I ❤️ Puglia

Inspiratie shot mei 2024

Er is geen betere plek dan de natuur om te herstellen van dengue (en de bijbehorende brainfog) die ik in Curaçao opliep. Hier op het Italiaanse platteland in mijn @tinytrullo, kom ik langzaam weer tot mezelf. Het is zo mooi hier in de lente! Overal staan bloemen, ik pluk wilde groene asperges op mijn landje, alles is prachtig groen, de natuur komt langzaam weer tot leven. Net als ik… Deze maand heb ik ook maar liefst 12 mensen te gast voor de ‘Workation’; een maand werken en wonen in mijn dorpje Ceglie Messapica.

Of je nu wel of niet iets met Puglia hebt, hier al bent geweest of nog wilt komen, hierbij deel ik mijn Google Maps met mijn favoriete restaurants, cafes, stranden en andere niet-toeristische plekken. In deze Inspiratie shot vind je verder een TinyTrullo update en andere inzichten, geïnspireerd door Puglia.

Waarom ik me zo thuis voel in Puglia

Het was liefde op het eerste gezicht toen ik hier voor het eerst kwam op jaarclubvakantie. Ten eerste omdat het landschap zo op het binnenland van mijn geliefde Mallorca lijkt, maar er is meer. De legende waarom de lokale trullo huisjes zonder cement gebouwd zijn, spreekt me enorm aan. Vroeger, toen de eerste nomaden zich vestigden in Puglia, bouwden ze hun bescheiden huisjes door lokale stenen op een speciale manier -zonder cement!- op elkaar te stapelen. Maar toen later de landheren het voor het zeggen kregen, moest iedere nederzetting ineens per huis belasting gaan betalen. Natuurlijk vonden de bewoners dat oneerlijk. Dus als ze wisten dat de belastinginspecteur eraan kwam, haalden ze gewoon wat stenen uit hun Trulli, waardoor deze ineenstortten.

“Nederzetting?” zeiden ze wanneer de belastinginspecteur arriveerde. “Huizen? Ik zie alleen een hoop stenen…”

Daarna bouwden ze hun Trulli weer op en gingen verder met hun leven.

Ook ik heb door mijn nomadische levensstijl een ‘moeilijke’ relatie met de Nederlandse Belastingdienst, met compleet verschillende visies op wat ‘ergens wonen’ inhoudt…

Zie je ook de analogie met mijn levensmotto’s: “Werk met wat je hebt”, “Wees flexibel, pas je aan”, “Bestrijd onrecht op een creatieve manier”, “Wees niet bang om hard te werken” en “Geen excuses!”?

Hoe is het nu met de bomen?

Veel mensen vragen hoe het nu gaat met de olijfbomen in Puglia, en specifiek de prachtige 200 jaar oude exemplaren bij TinyTrullo, sinds het dodelijke Xylella virus daar rondwaart. In deze video neem ik je mee over mijn land, leg uit welke maatregelen ik heb genomen en laat je zien hoe mijn bomen erbij staan…

PS. Mocht je willen helpen en ieder jaar 5 liter van mijn steeds zeldzamer wordende heerlijke pure olijfolie ontvangen: je kunt een eeuwenoude olijfboom adopteren!

To swim or not to swim?

Heel lang heb ik geen zwembad willen maken bij mijn trullo, omdat ik dat eigenlijk niet vind kunnen in zo’n droog gebied. Aan de andere kant willen alle huurders in de zomer een zwembad. En ergens hebben ze gelijk, want er is niets mooiers dan ’s ochtends zo uit bed je eigen zwembad in springen, en baantjes trekken tussen de olijfbomen. Omdat ik zelf ook van zwemmen houd en het de waarde van mijn onroerend goed verhoogt, heb ik besloten toch een zwembad te laten aanleggen. In de video hieronder zie je een update. Hopelijk kunnen we eind deze maand de eerste pool party houden met de Workation deelnemers…

By the way: vanaf juni is mijn Trullo (+zwembad!) te huur! Er is plek voor 4 – 6 personen. Bekijk de foto’s en beschikbaarheid op Airbnb en stuur me een berichtje als je direct bij mij wilt boeken voor een speciale vriendenprijs.

Zelf een trullo kopen?

Steeds meer Nederlanders willen een eigen plek in de zon. Ik krijg veel vragen van mensen die ook een stukje land met trullo willen kopen. Ik schreef een blog met mijn ervaringen over buitenlandse bouw projecten, en specifieke tips waar je op moet letten als je een trullo wilt kopen.

De belangrijkste overweging is: focus op de ervaring, niet op de efficiency. Neem de tijd, geniet van het proces. Zorg daarnaast dat je een ruimer budget hebt dan je denkt nodig te hebben. Alles wordt duurder en duurt langer dan je denkt, MAAR… het is het absoluut waard!

Italië heeft nu ook een speciaal visum: als je €28K per jaar inkomen kunt aantonen, mag je er een jaar komen wonen. Vooral interessant dus voor digital nomads (en hun familie!) van buiten de Europese unie.

Workshop alert

Digital Nomad workshop

Antwoord op al je vragen over remote werken, in- en uitschrijven, belasting, een internationaal bedrijf en nog veel meer.

Overweeg jij Nederland te verlaten en in/vanuit het buitenland te leven en werken? Of ben je eigenlijk al heel veel in het buitenland en wordt het nu tijd om je banden met Nederland te verbreken?

In deze (één na laatste!) Digital Nomad Workshop leer je alles over de digitale nomade lifestyle.

