Conscious Uncoupling

De nieuwe en bewuste manier van een relatie beëindigen

Gwyneth Paltrow en Chris Martin deden niet aan scheiden maar aan conscious uncoupling, de nieuwe manier van een relatie beëindigen. Welwillendheid en respect staan daarbij voorop. Ik probeerde het ook en was aangenaam verrast.

Wat is Conscious uncoupling?

Conscious uncoupling is een nieuwe, meer bewuste manier om je relatie te beëindigen. Je gaat van het ‘verhaal’-niveau naar de helikopterview. Zo wordt niet alleen gekeken naar de reden waarom de relatie eindigt, maar vooral ook naar de mooie herinneringen en ervaringen. De relatie wordt eer aan gedaan door te proberen wrok om te zetten in wijsheid en geleerde lessen. Het gaat om hoe te genezen, reflecteren en verder te gaan op de vriendelijkste en meest productieve manier die mogelijk is.

Je kunt dit samen met je ex doen, maar als die niet mee wil werken, kun je het ook alleen doen.

Blijf niet hangen in een les die al is geleerd*

Waarom eindigen relaties? Een van de redenen kan zijn dat de bedoelde les al is geleerd.  Sommige situaties en relaties zijn bedoeld om ons iets te leren. We kunnen ervoor wegrennen, maar dan zal diezelfde les zich ergens anders aandienen. Als we eindelijk onze les hebben geleerd, dan dient die situatie ons niet meer. Als we zouden blijven, voorkomen we dat we andere lessen leren die ons ‘hogere zelf’ voor ons heeft gepland. Er zo naar kijken maakt het wellicht iets makkelijker om het einde van de relatie te accepteren.

(*met dank aan Sabrina Soebhan voor deze mooie woorden uit haar boek ‘everything is Om‘)

De 5 fasen van een ritueel

Ik beleefde een magisch mooi ‘conscious uncoupling’ weekend met mijn ex. We deden het samen, zonder mediator; we volgden gewoon ons gevoel. Ik had als tip gekregen het als een ritueel in te steken. Eigenlijk volgen alle belangrijke momenten in ons leven (bijvoorbeeld een geboorte, bruiloft, begrafenis of het ‘man worden’ van een jongen in een oervolk) deze vijf fasen:

  1. het losmaken uit het dagelijks leven (een Afrikaanse jongen wordt bijvoorbeeld de jungle in gestuurd om te overleven)
  2. storytelling (het delen van geschiedenis, heldenverhalen, doorgeven van de legacy)
  3. de uitdaging (het doden van de leeuw)
  4. de visie (wie wil de jongen zijn als man, wellicht krijgt hij zelfs een nieuwe naam)
  5. reintegratie (hij gaat terug naar zijn dorp waar hij nu een volwaardig lid is, met de verantwoordelijkheden die daarbij horen).

Hoe onze ceremonie eruit zag

Stap 1: ‘weg uit het gewone leven’. Mijn ex was speciaal daarvoor naar Italië gekomen. De setting was mijn dorpje en mijn magisch mooie Tiny Trullo land, dat ons ritueel extra kracht leek bij te zetten.

Stap 2: Storytelling. We hebben met een helicopter view gekeken wat we hebben geleerd de afgelopen jaren, welke patronen we hebben doorbroken en hoe we zijn gegroeid. We voelden ons allebei gehoord en gezien in ons ‘hogere zelf’. Dit proces was heel mooi, omdat je als je van een afstandje en terug kijkt, de essentie kunt pakken, in plaats van ‘in het verhaal’ te blijven hangen.

Voor mij was dit een soort van energetische schoonmaak, processing, healing, ik voel me een stuk lichter, ik voel me zachter ik voel me meer open.

Stap 3: de Challenge. We besloten te benoemen wat we zouden missen in elkaar. Daarna hebben we ’s avonds bij mijn trullo een vuurceremonie gedaan door op te schrijven wat we achter ons willen laten en welke patronen we niet mee willen nemen naar de toekomst. Dat was powerful, mooi en best emotioneel.

Stap 4: De volgende dag gingen we naar onze toekomst visie. Welke intentie zetten we voor de nieuwe vorm die onze relatie zal aannemen? Hoe willen we met elkaar omgaan in de toekomst? Wat willen en kunnen we meenemen naar de toekomst? Wat kunnen we nog wel voor elkaar betekenen als we niet meer in relatie met elkaar hebben, maar wel nog verbonden willen blijven met elkaar?

En, ook heel belangrijk: hoe gaan we om met triggers die zich ongetwijfeld zullen blijven aandienen? We besloten ze te zien als een kans om te groeien in plaats van ervoor weg te lopen. Laat het leerproces doorgaan dankzij de triggers.

Stap 5: Als laatste hadden we net over re-integratie: hoe gaan we om met onze vrienden en familie, onze netwerken? Hoe gaan we om met de dingen en projecten die we samen hebben?

Een magische healing en afronding

Voor mij is dit het meest bijzondere wat ik ooit heb gedaan. Het was een super mooi weekend met heel veel inzichten, emoties, mooie gesprekken en verbinding. Het voelde alsof ik een healing had ondergaan. We hebben alles wat we hebben geleerd eindelijk kunnen toepassen, met elkaar. We zien ook dat we niet moeten blijven hangen in een les die al is geleerd. Gek genoeg zijn we nu meer dan ooit met elkaar verbonden in het loslaten zeg maar.

Het is alsof we een full Circle zijn gekomen. We kunnen nu weer met elkaar omgaan zoals we dat vroeger deden, maar met een nieuwe laag bewustzijn erin.

Het blijft natuurlijk heel triest dat we dit alles hebben moeten doorstaan en dat we ook zoveel ook zijn verloren. Maar als het toch moet eindigen, dan liever zo in een soort van harmonie, begrip en bewondering voor elkaar.

Ik voel me triest en tegelijk enorm vervuld. Het is af, het is rond en het is goed zo. We gaan er allebei van uit dat we vanaf nu een bijzondere vriendschap kunnen houden en een rol kunnen blijven spelen in elkaars leven.

Triggers

Uiteraard presenteerde ‘het leven’ bij terugkomst in de dagelijkse dingen regelmatig triggers: dingen die ons in oude patronen doen vervallen. daar gaan we soms wel mee om zoals gepland, en soms (nog) niet. Daarnaast is er het proces van loslaten en verwerking dat tijd vraagt. Conscious uncoupling is een goede manier om dit te doen, maar het is belangrijk je te realiseren dat de verschillen die tussen beide partners bestaan en de reden voor de breakup hiermee natuurlijk niet worden weggenomen.

Probeer het ook?

Op internet is veel info te vinden over conscious uncoupling. Het belangrijkste is om zelf en/of met je partner de intentie te zetten waarmee je dit proces ingaat. Mik op dat hogere niveau en blijf niet in ‘het verhaal’ hangen. Dat heb je al lang genoeg gedaan en dat leidde nergens toe. Probeer deze kans te pakken om je lessen te leren en het verleden achter je te laten, zodat je weer met een schone lei en open hart aan een nieuwe relatie kunt beginnen. Eerst met jezelf en uiteindelijk wellicht met iemand anders.