hadden meegemaakt, bepaalde gebruiken verdwenen leken, maar in feite optisch waren ‘ingeruild’ door op dat moment acceptabele dingen. Een prachtig overlevingsmechanisme.
Je kunt mijn hele scriptie hier lezen:  Disappearing knowledge; the effects of cultural change on the medicinal use of tobacco by the Maya people of Central America.

Saillant detail: het tabaks bedrijf dat me sponsorde was zo niet-geïnteresseerd, dat ze zelfs nooit het rapport hebben opgevraagd!

Deze shaman en vroedvrouw uit een klein dorpje in Belize deelden hun kennis van ‘plant medicine’ met mij. Tot mijn verbazing hadden ze hier nog nooit met elkaar over gesproken. Zo leerde ik niet alleen veel nieuwe dingen, maar zij ook!

Where is Esther?

Na een weekje skiën in Frankrijk ben ik weer terug in Amsterdam. Na al het reizen de afgelopen maanden vind ik het heerlijk om weer even op 1 plek te zijn. Winter is de tijd om in jezelf te keren en te ‘cocoonen’. Je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan…

Ook ben ik bezig nog een mini-appartement te kopen om te verhuren. Real estate is mijn ‘passieve inkomen’, mijn pensioen en mijn hobby geworden. Ik beschreef mijn ervaringen en tips in de blog ‘real estate secrets’. Ik kreeg veel bedankjes voor de praktische tips en contacten, maar ook veel kritiek. De woning situatie in Amsterdam zorgt voor veel discussie. Er zijn veel verschillende standpunten en belangen. Er worden nu zelfs nieuwe wetten gemaakt. Moet ik me door deze wrijving bang laten maken of erop vertrouwen dat ik wel een oplossing vind? Hoe sta jij daar in?

Wrijving - Inspiratie shot januari 2020
Real Estate secrets

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.