Jij bent de ‘captain of your soul’

Inspiratie shot januari 2022

Soms gebeuren er dingen die je hele leven overhoop dreigen te gooien. Op zo’n moment heb je de keuze: laat je je in de slachtoffer rol plaatsen of neem je zelf de controle en maak je er het beste van?
Nelson Mandela zei het al ”You are the captain of your soul”. In deze inspiratie shot neem ik je mee in een aantal van dit soort situaties waar ik zelf in terecht kwam en hoe je kunt reageren.

Don’t look up

“Destroying rainforest for economic gain is like burning a Renaissance painting to cook a meal.” – E. O. Wilson

We weten het ondertussen allemaal, maar als we honger hebben, geven we vaak toch de voorkeur aan een lekkere maaltijd in plaats van ‘de wereld redden’. Mocht je hem nog niet gezien hebben, de film ‘Don’t look up!’ is een absolute aanrader. Het gaat over een meteoor die de aarde gaat vernietigen, maar de reacties en karakters in de film zeggen heel veel over hoe wij met klimaatverandering en andere grote issues omgaan. Soms willen we het gewoon liever niet zien of horen. Soms komen onze ego’s in het gedrang. Soms laten we ons meeslapen door de media.
Plato zei ooit: “The penalty good men pay for indifference to public affairs is to be ruled by evil men.” Mijn voornemen en advies in deze tijd is dan ook ”Just look up!”

De kracht van social media

Soms lijkt iets onmogelijk, maar als we onze krachten bundelen, dan kunnen we veel meer voor elkaar krijgen dan we denken. Drie positieve voorbeelden (al heb ik nog steeds mijn Instagram account niet terug, grrrrr):

1. Honderden care givers voor paps

Mijn oproep voor een nieuwe verzorger voor mijn lieve vader met Alzheimer in Miami ging compleet viral. Meer dan 430.000 views (!) en duizenden reacties op LinkedIn. Mensen vonden het een origineel concept, wilden graag helpen en de corona-timing bleek perfect te zijn. Hierdoor zijn we voor het komende jaar voorzien van supergoede care givers, die elk drie heerlijke maanden in Florida tegemoet gaan.

2. ‘Red’ zuster Valencia in Kaapstad!

Covid zuster Valencia, die PCR tests aan huis doet in Cape Town, had het zwaar zonder toeristen. Ze zag zelfs geen andere optie dan haar huis te verkopen, hoewel dat zou betekenen dat ze met haar gezin op straat zou moeten leven.
Ik maakte wat reclame voor haar in de Facebook groep ‘Nederlanders in Kaapstad’ en nu wordt ze overstroomd met aanvragen en werk, aanbevelingen in diverse FB groepen etc. Ze kan haar hypotheek weer betalen, haar auto is gerepareerd en ze kan de school en uniforms van haar kinderen betalen. Ze is nu een soort ‘beroemdheid’ geworden in de Nederlandse community in Kaapstad; mensen posten complimenten en foto’s met haar, waardoor haar klantenkring zich blijft uitbreiden.  🙏

3. Lieve zwerfkat zoekt een forever home

Ik logeer 2,5 maand in het Dolphin Beach hotel en ben ‘geadopteerd’ door deze lieve leuke zwerfkat die daar in de bosjes woonde. Sinds eind november voer ik haar al. Ze woont inmiddels zo ongeveer in mijn appartement en voelt zich daar al helemaal thuis. Maar.… begin februari vertrek ik weer…
Nu probeer ik via dezelfde FB groep ‘Nederlanders in Kaapstad’ een nieuw thuis voor deze lieve, rustige dame te vinden. Duimen dat het gaat lukken! 🤞🏻

Wat wil je echt? Doe jij alles nog zelf?

