Een boekomslag ontwerpen die verkoopt

De omslag van je boek moet er mooi uitzien. En de aandacht trekken. En onderscheidend zijn van andere boeken in dat genre. En je doelgroep aanspreken. En passen bij je verhaal.

Hoe zorg je voor een boekomslag die dat allemaal doet en ook nog goed verkoopt?

Een passend en fraai ontworpen boekomslag helpt je boek beter verkopen

Maak niet dezelfde fout die ik (jarenlang!) maakte

Toen ik begon met het uitgeven van mijn eigen boeken, heb ik veel fouten gemaakt. De grootste fout was om zelf te proberen een boekomslag te ontwerpen. Ik dacht dat een boekomslag er gewoon mooi uit moest zien. Er komt echter veel meer bij kijken, waaronder ook de tekst op de boekomslag.

Ik probeerde bijvoorbeeld te veel op de cover te plaatsen. Ik wilde iets magisch creëren, iets anders. Ik voegde beelden toe van iedere stap van het proces dat in het boek werd beschreven, symboliek van de titel of een knipoog naar een belangrijk detail in het boek.

Alleen mensen die het boek hadden gelezen, zouden deze dingen begrijpen, en ik hoopte dat ze echt onder de indruk zouden zijn. Het bleek echter dat potentiële lezers niet echt onder de indruk waren; mijn boeken werden niet of nauwelijks verkocht…

Het duurde even voordat ik erachter kwam dat mijn aanpak helemaal verkeerd was. De boekomslag is namelijk niet bedoeld voor mensen die het boek al hebben gelezen. In plaats daarvan is het belangrijkste doel van de cover om jouw boek te laten opvallen tussen andere boeken (zowel online als offline), interesse te wekken van mensen die het nog niet kennen, en om het te verkopen.

De weg naar een goede boekcover

  • Wanneer je online naar een boek zoekt, op je laptop of smartphone, zie je niet de volledige omslag maar alleen de thumbnail, de mini-versie van het boek. In één oogopslag moet duidelijk zijn waar je boek overgaat, voor wie het geschikt is en wat de lezer er aan gaat hebben.
  • Zorg daarom dat je cover als thumbnail zichtbaar, leesbaar en aantrekkelijk is. Er is niet veel plek voor details. Beperk je tot de titel, ondertitel, auteursnaam en één afbeelding. Het was een game-changer toen ik dit eenmaal door had.
  • Ga eens kijken naar boekomslagen van andere auteurs, binnen jouw genre en in andere genres. Wat valt je op? Wat werkt voor jou? Wat trekt je minder aan?
  • Wat wil je overbrengen op je lezer? Hoe kan je dat doen? Welke beelden, kleuren, lettertypes passen daarbij?
  • Wil je een probleem aankaarten op je cover, of de oplossing, het resultaat dat lezers kunnen bereiken na het lezen van jouw boek?
Voorbeelden van boekomslagen die ik heb laten maken

Laat je boekomslag ontwerpen door een professional (mét boekervaring!)

Het is leuk om zelf wat vooronderzoek te doen en wat ideeën te genereren, maar een definitief ontwerp van je boekomslag laten maken door een professional kan ik je echt aanraden. Liefst een ontwerper die ook echt ervaring heeft met boekomslagen, want er zijn technische specificaties waar je rekening mee moet houden. Plus: zelf gemaakt ziet er namelijk vaak ook echt zelfgemaakt uit. En dat is niet wat je over wilt brengen aan je potentiële lezers, toch?

Veel plezier bij het ontwerpen van jouw cover!

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.