Boekpromo

Je boekpromotie begint niet pas als je boek er al is. In tegendeel: hoe eerder je ruchtbaarheid geeft aan je boek, hoe meer mensen mee kunnen denken en fan of ambassadeur kunnen worden. Belangrijkste tip: begin al te bloggen en te posten op social media nog voordat je een letter op papier hebt!

Promotips

  • Stop in je eerste paar weggeefboeken (aan vrienden, familie en relaties) een vriendelijk briefje waarin je uitlegt dat zij je ‘proeflezers’ zijn, dat dat een belangrijke taak is en dat je hoopt dat ze hun bevindingen op bol.com zullen plaatsen.

  • Als je een boeklancering organiseert, probeer dan zoveel mogelijk journalisten, bloggers en mensen met veel social media volgers uit te nodigen die affiniteit hebben met jouw onderwerp. Op die manier genereer je veel publiciteit.
  • Zorg dat je boekpresentatie meerwaarde levert voor de aanwezigen. Geef bijvoorbeeld een mini-workshop over jouw onderwerp, zodat het interactief wordt en niet alleen maar zenden.
  • Zet mensen die je hebben geholpen op een inhoudelijke manier in het zonnetje. Dus niet ‘Pietje heeft een mooi ontwerp gemaakt voor mijn boek’, maar ‘Door het ontwerp van pietje, kun je als lezer zelf ervaren hoe het is om…’ Dit soort berichten in de social media maken nieuwsgierig naar het onderwerp van je boek.
  • Maak een overzicht van jouw marketingpotentieel. Hoe groot is jouw netwerk? Wat is de doelgroep van je boek? Promotie-ideeën?
  • Liever anderen laten vertellen hoe goed je boek is, dan dat je het zelf zegt… Tips voor de beste referenties.
  • Maak een website of Facebook (product/bedrijf) pagina aan voor je boek, zet alle info zoals achterflap, verschijningsdatum en evt. blogs over je schrijfproces daar op en verwijs naar deze url in alle communicatie
  • Schrijf je een blog? Meld dan niet in de social media ‘ik heb een blog geschreven’, maar bijvoorbeeld de titel van je blog, the thema of een vraag die je beantwoord. Zo trek je meer mensen op het thema ipv alleen mensen die jou al kennen en nieuwsgierig zijn naar wat jij hebt geschreven
  • Leg contact met je plaatselijke boekhandel (misschien een lezing of presentatie of signeersessie organiseren?)
  • Je kunt evt. vragen of je jouw boeken in consignatie daar mag neerleggen
  • Vraag jouw vrienden in hun boekhandel naar jouw boek te vragen
  • Vergeet niet achterin je boek wat informatie / promotie op te nemen over je andere boeken en je werk. Ook kan je hier wat meer over je achtergrond vertellen, workshops aankondigen, laten weten dat je ook spreker of coach bent en verwijzen naar je website
  • Leg een media archief aan en toon alle verschenen artikelen en interviews op je website. Vraag een bewijs exemplaar na iedere publicatie, of een mp3 bestand na radio opname.

In de media

  • Check de Facebook groep ‘Roept U Maar’ (RuM) waar journalisten oproepen plaatsen voor mensen die ze mogen interviewen over bepaalde thema’s
  • Op Vaker in de Media kun je je profiel plaatsen, zodat journalisten die op zoek zijn naar experts jou kunnen vinden. In de nieuwsbrief krijg je waardevolle tips en info over nuttige ronde tafel sessies en workshops.
  • ZijSpreekt is een sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen. Meld je hier ook aan en wie weet…
  • Radio is een super medium. Begin met lokale radio om te leren hoe je je boodschap uit kunt dragen. Ook zij zoeken altijd naar leuke onderwerpen. Een mini-workshop over jouw onderwerp slaat vast aan. Zeker als ze een aantal boeken mogen weggeven aan de luisteraars
  • Word je geïnterviewd voor een magazine of krant? Vraag meteen een bewijsexemplaar. Scan alle interviews en plaats deze op je website. Ik gebruik zelf Scribd voor mijn media collectie en link de artikelen dan naar mijn website. Zo wordt je website niet te zwaar met al die documenten
  • Radio interview? Vraag van tevoren of je de opname mag ontvangen. Zet ook deze op je site. Ik gebruik Soundcloud als audio-archief en plaats links naar interviews op mijn website
  • Bekijk meer free publicity tips.

Book video

  • Maak een book trailer over je boek. Dat kan heel eenvoudig. Bekijk die van mij: 1)Wat is jouw excuus? 2)Wat is jouw droom? 3)Heb jij al een foute man?
  • Waarom niet meteen een videoblog of over je boek of gerelateerd onderwerp?
  • Houd je (iPhone)camera horizontaal, zo vermijd je zwarte vlakken links en rechts van een verticaal beeld. (Ik heb mijn camera verticaal in dit filmpje: kijk hoe lelijk!)
  • Positioneel je hoofd zo dat je ogen op ongeveer 2/3 van het beeld zijn: dus snijd een stukje van je voorhoofd af. Het voelt even onnatuurlijk, maar kijk maar naar professionele foto’s, videos en op TV: dit werkt veel beter dan een ‘zwevend hoofd’
  • Houd je verhaal kort: max 3 minuten, liever 2
  • Begin altijd met je naam (Ik ben Esther Jacobs en ik doe/vertel/schrijf….). Eindig altijd met je website of een plek waar mensen meer info kunnen vinden
  • Probeer je opname in 1 keer te doen, ga niet editen! Een keer ‘uh’ zeggen, mag best; dat is alleen maar natuurlijk.
  • Upload je video naar Youtube en plaats die link in de social media, op je website etc.

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.