Energy management

Inspiratie shot juli 2022

Mijn afgelopen drie maanden waren hectisch. Ik kreeg corona, één van mijn vaders care takers vertrok plotseling, ik moest het einde van een gecompliceerde jarenlange relatie verwerken, raakte mijn koffer met AL mijn kleding kwijt en vond uit dat mijn olijfbomen zijn besmet met een dodelijke ziekte. Daarbij bleef ik problemen houden met mensen die ik via een agency inhuurde en moest voor de vijfde keer(!) een aantal projecten overdragen.
Er waren natuurlijk ook leuke dingen; ik kocht nóg een appartement in Italië, begon heel voorzichtig een nieuwe relatie en genoot van twee feestjes voor mijn verjaardag. Ondertussen ging mijn werk als boek-schrijf-coach ook gewoon door en hielp ik vier mensen om hun boek af te maken.
En dat alles terwijl ik door 10 landen reisde op 3 continenten, 4 retreats organiseerde, 2 conferenties bezocht en 2 bouwprojecten in Italië begeleidde. Dit was zelfs voor mij best veel binnen drie maanden tijd!
Hoe houd je je energie constant terwijl alles om je heen verandert? In deze inspiratie shot een aantal tips.

Conscious uncoupling

De meeste relaties eindigen helaas in conflict. Dat kost enorm veel energie. Een jarenlange gecompliceerde relatie had me sowieso al veel energie gekost. Was er een manier om die op een goede en mooie manier af te sluiten? Ik had gelezen over conscious uncoupling. We knutselden samen een ceremonie in elkaar en: er gebeurde iets magisch…
Een prachtige ervaring om ‘de story’ te overstijgen en vanaf een hoger niveau te kijken naar wat je hebt geleerd uit een relatie, hoe je bent gegroeid en hoe je samen verder kunt als je geen relatie meer hebt.
Ik raad het iedereen aan, ook als je ex niet meewerkt. Je kunt dit namelijk ook in je eentje doen. Ik schreef er een blog over.

Gaan mijn olijfbomen dood?

Mijn droom dreigt in een nachtmerrie te veranderen. De dodelijke bacterie Xylella, die in het zuiden van Italië alle olijfbomen al heeft gedood, is bij mijn Tiny Trullo landje aangekomen. Google bevestigde: er is echt niets aan te doen. Ik voelde me verslagen en machteloos. Alle locals lijken zich erbij neer te leggen, of proberen het nog te negeren, of hopen op een wonder. Ik kan het gewoon niet opgeven. Mijn landje, heel Puglia, is niets zonder die prachtige majestueuze honderden jaren oude olijfbomen. Via via hoorde ik over een experiment dat een sprankje hoop geeft. Alleen al het gevoel van iets proberen geeft me energie en controle, het gevoel dat ik niet afhankelijk ben, niet hoef te gaan zitten wachten tot de klap valt. Lees meer in mijn blog ‘Red mijn olijfbomen!’.

Alles kwijt

Onderweg van Puglia naar Nederland werd mijn handbagage op de vliegtuigtrap onder protest ingenomen. Ik was er al bang voor: mijn tas is nooit op Schiphol aangekomen. Zo frustrerend! Ik had letterlijk niets: geen tandenborstel, geen ondergoed, geen slippers, geen sportkleding. Het betekende ook een hoop werk: tijdelijk improviseren, de ‘essentials’ kopen en dan dingen opnieuw bestellen. Dat gaat tijd, geld en energie kosten en die zijn toch al schaars. Schaarste geeft een gevoel van stress en druk.
Toen ik besefte wat ik allemaal kwijt was, raakte ik eerst een beetje in paniek. Mijn supergoed op elkaar afgestemde capsule wardrobe, die ik de afgelopen jaren bij elkaar heb verzameld: weg. Veel van de items zou ik nooit meer kunnen terugkrijgen. Toch vond ik een manier om er een ‘kans’ van te maken.  Uiteraard zijn het maar ‘dingen’. Ik visualiseer iedere dag dat mijn tas terug komt en hoe blij ik er dan mee ben. En ondertussen ga ik lekker shoppen op kosten van KLM 😜. Zie hieronder mijn nieuwe jurk.
PS: net voor verzending van deze mail heb ik zowaar mijn tas op kunnen halen op Schiphol! Bekijk de blije foto’s…

Tips voor energie management

  • Accepteer wat er is; probeer niet iets te veranderen waar je geen invloed op hebt.
  • Luister naar jezelf, naar je lichaam.
  • Neem rust. Mediteer.
  • Let op je eten: ga je lichaam niet nog meer belasten met koffie, alcohol, drugs, te veel suiker etc.
  • Slaap zoveel je kunt. Je lichaam herstelt in je slaap.
  • Zeg ‘nee’ wanneer dat nodig is.
  • Vind iets waardoor je helemaal ‘in het moment’ kunt zijn. Voor mij is dat tango dansen. Ik word er zo blij van!

