Drie vragen die je stelt aan de proeflezers van je boek

Zodra je boek klaar is, kun je proeflezers vragen om hun feedback. Vaak zijn dit vrienden en bekenden en hun reactie is meestal lovend. Hoe zorg je dat je echt iets hebt aan je proeflezers? Ik heb ontdekt dat er drie vragen zijn die je je proeflezers moet stellen voor feedback die je boek echt beter maakt.

Proeflezers vinden

Ik geef de voorkeur aan proeflezers uit mijn eigen netwerk. Zodra je hebt aangekondigd dat je een boek aan het schrijven bent, zal je reacties krijgen van volgers die je tips en vragen sturen. Door met hen te communiceren, betrek je ze bij het schrijfproces. Er zijn altijd volgers – of andere betrokkenen bij je boek – die aanbieden om je boek vóór publicatie te lezen; ze vinden het een eer om als eerste je boek te lezen en feedback te geven. Je kunt natuurlijk ook vrienden en familie vragen, maar zorg dan wel dat ze echt gemotiveerd zijn, of op zijn minst een link met het onderwerp hebben.

Wat kan je van ze verwachten?

Proeflezers geven feedback vanuit het lezersperspectief. Ze zullen je vertellen wat ze leuk of interessant vinden. Sommigen noemen kleine dingen die niet logisch zijn, of misschien stukken die te snel of te langzaam lopen. Enkelen vinden misschien een foutje dat je editor over het hoofd heeft gezien.

Proeflezers van je boek geven waardevolle feedback als je de juiste vragen stelt.

Nadelen van proeflezers

Helaas komt er in de praktijk vaak wat tussen; proeflezers zijn druk of vergeten de deadline. Mijn ervaring is dat slechts twee of drie van de tien die het beloven, uiteindelijk waardevolle feedback geven. Houd hier rekening mee als je mensen vraagt te proeflezen: vraag of ze beschikbaar zijn en hun feedback voor een bepaalde deadline kunnen leveren.

De drie vragen die je proeflezers moet stellen

Voor de beste en meest specifieke feedback kun je proeflezers de volgende drie vragen meegeven:

  1. Welke stukken vond je goed?
  2. Bij welke delen viel je in slaap?
  3. Wat mis je nog in het boek?

Hoe verwerk je de feedback van je proeflezers?

Bedenk tot slot voor jezelf een systeem hoe je de feedback gaat verwerken. Als alle tien van je proeflezers je een document met comments sturen, dan is het nog best een klus om alles te bekijken en te bepalen wat je wel en niet overneemt. Neem hier tijd voor op in je boek-planning. En houd in gedachten dat al deze feedback je boek beter maakt.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.