Van tevoren ontvang je een aantal videos over de belangrijkste onderwerpen. Tijdens de live online workshop kan je vragen stelen over jouw specifieke situatie en anderen ontmoeten. Deze workshop kan het begin zijn van je nieuwe leven!

Inspiration bites

LEUKE INSTAGRAM ACCOUNTS

Leuke Puglia instagram accounts om te volgen: TinyTrullo (of course!), @drivethevibe_puglia (leuke Vespa trips!), @turismoacegliemessapica@puglia_mylove,
@thebellobross (not from Puglia but hilariously funny Italian brothers).

PRATENDE HONDEN

Om mijn gedachten te verzetten van de vele zwerfhonden in Ceglie, volg ik sinds kort een aantal honden die door middel van knoppen die ze met hun poten indrukken hebben leren ‘praten’.

Zo leer ik hoe honden denken; soms verrassend, vaak vertederend.

MINI SERIE OP NETFLIX
Baby Reindeer

Een ongelofelijk, waargebeurd(?) verhaal over een wannabe comedian en een kwetsbare vrouw, Martha, die hem op een overweldigende manier gaat stalken. Er ontstaat een verstikkende obsessie die hun beider levens dreigt te verwoesten.

De hoofdrolspeler schreef en speelt zichzelf.

PS: Piers Morgan interviewde de echte ‘Martha‘. Het is fascinerend en laat je je afvragen: wat is er nu écht gebeurd?

DOCUMENTAIRE OP YOUTUBE
Maxima

Ik probeerde de Videoland serie over onze koningin te zoeken, maar natuurlijk kon ik vanuit Italië niet inloggen…

Per ongeluk kwam ik deze indrukwekkende en verontrustende documentaire tegen over een inheemse vrouw in Peru die het opneemt tegen een gold mining multinational die haar land wil stelen en al het water in de buurt zal vervuilen.

Wat een moedige vrouw!

Wist je dat...?

… er helaas ook een keerzijde zit aan wonen op het platteland? Niet iedereen zorgt namelijk even goed voor zijn dieren. Honden worden in een klein kooitje of aan een touw buiten voor het huis gehouden, ook in de hete zomer en de koude winter. Ze worden niet gesteriliseerd, de puppies (en ook oudere honden) worden langs de weg gedumpt.

In cafe Innamorato (=verliefd) op het dorpsplein werken twee dames: Giada en Francesca, die naast hun werk tientallen honden opvangen, omdat er niemand anders is die het doet. Er is hier geen asiel en de overheid doet niets. Deze twee helden redden zoveel levens, en ze betalen ook nog eens alles zelf, terwijl ze het echt niet breed hebben. Vorig jaar wisten ze 20 sterilisaties bij elkaar te sparen (zo’n €2000!) en dan hebben we het nog niet eens over al het voer dat nodig is.

Ik vang nu tijdelijk twee puppies op, waarvoor zij alweer een adoptie hebben geregeld in het noorden van Italië. Ik wil deze dames helpen om nog meer goeds te doen, door een flinke donatie te geven.

💰🐕 Doe je mee? Je kunt direct een storting doen naar de Stichting ‘Dacci una zampa’ of je bijdrage aan mij overmaken op NL20 RABO 0381 0086 14 o.v.v ‘hondjes’. 🐾

Ik verdubbel het ingezamelde bedrag!

Waar is Esther?

Het is heerlijk om maar liefst 7 weken achter elkaar in mijn @tinytrullo te zijn. Ik heb het de eerste weken wel heel rustig aan (moeten) doen. Door de nasleep van de dengue had ik nergens energie voor. Toch moest ik op een gegeven moment mijn boek-schrijf-coaching klanten weer gaan helpen die ik al die tijd had opgeschoven en er stonden ook nog drie online schrijfweken gepland…

Er kwamen ook veel mensen langs. Mijn vriendin Annaliza, die me 4 jaar geleden hielp met de aankoop van mijn trullo, deed een lang weekend mee aan de Workation. Eén van de boom-adoptie-ouders, Joke, nam haar 4 nichten mee op een inspirerende vakantie in Puglia, om ze te laten zien van welke olijfboom ze ieder jaar 5 liter versgeperste olijfolie ontvangen.

Nu is mijn assistant Jelena op bezoek. Ze woont in de trullo, die inmiddels ook verwarming en airconditioning heeft, en helpt me met de Workation. Deze week werken we al 4 jaar samen: twee jaar online en de laatste twee jaar zien we elkaar regelmatig live, omdat Jelena mee gaat met de meeste schrijfweken en retreats. We vieren deze week onze anniversary met een ‘romantisch dinertje’ 🙂

Eind van deze maand is het gedaan met het op één plek zijn: op 30 mei geef ik een lezing op Nyenrode, de volgende dag geef ik een presentatie op de LOGIN conferentie in Vilnius, Litouwen. Dan vlieg ik meteen door naar Mallorca voor de allerlaatste schrijfweek daar… Na een paar dagen vrienden bezoeken in Barcelona, ga ik naar Devon in de UK om mee te doen aan een retreat. Daarna nog voor 1 dag terug naar Italië om bij de notaris te tekenen voor de verkoop van de TownHouse (de laatste link met mijn ex!) en dan ben ik (bijna) de hele zomer in Nederland.

Inspiratie in je mailbox

Laat je iedere maand inspireren en verrassen, net als 14.000 anderen in 42 landen. Bekijk de eerdere inspiration shots