Meer tips en ervaringen deel ik tijdens mijn live online workshop: ‘Light your fire: energy management for passionate people’.

Even dom lachen

Soms wil je gewoon even niets. Dan helpt het om een ‘zinloze’ film te kijken om je gedachten even te verzetten. Ik heb er weer zo één gevonden: Fire Saga, een verhaal over een IJslandse mislukte zanger die aan het Eurovisie songfestival meedoet. Eerst dacht ik nog dat het een waargebeurd ‘succesverhaal’ was, maar naarmate de film vordert kom je er snel achter dat dit niet het geval kan zijn. Toch vermakelijk genoeg om hier even te noemen.

Gefeliciteerd Marcia!

Een boek schrijven over je psychose, vanuit je eigen ervaring EN als psycholoog, ga er maar eens aan staan. Marcia is de uitdaging aangegaan; ze stelde zich kwetsbaar op en laat tegelijk haar kracht zien. Ik ben zo trots op de manier waarop ze dat heeft gedaan. En ik ben dankbaar dat ik haar een stukje heb mogen begeleiden in dat proces van ups en downs met dit mooie resultaat.
Veel meer mensen dan wij denken blijken te worstelen met psychische problemen. Soms kan jouw persoonlijke verhaal – hoe moeilijk ook om dat te delen – anderen helpen om hun situatie bespreekbaar te maken.
Speel je met het idee van een boek, twijfel je of je durft, of weet je niet goed hoe en waar te beginnen? Stuur me een berichtje om te bespreken of ik je eventueel op weg kan helpen.

Wist je dat...?

…het mij energie geeft als ik me ergens thuis voel? Dan voel ik me veilig en gezien. Dan hoef ik niet op te letten of ik afgezet word, dan kunnen mijn ‘antennes’ even ‘uit’. Ik heb een aantal van dit soort plekken op de wereld.
Zo vierde ik bijvoorbeeld mijn verjaardagsfeestje bij mijn ‘buurtcafe’ Gezondigd op het Haarlemmerplein in Amsterdam. (Dit is trouwens ook de plek waar je je bestelde olijfolie op kunt halen; dan mag je op mijn kosten een kopje koffie drinken!) Eigenaar Gerben had mijn lievelings bananencake gebakken en gaf mij en mijn gasten de hele dag een goed thuis gevoel.
Giuseppe en Catia van Osteria da Giuseppe in mijn dorp Ceglie Messapica (Puglia) gaven me een extra warm gevoel van welkom toen bleek dat ze een theekop met mijn naam erop hadden laten maken, omdat ik de enige persoon ben die ze kennen die thee drinkt.
Wat geeft jou dat fijne, veilige thuisgevoel?

Waar is Esther?

Na de extreem hoge temperaturen in Puglia (iedere dag 38 graden!) vond ik het heerlijk om weer even in Amsterdam te zijn. Mijn verjaardag was zonnig, veel vrienden kwamen langs, zelfs mijn ‘Digital Nomad’ vriendin Willo, die net uit de USA was geland. We wonen nu twee weken ‘samen’: 10 dagen Amsterdam en dan een paar dagen in Londen voor de Dynamite Circle conferentie van onze locatie onafhankelijke ondernemers vrienden.
Superleuk om zo samen op te trekken, hoewel dat ook energie management vergt. Gelukkig houden we allebei van alleen zijn en ons eigen ding doen, want dat is de manier hoe ik me oplaad na sociale activiteiten.
Na Londen ben ik weer even in Amsterdam. De afgelopen tijd verbleef ik via een barterdeal in een prachtig appartement in Oost. Toch vind ik het fijn als ik straks weer naar ‘mijn’ Haarlemmerplein buurt kan, want daar voel ik me thuis en kom ik tot rust.

Inspiration in your inbox

Join 14,ooo people in 42 countries and receive inspiration and surprises every month. You can sign up for my free ‘inspiration shots’ in the footer of my website.