10 praktische tips over Printing On Demand (POD) van boeken

Vroeger kon je alleen via een uitgever je boek publiceren. Tegenwoordig kun je het eenvoudig zelf in eigen beheer uitgeven. Het is makkelijk, het is goedkoop en iedereen kan het. Er zijn veel voorbeelden van boeken die door een uitgever geweigerd waren, die uiteindelijk een groot succes werden. De self-publishing platforms zoals mijnbestseller.nl bravenewbooks.nl, pumbo.nl en boekengilde.nl bieden veel kansen en zorgen dat je je boek gewoon op Bol.com en bij andere (online) boekwinkels kunt aanbieden. In deze blog een aantal handige tips & tricks en toepassingen die je waarschijnlijk nog niet wist over deze self-publishing platforms.

Met Printing On Demand kun je ieder boek afzonderlijk laten printen bij self publishing platforms
  1. Het printen van één boek is makkelijk en kost meestal niet meer dan een tientje. Je uploadt je pdf, voegt een cover toe (desnoods zelf gemaakt) en een paar dagen later ligt het eerste exemplaar van je boek op de mat!
  2. Self publishing platforms werken met Printing On Demand (POD), wat betekent dat je ieder boek afzonderlijk laat printen. Dat is iets duurder per boek in vergelijking met drukwerk, maar je hebt geen grote investering nodig, spaart opslag en transport kosten uit en bent veel flexibeler. Er zijn nog een aantal andere voordelen die minder bekend zijn, die ik hieronder uitleg.
  3. Print het eerste exemplaar van je boek lang voordat het echt af is, desnoods met veel lege pagina’s. Gebruik dat proefexemplaar als PR moment: de eerste foto van jou met je boek.
  4. Ik vind zelf deze eerste papieren versie van mijn boek ook een super fijne manier om mijn laatste edits te maken. Op papier ziet alles er toch weer anders uit en ontdek je foutjes die je op het scherm over het hoofd had gezien.
  5. Maak een ‘notitieboek’ voor jezelf met alleen de titels van je hoofdstukken/paragrafen en veel witruimte ertussen. Print dit boek en gebruik het om aantekeningen te maken wat je in welk hoofdstuk wilt. Zo hoeft je brainstorm niet achter de computer plaats te vinden, maar kan je dat doen op een moment en plek waar jouw creativiteit het beste werkt.
  6. Omdat er via POD geprint wordt, kan ieder gedrukt boek anders of beter zijn dan het vorige exemplaar. Verbeter tussendoor foutjes, en voeg dingen toe, zoals ‘veel gestelde vragen’, lezersreacties en reviews.
  7. Gebruik deze mogelijkheid ook als verkooptool. Als een organisatie een groter aantal boeken van je koopt, bijvoorbeeld meer dan 50, dan kan je een speciale pagina voor hen toevoegen in je boek. Bijvoorbeeld een door hun directeur geschreven voorwoord, of jouw tips voor deze organisatie, of je kunt het logo van het bedrijf op de cover of in het boek printen. Je hoeft dit alleen aan te passen in de PDF en deze nieuwe versie te uploaden naar het self-publishing platform waar je mee werkt.
  8. Je kunt zelf eenvoudig een werkboek ontwerpen, bijvoorbeeld in Canva, en dat uploaden naar het self publishing platform voor een mooie toevoeging aan een bestaand boek.
  9. Je kunt eenvoudig van tevoren online de kostprijs en marge van je boek berekenen, bijvoorbeeld hier bij mijnbestseller.nl.
  10. Tip: Kies liefst uit de beschikbare standaard maten voor je boek, dat is handiger en goedkoper, omdat zo optimaal van het papier gebruik gemaakt wordt en alle distributiesystemen (dozen, pallets, enveloppen etc) hierop afgestemd zijn.

Ook als je wel probeert een uitgever te zoeken, zou ik je aanraden om dit self publishing traject alvast in gang te zetten. Het is nuttig tijdens het schrijf- en editproces, je leert er enorm veel van, het is superleuk om te doen en je hebt een Plan B voor het geval je geen uitgever vindt (wat realistisch gezien zeer waarschijnlijk is).

Lees ook mijn blog over ‘Zelf je boek uitgeven of via een uitgever?

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.