10 ideeën voor het schrijven van een succesvol non-fictie boek

Waarom opnieuw het wiel uitvinden? Laat je inspireren door succesvolle boek-formats en kijk welke bij jouw idee / expertise past. Door te beginnen met een bewezen format, wordt het schrijfproces veel minder overweldigend. Hieronder vind je de 10 meest succesvolle non-fictie boekmodellen.

1. Memoires of (Auto)biografie

Beschrijf je eigen levensreis – of dat van een familielid – en deel de waardevolle lessen.

2. Het how-to boek

Veel mensen worstelen met dat waar jij juist zo goed in bent. Maak een stap-voor-stap uitleg over jouw expertise.

3. Het meest-gemaakte-fouten boek

Help lezers om veel gemaakte fouten te voorkomen door de fouten én oplossingen te benoemen.

4. Het interviewboek

Maak een collectie van interviews met bekende mensen waar jij van wilt leren en/of over een onderwerp waarin jij als ’thought leader’ gezien wilt worden.

5. Het vraag- en antwoordenboek

Verzamel veel gestelde vragen en antwoorden over een populair onderwerp.

6. Het ___ manieren om iets te doen-boek

Maak een lijst van alle manier die mogelijk zijn om een bepaald resultaat te bereiken en je wordt meteen als expert gezien.

7. Het hoe-iemand-aan-te-nemen boek

De meeste mensen huren niet vaak iemand in, zoals bijvoorbeeld een nanny of een aannemer. Zonde om opnieuw het wiel te moeten uitvinden als jij jouw ervaring op dit gebied kunt delen!

8. Het grappen- of citatenboek

Verzamel alle grappen of quotes van / over een bepaalde beroepsgroep en je hebt meteen een afzetmarkt voor je boek!

9. De verzameling van verhalen

Vraag anderen om bijdragen in te sturen voor jouw verhalenboek over een bepaald onderwerp. Kies de beste bijdragen en voilà, je hebt een boek!

10. De collectie van je eerdere werken

Schrijf je een column of blog? Door de beste – rondom een bepaald thema – te bundelen, maak je eenvoudig een goed boek.

Download meer gratis tips

Wil je meer weten over de ideeën? Hoe anderen ze hebben gebruikt en hoe jij ze kunt gebruiken voor jouw non-fictie boek? Download dan de PDF ‘10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek’.

10 book ideas

Wil je serieus aan de slag met je boek?

Ik help je graag op weg. Als auteur en co-auteur van meer dan 30 boeken, schrijfcoach, organisator van 20 schrijfweken en manuscriptbeoordelaar bij Schrijvenonline, heb ik het beste systeem gevonden om een boek te schrijven: ‘Reverse Writing’. Al duizenden mensen ontdekten hoe met de achterflap en de inhoudsopgave beginnen zorgt dat je daarna je creativiteit de vrije loop kunt laten en je energie kunt volgen.

Je boek promoten terwijl je nog aan het schrijven bent

Persoonlijke begeleiding

Kun je ook een steuntje in de rug gebruiken? Ik organiseer regelmatig online ‘van idee tot boek’ workshops waarin ik je op weg kan helpen. Privé-schrijfcoaching betekent 1 op 1 met mij aan jouw boek werken. Persoonlijke feedback, een stok achter de deur, inspiratiebron en vraagbaak. Wil jij het beste voor je boek?

Een schrijfweek op een exotische plek?

Tijdens de all-inclusive retreats op mijn favoriete eilanden of in de bergen, ga je samen met gelijkgestemde mensen en met persoonlijke begeleiding aan de slag met je boek. Ik geef iedere dag een workshop, zorg voor focus, 1 op 1 begeleiding en feedback. Ook beschikbaar online als Schrijfweek@home.  Waar gaan we heen?

Het boek ‘Zo schrijf je een boek!’

Leer mijn ‘omgekeerde’ schrijfmethode (begin met de achterflap) in mijn super-complete boek én het bijbehorende werkboek. Je vindt er stap voor stap uitleg van de succesvolle methode, veel voorbeelden, inspiratie en praktische tips over schrijven, promotie en uitgeven.

Wanneer is je boek klaar? De onderstaande checklist helpt je die vraag te beantwoorden.

Gratis ideeën voor een succesvol boek?

Waarom zou je opnieuw het wiel uitvinden? Jarenlang heb ik de beste formats verzameld voor een succesvol non-fictie boek. Schrijf je in voor mijn ‘ik wil een boek schrijven’ lijst voor meer boek inspiratie & tips en ontvang meteen de PDF met 10 ideeën voor een succesvol non-fictie boek.