Ik pas niet in het systeem – De Belastingdienst ziet het licht

Dit is de update van maart 2017. Lees wat er hieraan vooraf ging: ‘Ik pas niet in het system (update november 2016)‘.

“Aha, U woont dus in het buitenland…” Ruim drie en half jaar nadat ik officieel werd ‘ontslagen’ uit Nederland, lijkt ook de Belastingdienst eindelijk te hebben geaccepteerd dat ik niet meer in Nederland woon.

Nadat de Gemeente Amstelveen me begin 2013 uitschreef uit mijn eigen koophuis (!) omdat ik te veel reis, volgde een domino-reeks aan uitschrijvingen. Ik verloor mijn stemrecht, pensioenrecht, recht op een uitkering en ik werd uit de ziektekostenverzekering gegooid. Omdat ook mijn eenmanszaak geen adres meer had, werd mijn bedrijf uitgeschreven uit de Kamer van Koophandel en mijn bankrekeningen en telefoonabonnement werden opgezegd wegens gebrek aan KvK nr. Tot Kamervragen aan toe werd bevestigd dat ik volgens de wet niet meer in NL woon omdat ik meer dan acht maanden per jaar in het buitenland ben. (Ik schreef hierover de blog reeks ‘ik pas niet in het systeem’.)

Belastingdienst ziet het licht

Bye bye Amstelveen

Belastingdienst ziet het licht

Het Parool, 6 februari 2013

Alleen de Belastingdienst bleef volhouden dat ik gewoon in Nederland woon en dus belasting moest betalen. Geen recht op pensioen of een uitkering, maar er wel voor betalen; dat is toch een beetje gek? Helaas, onze blauwe vrienden bleken hun eigen criteria te hanteren om te beslissen waar iemand fiscaal woonachtig is. Ze delen die criteria niet, dus het is moeilijk om ertegen in beroep te gaan. Drie jaar lang ging ik het gesprek aan. Er vonden vier ontmoetingen plaats, werden talloze brieven en emails uitgewisseld; volop bewijs dat ik ondertussen geen enkele band met Nederland meer heb en leef als een digitale nomade. Ze bleven volhouden ‘U woont gewoon in Nederland’. Ze gingen niet eens in op mijn argumenten en bewijzen en gaven zelf ook geen argumenten; het was om gek van te worden.

Belastingdienst ziet het licht

Met fiscaal adviseur Ronald Oenema (Virtus Accountancy) op het zoveelste gesprek in Hoofddorp.

Niemand kon me helpen. Talloze adviseurs keken naar mijn situatie, maar geen van hen had ervaring met zo’n ‘case’. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken vroeg me te helpen om een oplossing voor de dit probleem te zoeken voor toekomstige wereldburgers (wat ik natuurlijk graag deed), maar konden mij niet helpen in mijn eigen hopeloze strijd met de Belastingdienst.

Belastingdienst ziet het licht
Belastingdienst ziet het licht

De Belastingdienst kon niet accepteren dat ik ‘nergens’ woonde, maar het systeem leek een ‘verhuizing’ wel te begrijpen. Omdat ik de afgelopen jaren veel tijd in Mallorca doorbracht, had ik daar een ‘sociaal leven’ opgebouwd volgens de maatstaven van de Belastingdienst. Ik had er samen met mijn ex een kleine finca (boerderij) gekocht, stond er ingeschreven, had er stemrecht, kon internet en telecomrekeningen overleggen, autoverzekeringen en -reparaties. Ik stuurde screenshots van WhatsApp berichtjes met vriendinnen, mijn yoga groepje, mijn masseuse en klusjesman. Ik stuurde zelfs foto’s van mijn katten en kippen op Mallorca, compleet met hun (vaak hilarische) namen! Zelfs met al deze gegevens bleef de Belastingdienst zeggen ‘U woont gewoon in Nederland’. Ik kon zelfs geen bezwaar maken tegen deze beslissing!

