Ik pas niet in het systeem (update mei 2017)

Al vierenhalf jaar zag ik op tegen dit moment. Mijn paspoort moest vernieuwd worden. Hoe doe je dat als je niet ‘bestaat’?

Lees wat hieraan vooraf ging: ‘Belastingdienst ziet het licht‘ en in mijn eerdere ‘Ik pas niet in het systeem’ blogs.

Ik pas niet in het systeem (update mei 2017)

Hoe kun je als Nederlander in het buitenland, of als Nederlandse digitale nomade zonder vaste woon- en verblijfplaats een paspoort verlengen? Het was mijn vierde keer aan het loket van de gemeente Haarlemmermeer op Schiphol. Deze keer was het zover: ik moest mijn paspoort verlengen. Hoewel alle medewerkers deskundig en vriendelijk zijn, trof ik deze keer een medewerker die het mij wel heel makkelijk maakte. In plaats van vast te houden aan de regels (bijvoorbeeld “documenten mogen niet ouder dan 6 maanden zijn”), was haar standpunt “het gaat om de aannemelijkheid”.
In deze opname hoor je precies hoe het ging en krijg je aan het eind tips hoe jij ook je paspoort makkelijk kunt verlengen.

Leerpunten

  • Nederlandse consulaten zijn veelal gesloten voor de aanvraag van reisdocumenten. Heb je in het buitenland een nieuw paspoort nodig, dan moet je dus naar een ambassade, maar dan moet je vaak naar de hoofdstad van een land reizen.

  • Bij sommige overheidsdiensten word je als digitale nomade als uitzondering behandeld en zijn ze jou als ‘lastige case’ soms liever kwijt dan rijk. Bij het loket van de Gemeente Haarlemmermeer in vertrekhal 1 op Schiphol doen ze de hele dag niet anders, voel je je geen uitzondering. Het hangt er natuurlijk vanaf door wie je geholpen wordt.

  • Ben je nergens ingeschreven? Dan moet je van de afgelopen 6 maanden bewijzen waar je bent geweest.

  • Officieel mogen bewijs papieren niet ouder zijn dan 6 maanden, en ze willen alles op papier, maar ze kunnen flexibel zijn zoals bij mij.

  • Heb je buiten Europa gereisd? Dan zijn de stempels in je paspoort ook ‘bewijs’ van je verblijf in het buitenland. Scheelt weer een hoop papier verzamelen!

  • Ik kreeg het advies om een zakenpaspoort te nemen (met meer pagina’s). Als je veel reist, zit een gewoon paspoort snel vol. En aangezien de paspoorten tegenwoordig 10 jaar geldig zijn, verzamel je behoorlijk wat stempels. Ik heb deze keer geluk gehad, maar wil het liefst pas over 10 jaar weer deze ‘molen’ door…

Lees hoe het verder gaat: ‘Checkmate‘….

Benieuwd naar het hele verhaal en nog meer tips?

wereldburgers

Zelf aan de slag?

Check de datum van de eerstvolgende ‘digital nomad workshop’, waarin in je help je leven als wereldburger vorm te geven. Inclusief inschrijving, verzekering en lokatie onafhankelijk ondernemen. Ben je er ook bij?

Wereldburger