Maak jij ook een ‘year review’ aan het eind van het jaar, waarin je terugkijkt EN vooruit kijkt? Het geeft fantastische inzichten en helpt je meer richting geven aan je leven, zowel zakelijk als privé. Wat wil je echt?
Veel mensen hebben baat bij het uitbesteden van taken. Ik heb zelf goede assistants gevonden via Jobrack.eu voor Oost Europa, Hivemind.rs in Servië en sinds kort Outsourcery.co.za in Zuid Afrika.
Hoewel ik al jaren experimenteer met Virtual Assistants en er zelfs net een boek over heb geschreven (Digital Delegation was direct een bestseller op Amazon!), besefte ik tijdens mijn year review dat ik eigenlijk helemaal geen bedrijf wil runnen. Ik wil geen mensen managen. Mijn business hoeft niet te groeien. Ik wil gewoon goede content maken en dat delen met de wereld.
Dat is totaal andere koek dan ik om me heen zie. Daar is geen standaard recept voor. Dat moet ik zelf ontwikkelen en dat ben ik steeds meer aan het verfijnen.

One Year To Freedom

Worstel jij met taken uitbesteden, weten wat je wilt, waar en hoe je je energie het beste managed? In mijn nieuwe OYTF programma help ik je onder andere op weg met ondernemerschap, lokatie onafhankelijk leven en energie management. We gaan deze maand met een exclusief klein groepje van start. Je kunt nog aanhaken!

Wist je dat...?

…ik even een beetje in paniek raakte toen twee van mijn assistants allebei last minute een 2 weken break aankondigden? Wie ging nu al het werk doen? Ik? Bovenop alle projecten die ik al op mijn bord had? Uiteindelijk deed ik het enige dat ik KON doen: ik besloot er met frisse tegenzin gewoon maar het beste van te maken. Even geen nieuwe projecten dus. En – wat een verademing – twee weken geen meetings! Ik besefte hoeveel impact dat op mijn dagindeling en energie management heeft. Ik besloot heerlijk een paar dagen ongestoord aan het langverwachte boek ‘Light your fire, without the burnout’ te werken. Dank, assistants, voor deze wijze les. Ik hoop dat de break jullie ook goede inzichten heeft opgeleverd!

PS. Ik krijg veel vragen over deze geweldige laptop stand. Hij is opvouwbaar, licht en helpt je met een betere houding. Met code EJNEX ontvang je 10% korting.

Waar is Esther?

Ik had ernaar uitgekeken om 2,5 maand op 1 plek te blijven hier in Zuid Afrika. Zomer, een prachtige lokatie direct aan zee met uitzicht op de Tafelberg, leuke mensen als buren, al mijn kleding in een kast, de koelkast gevuld, een bodyboard en wetsuit aangeschaft om te kunnen spelen in zee. Ik was er klaar voor. Maar al na een paar weken werd ik onrustig. Iedere dag leek hetzelfde. Ik had te weinig input, prikkels, inspiratie. Ik vocht ertegen: het was hier toch geweldig?
Ik mocht niet ‘zeuren’ van mezelf. Ik begon tickets te boeken: naar mijn trullo in Italië en mijn vader in Miami in februari, Curaçao (de schrijfweek van 20-26 maart) en een conferentie in Mexico in april. Dat gaf even een boost. Maar ik merkte dat mijn energie niveau daalde en ik voelde me niet gelukkig, hoe ik ook mijn best deed.
Uiteindelijk kon ik niet anders dan accepteren dat ik dat ik nu eenmaal die inspiratie en afwisseling van het reizen nodig heb. Ik vervroegde mijn ticket om twee weken in Amsterdam te kunnen zijn voordat ik eind februari weer doorvlieg naar Italië en Miami. En de tijd die ik hier nog heb, probeer ik bewust mijn energie te managen door een aantal keer per week naar mijn favoriete co-working space in de stad te gaan voor mijn broodnodige dosis inspiratie, mensen en lichtjes. Deze ervaring biedt weer voldoende inspiratie om verder aan mijn boek ‘Light your fire, without the burnout: energy management for passionate people‘ te gaan werken… 🙂

Inspiration in your mailbox

Join 14.000 people from 42 countries by signing up for my monthly ‘Inspiration Shot’ in the footer of this page