Wanneer is je boek klaar?

Na zo lang aan je boek te hebben gewerkt, is het soms moeilijk om het proces af te ronden. Wanneer is je boek eigenlijk af? En hoe ga je om met het gevoel dat je nog zoveel meer te vertellen hebt? Dat het nog beter kan? Veel auteurs voelen een soort weerstand om met hun werk naar buiten te treden. Hoe kan je dat overwinnen? In deze blog vind je een aantal wetenswaardigheden en tips.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

“Klaar voor de start?”

Ben ik er al? Een checklist:

  • Je voelt dat je tegen het einde van je schrijfproces zit.
  • Je hebt verteld wat je wilde vertellen, je hebt je boodschap gedeeld.
  • Alle hoofdstukken zijn ingevuld en zijn liefst ongeveer even lang.
  • Ieder hoofdstuk heeft een kleine introductie en een afsluiting.
  • Alle losse notities die je had, hebben een plekje gekregen.
  • De illustraties zitten in een aparte map en je hebt goed aangegeven op welke plek ze in het boek moeten komen.

Hoeveel woorden of pagina’s heb je nodig voor een echt boek?

Er zijn geen regels voor hoeveel pagina’s een goed boek moet hebben. Het gaat niet om het aantal woorden dat je hebt geschreven. Het allerbelangrijkste is dat je jouw boodschap duidelijk op papier krijgt. Schrijf niet meer, schrijf ook niet minder.

Uit ervaring weet ik dat het toch handig is om een soort richtlijn te hebben, dus hier komt ‘ie: meestal is de lengte van een (papieren) boek tussen de 40.000 en 100.000 woorden.

Je boek te dik?

Als je veel meer te zeggen hebt, zal het boek te dik worden, wat sommige lezers kan afschrikken. Een dik boek is bovendien voor jou duurder om te editen, vormgeven, printen en verzenden. Je kunt een boek met veel woorden enigszins comprimeren door een kleiner lettertype en minder witruimte te gebruiken, maar dat kan het boek minder aantrekkelijk maken. Je zou een groot onderwerp eventueel ook op kunnen splitsen en er een serie van een aantal kortere boeken van kunnen maken.

Is je boek te dun?

Wees niet bang om een dun boek uit te geven, zolang de inhoud maar waardevol is. Vergeet niet dat iedereen het druk heeft, zowel jijzelf als ook je lezers. Korte verhalen worden de laatste jaren steeds populairder. Op Amazon bestaat er voor deze boeken zelfs een speciale categorie (korte verhalen).

Als je weinig woorden/pagina’s in een papieren boek hebt, kunnen de lezers (ten onrechte) het gevoel krijgen dat ze weinig waar voor hun geld krijgen. In dat geval zou je ontwerper het boek wat kunnen ‘opblazen’ door een groter lettertype toe te passen, meer witruimte te gebruiken en bijvoorbeeld wat illustraties toe te voegen. Je hebt eigenlijk nooit te weinig woorden voor een e-boek. Een (e-)boek kan ook slechts 5000 woorden bevatten.

Kortom, richt je in eerste instantie niet op het aantal woorden of pagina’s, maar op het overbrengen van de kennis die je wilt delen …

‘Kill your inner perfectionist’: goed is goed genoeg

Heb je weleens gehoord van de Pareto-analyse, ofwel de 80-20-regel? Het komt erop neer dat je 80 procent van het werk in 20 procent van de tijd kunt doen. Maar als je van 80 procent naar 100 procent wilt, gaat die laatste 20 procent je 80 procent van je tijd kosten. Streef dus naar 80-90 procent voor je boek, niet naar 100 procent. Dat kleine verschil kan je enorm veel tijd en energie besparen. Dit geldt overigens niet alleen voor het schrijven van een boek, maar voor elk project dat je kunt bedenken!

 

Klaar voor de start is beter dan perfectie

Iets naar buiten brengen wat voor jouw gevoel nog niet perfect is, kan een tegenstrijdig gevoel geven. Wat voor jou echter een ‘conceptversie’ is, kan voor anderen al waardevol zijn. Wat is belangrijker: doorgaan om die laatste 10 procent perfect te krijgen (wat wellicht eeuwig kan gaan duren), of jouw waardevolle inbreng direct, nu al aan anderen beschikbaar stellen?

Perfectie is onhaalbaar. Het is beter om een ‘goed genoeg’ boek uit te geven dan met een bijna perfect boek nét niet de finish te halen. Je bent het jezelf en je volgers, je lezers verschuldigd om jouw idee, jouw boek de wereld in te krijgen.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.