Leer je met me mee?

6 tips voor jouw eigen online lesprogramma

Online lesprogramma’s zijn de nieuwe hit. Omdat je zo toegang hebt tot de beste experts en de informatie in je eigen tempo, in je eigen omgeving, tot je kunt nemen. Ook het maken van je eigen online lesprogramma of e-course wordt steeds populairder. Daarom wil ik jou ook graag op weg helpen.

Deze zomer nam ik – tijdens een hittegolf(!) – mijn online lesprogramma ‘Zo schrijf je een boek!’ op. Maar liefst 60 video’s met al mijn tips en voorbeelden van hoe je een boek schrijft, promoot en uitgeeft. Ik vind het super leuk om zo’n e-cursus te maken (behalve die hittegolf dan…) en ben blij en trots dat het zoveel schrijvers op weg helpt met hun boek. Leer je met me mee? Hieronder deel ik mijn 6 belangrijkste tips voor het maken van jouw eigen online lesprogramma.

6 tips voor je eigen online lesprogramma
  • Kies een onderwerp waar je hart vol van is, waar je veel over te vertellen hebt en/of waar je veel vragen over krijgt. Bij mij is dat uiteraard ‘boeken schrijven’. Ik heb er zelf zo’n 30 geschreven en heb honderden ondernemers geholpen dat van hun tot leven te brengen. Zeker nu tijdens corona zijn er steeds meer mensen die hun lang gekoesterde droom van een boek willen waarmaken. Wat voor onderwerp gaat jouw hart sneller van kloppen?

  • Voordat je een online lesprogramma opneemt, heb je structuur nodig. Heb je al een training, presentatie of misschien een boek over jouw onderwerp waarvan je de opzet kunt gebruiken? Ik heb de hoofdstukindeling van mijn boek ‘Zo schrijf je een boek!’ gebruikt om de modules van het online programma in te vullen. De PDF van het boek, plus leermiddelen als het werkboek, krijg je er in de cursus bij. Op die manier hebben studenten zowel geschreven info als video’s, omdat iedereen op een andere manier leert. In de video’s noem ik aanvullende voorbeelden en tips, dus ik herhaal of lees niet op wat er al in de syllabus of op de slides staat. Heb jij materiaal dat je kunt hergebruiken, samenvoegen of als basis kunt gebruiken voor jouw online programma?

  • Zorg voor goed beeld en geluid. Niets is zo irritant als korrelig beeld, of – nog erger – een slecht verstaanbare audio. Ik gebruik steeds dezelfde achtergrond, film met de briljante camera van mijn iPhone 11pro op een standaard en gebruik een kleine microphone van Shure voor goed geluid.

  • Ik host het online lesprogramma op Teachable, een platform dat zowel voor de maker als gebruiker heel gebruiksvriendelijk is. Je kunt gratis beginnen en pas als je meer dan tien studenten hebt, moet je upgraden naar een betaalde versie. Zo kun je laagdrempelig beginnen.

  • Zorg voor een pakkende verkooptekst. Je ’sales page’ moet niet alleen uitleggen voor wie je e-cursus bedoeld is en wat je jouw studenten gaat leren, maar vooral duidelijk maken wat het resultaat is dat ze met jouw cursus kunnen behalen. De eerste zin van mijn pagina is bijvoorbeeld: “Dit is het startpunt voor jouw schrijfavontuur, of je nu een (auto)biografie schrijft, een managementboek of een roman.”

  • Verzamel reviews van ‘proefkijkers’ (net zoals je dat doet met proeflezers van je boek). Ik vraag een aantal followers om het programma van begin tot eind door te lopen, eventuele foutjes en feedback door te geven en een review te schrijven. Dat levert prachtige testimonials op, zoals deze: “Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boek. Ik vind het leuk dat Esther in de video’s haar eigen verhalen vertelt, voorbeelden laat zien van andere boeken en praktische tips geeft. Super inspirerend. Een perfecte aanvulling bij het boek en werkboek.” – Greta van Buuren

Ik wens je veel plezier en succes met jouw online lesprogramma!
PS: Misschien wil je mijn online programma ter inspiratie gebruiken voor dat van jou? Of heb je interesse in je eigen boek schrijven? Bekijk dan ‘Zo schrijf je een boek!, mijn online programma

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.