Belastingdienst ziet het licht

Een paar maanden geleden kwam er ineens een keerpunt. Onze blauwe vrienden hadden een formulier over het hoofd gezien. In Spanje heb je voor alles een NIE nummer nodig: een soort SOFI nummer voor buitenlanders. Het is heel makkelijk om dat te verkrijgen: je gaat een halve dag in een rij staan voor het loket, geeft een lokaal adres op (bijvoorbeeld een airbnb adres; dat wordt niet gecontroleerd), gaat nogmaals in de rij staan om een paar tientjes te betalen en voila, je hebt een NIE nummer. Tijdens een van de gesprekken met de Belastingdienst kwam dat formulier (dat ik dus eerder al had meegestuurd) ineens weer ter sprake. “Aha, u heeft een Spaans fiscaal nummer!” werd er verbaasd opgemerkt. “Dat verandert de situatie!”

En tot mijn verbazing kwam er toen ineens een vaststellingsovereenkomst, waarin werd vastgelegd dat ik drie jaar geleden ben verhuisd naar Mallorca.

Belastingdienst ziet het licht

Ik kan het bijna niet geloven als ik uiteindelijk de vaststellingsovereenkomst teken. Zou dit het eind van mijn strijd betekenen?

Dat betekent dat ik nu (na drie jaar strijd) officieel niet meer in Nederland woon. Drie jaar nadat ik uit alle systemen werd gegooid is ook de Belastingdienst tot dezelfde conclusie gekomen als de gemeente, KvK, het Ministerie en talloze andere instanties.

Normaal gesproken heb je bewijs nodig dat je ergens ander belasting betaalt, voordat de Nederlandse Belastingdienst je uit hun systeem wil halen. In mijn geval is dat lastig, omdat ik ook in Mallorca niet genoeg maanden verblijf om daar belastingplichtig te zijn. Maar ik heb wel een fiscaal nummer. Uiteindelijk heeft dat kennelijk de doorslag gegeven.

Zou ik nu eindelijk rust krijgen? Of is dit slechts een tijdelijke ‘overwinning’?

To be continued? (ik hoop het niet!)

Disclaimer

Ik heb lang getwijfeld of ik deze post wel moest maken, omdat er natuurlijk altijd een risico aan zit wanneer een (uitzonderings?)situatie publiek wordt. Maar ik ben in alles transparant en ik vond dat ik dit jullie niet mocht onthouden. Vooral omdat zich steeds meer mensen in een vergelijkbare situatie blijken te bevinden.

Let wel: iedere situatie is uniek. Je kunt geen rechten ontlenen aan mijn situatie; je kunt er hopelijk wel van leren. En ook belangrijk: mijn doel was nooit om belasting te ontduiken: ik betaalde gewoon belasting in Nederland, alleen toen ik mijn rechten verloor, vond ik het niet fair om wel aan de verplichtingen te moeten voldoen. Het uiteindelijke resultaat is nu dat ik nergens belasting betaal. Dit is echter een bijwerking van een systeem dat nog geen raad weet met lokatie onafhankelijke ondernemers en wereldburgers. Als belastingontduiking je doel is, kan ik je helaas niet helpen. Als je een weg zoekt in een systeem dat nog niet is ingesteld om de lifestyle van een digital nomad, dan kan mijn verhaal wellicht een leidraad zijn. Ik wens je succes bij jouw ‘zoektocht’.

Belastingdienst ziet het licht

Kan ik jou helpen?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Om jouw leven als wereldburger, locatie onafhankelijk ondernemer, oftewel digital nomad (nog meer) vorm te geven? Ik geef regelmatig ‘digital nomad’ workshops. Op 14 april 2018 is de eerst volgende in Amsterdam. Daar ontmoet je gelijkgestemde mensen en deel ik mijn ervaringen plus beantwoord al je vragen. Mijn creatieve ‘belastinggoeroe’ Ronal Oenema is er ook bij, om specifieke vragen over registratie, je bedrijf, belasting en administratie te beantwoorden. Iets voor jou? Meld je snel aan, er is maar een beperkt aantal plekken.

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

  • Heb je nog vragen?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

  • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
  • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
  • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs