Je boekpromotie begint niet pas als je boek er al is. In tegendeel: hoe eerder je ruchtbaarheid geeft aan je boek, hoe meer mensen mee kunnen denken en fan of ambassadeur kunnen worden. Belangrijkste tip: begin al te bloggen en te posten op social media nog voordat je een letter op papier hebt!

Promotips

 • Stop in je eerste paar weggeefboeken (aan vrienden, familie en relaties) een vriendelijk briefje waarin je uitlegt dat zij je ‘proeflezers’ zijn, dat dat een belangrijke taak is en dat je hoopt dat ze hun bevindingen op bol.com zullen plaatsen.

 • Als je een boeklancering organiseert, probeer dan zoveel mogelijk journalisten, bloggers en mensen met veel social media volgers uit te nodigen die affiniteit hebben met jouw onderwerp. Op die manier genereer je veel publiciteit.
 • Zorg dat je boekpresentatie meerwaarde levert voor de aanwezigen. Geef bijvoorbeeld een mini-workshop over jouw onderwerp, zodat het interactief wordt en niet alleen maar zenden.
 • Zet mensen die je hebben geholpen op een inhoudelijke manier in het zonnetje. Dus niet ‘Pietje heeft een mooi ontwerp gemaakt voor mijn boek’, maar ‘Door het ontwerp van pietje, kun je als lezer zelf ervaren hoe het is om…’ Dit soort berichten in de social media maken nieuwsgierig naar het onderwerp van je boek.
 • Maak een overzicht van jouw marketingpotentieel. Hoe groot is jouw netwerk? Wat is de doelgroep van je boek? Promotie-ideeën?
 • Liever anderen laten vertellen hoe goed je boek is, dan dat je het zelf zegt… Tips voor de beste referenties.
 • Maak een website of Facebook (product/bedrijf) pagina aan voor je boek, zet alle info zoals achterflap, verschijningsdatum en evt. blogs over je schrijfproces daar op en verwijs naar deze url in alle communicatie
 • Schrijf je een blog? Meld dan niet in de social media ‘ik heb een blog geschreven’, maar bijvoorbeeld de titel van je blog, the thema of een vraag die je beantwoord. Zo trek je meer mensen op het thema ipv alleen mensen die jou al kennen en nieuwsgierig zijn naar wat jij hebt geschreven
 • Leg contact met je plaatselijke boekhandel (misschien een lezing of presentatie of signeersessie organiseren?)
 • Je kunt evt. vragen of je jouw boeken in consignatie daar mag neerleggen
 • Vraag jouw vrienden in hun boekhandel naar jouw boek te vragen
 • Vergeet niet achterin je boek wat informatie / promotie op te nemen over je andere boeken en je werk. Ook kan je hier wat meer over je achtergrond vertellen, workshops aankondigen, laten weten dat je ook spreker of coach bent en verwijzen naar je website
 • Leg een media archief aan en toon alle verschenen artikelen en interviews op je website. Vraag een bewijs exemplaar na iedere publicatie, of een mp3 bestand na radio opname.

In de media

 • Check de Facebook groep ‘Roept U Maar’ (RuM) waar journalisten oproepen plaatsen voor mensen die ze mogen interviewen over bepaalde thema’s
 • Op Vaker in de Media kun je je profiel plaatsen, zodat journalisten die op zoek zijn naar experts jou kunnen vinden. In de nieuwsbrief krijg je waardevolle tips en info over nuttige ronde tafel sessies en workshops.
 • ZijSpreekt is een sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen. Meld je hier ook aan en wie weet…
 • Radio is een super medium. Begin met lokale radio om te leren hoe je je boodschap uit kunt dragen. Ook zij zoeken altijd naar leuke onderwerpen. Een mini-workshop over jouw onderwerp slaat vast aan. Zeker als ze een aantal boeken mogen weggeven aan de luisteraars
 • Word je geïnterviewd voor een magazine of krant? Vraag meteen een bewijsexemplaar. Scan alle interviews en plaats deze op je website. Ik gebruik zelf Scribd voor mijn media collectie en link de artikelen dan naar mijn website. Zo wordt je website niet te zwaar met al die documenten
 • Radio interview? Vraag van tevoren of je de opname mag ontvangen. Zet ook deze op je site. Ik gebruik Soundcloud als audio-archief en plaats links naar interviews op mijn website
 • Bekijk meer free publicity tips.

Book video

 • Maak een book trailer over je boek. Dat kan heel eenvoudig. Bekijk die van mij: 1)Wat is jouw excuus? 2)Wat is jouw droom? 3)Heb jij al een foute man?
 • Waarom niet meteen een videoblog of over je boek of gerelateerd onderwerp?
 • Houd je (iPhone)camera horizontaal, zo vermijd je zwarte vlakken links en rechts van een verticaal beeld. (Ik heb mijn camera verticaal in dit filmpje: kijk hoe lelijk!)
 • Positioneel je hoofd zo dat je ogen op ongeveer 2/3 van het beeld zijn: dus snijd een stukje van je voorhoofd af. Het voelt even onnatuurlijk, maar kijk maar naar professionele foto’s, videos en op TV: dit werkt veel beter dan een ‘zwevend hoofd’
 • Houd je verhaal kort: max 3 minuten, liever 2
 • Begin altijd met je naam (Ik ben Esther Jacobs en ik doe/vertel/schrijf….). Eindig altijd met je website of een plek waar mensen meer info kunnen vinden
 • Probeer je opname in 1 keer te doen, ga niet editen! Een keer ‘uh’ zeggen, mag best; dat is alleen maar natuurlijk.
 • Upload je video naar Youtube en plaats die link in de social media, op je website etc.

Aan de slag

Schrijfweek Mallorca

SCHRIJFWEEK MAlLORCA

Krijg praktische tips, 1 op 1 begeleiding en zoveel feedback als je wilt. Mijn ‘uitgeef-goeroe’ en een schrijfcoach gaan ook mee. Kijk hoe ver je kunt komen in 1 week… Bekijk snel de eerstvolgende datum. Komt de datum niet uit of wil je direct aan de slag? Informeer naar een privé schrijfweek.

Connie Maathuis, Monique de Haan en Hannah over hun boek geschreven tijdens de schrijfweek Mallorca.

Resultaten

Er zijn inmiddels al tientallen boeken uitgekomen als resultaat van de schrijf-workshops, Schrijfweken en de Bijzondere Verhalen Beurs.

Facebook groep

Er is nu ook de Facebook groep ‘mijn eigen boek schrijven’ waar je tips en ervaringen kunt delen met andere schrijvers.

Hulp nodig?

Schop onder je kont nodig? Wil je persoonlijk advies? Begeleiding tijdens je schrijf-, uitgeef- en promotietraject? Samen in 1 uur je achterflap schrijven? Ik kan je helpen: 1 op 1 of via Skype. Boek nu een RESULTant sessie.

Wil je echt aan de slag met je boek? Ik help je graag op weg.

Misschien zijn de eCourse, een schrijfweek of een 1 op 1 sessie wat je nodig hebt. Hierbij links naar meer info om je op weg te helpen met het schrijven en publiceren van je boek:

Free resources

Vind inspiratie en tips in mijn blogs.

Het Boek

Leer mijn ‘omgekeerde’ 7 stappen aanpak (begin met de achterflap) in mijn recent geüpdate (e)boek. Je vind er veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

eCourse

Leer de 7 stappen aanpak in mijn (Engelstalige) eCourse ‘How to write a book in 1 week’. De ecourse bouwt verder op het concept van het boek en geeft voorbeelden over het schrijfproces, promotie van je boek en oefeningen om echt aan de slag te gaan. Plus concrete tips om je boek te self-publishen op Amazon of een ander platform.

Schrijfweken

Tijdens de retreats op Curaçao, Mallorca of Thailand ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Iedere dag een workshop om je op weg te helpen, heerlijk eten en persoonlijke begeleiding.

1 op 1 begeleiding

Misschien komen de data van de schrijfweken je niet uit? Wil je 1 op 1 mijn onverdeelde aandacht? Boek dan een privé schrijfweek. Je kunt ook een RESULTant sessie boeken: in 1 of 2 sessies kan ik je al een eind op weg helpen.

Resultaten

Mijn methode werkt echt: bekijk de boeken die al zijn gepubliceerd met mijn schrijf-methode.

Meer info

Bekijk de details van alle workshops, retreats en eCourses

Mijn 5 belangrijkste tips

In deze video deel ik mijn belangrijkste schrijf tips, samen met de co-auteur van mijn boek:

Share this Blog post: