Lessen uit buitenlandse bouwprojecten

Investeren in het buitenland: dom of doen?

Investeren in het buitenland: een avontuur of een nachtmerrie? Het kan allebei, en zelfs tegelijkertijd.

Ik had al enige ervaring met Nederlands onroerende goed, maar toen ik drie jaar geleden een stuk grond kocht in Puglia, Zuid-Italië, had ik geen idee waar ik aan begon. Het voelde als een spannend avontuur, de prijzen waren extreem laag in vergelijking met wat ik gewend was. Ik dook erin, ook al zei iedereen dat ik gek was, sprak ik de taal niet, kende ik daar niemand en had ik geen idee van de lokale gewoonten, regels en voorschriften.

Ik begon met het restaureren van de oude trullo op mijn land met een buurman. Toen kreeg ik toestemming van de gemeente om er een tiny house naast te bouwen. Terwijl ik in het nabijgelegen dorp verbleef, wilde ik als investering een kleine studio kopen om in te blijven. Ik kreeg de unieke kans om een veel groter appartement te kopen op het mooiste plekje van het dorp. Met een ander bouwteam en de hulp van mijn lokale Airbnb-host begon ik aan dat enorme restauratieproject. Uiteindelijk heb ik ook dat studiootje nog gekocht waar ik oorspronkelijk naar op zoek was.

Alles duurde veel langer en was veel duurder dan aanvankelijk was voorspeld. Maar uiteindelijk was het het allemaal waard. Bekijk de resultaten van mijn Trullo & tiny house, de prachtige Townhouse  en de cute Studio.

Je kunt mijn geleerde lessen lezen in deze Engelstalige blog. De lessen en tips zijn niet alleen van toepassing op Italië maar ook op andere buitenlandse real estate avonturen!