Ga je mee op workation?
Met je laptop in de zon, sneeuw of op avontuur/reis.
Wat betekent workation nu eigenlijk?
Werken op vakantie, of vakantie tijdens je werk. ’Workation’ is eigenlijk een samenvoeging van de woorden work en vacation. Er wordt ook wel eens over remote werken gesproken. Daar wordt mee bedoeld: niet op kantoor werken; dat kan dus ook thuis zijn. De betekenis van een workation is dat je zowel weg bent van kantoor en weg van huis. Je kunt in je eigen land blijven, maar meestal wordt een zonnig land (Spanje is erg populair) gekozen, zodat werk gecombineerd kan worden met zwemmen, surfen en sightseeing. Sommigen kiezen voor een workation in de sneeuw, zodat ze een dagdeel kunnen werken en het andere kunnen skiën of snowboarden.

Wat voor soort workations zijn er?
Je kunt je dagelijkse werk in een land or op een plek doen waar je altijd al graag naar toe wilde, je kunt je workation aan een specifiek project wijden (bijvoorbeeld een boek schrijven tijdens een schrijfretraite), je kunt een nieuwe skill leren (bijvoorbeeld yoga of surfen), of je kunt met een groep gelijkgestemde mensen (bijvoorbeeld jonge internetondernemers, of werkende moeders) op pad gaan om van elkaar te leren en met elkaar plezier te hebben.

Een workation is belasting aftrekbaar!
Omdat het om een werkvakantie gaat, kan je een deel van je reis en verblijf van de belasting aftrekken. Als ondernemer zijn het bedrijfskosten, als werknemer is er vaak ook een potje of vergoeding voor. Hoe dat precies werkt? Kijk eens op de website van de belastingdienst.
Is er een workation verzekering?
Omdat het een trend aan het worden is om op workation te gaan, zijn er nu ook speciale workation verzekeringen. Een gewone reisverzekering dekt namelijk geen werk activiteiten. Dus als je een ongelukje krijgt, of je laptop wordt gestolen, zal je gewone reisverzekering dat niet dekken wanneer blijkt dat je voor je werk op reis was. Knab biedt sinds kort een speciale ‘workation verzekering’ waarbij niet alleen de gewone reis-dingen zoals vliegreis en autohuur verzekerd zijn, maar ook je laptop en je vakantie activiteiten naast je werk.
Workation tips
Heb je nog nooit remote gewerkt vanuit een andere plek of ander land, dan kan het handig om mee te gaan met een georganiseerde workation. Dan weet je zeker dat het internet goed is, dat de plek waar je verblijft goede werkplekken heeft en dat je met gelijkgestemde mensen op pad gaat. Ga niet zelf het wiel uitvinden, zorg dat je je kunt concentreren op je werk en daarnaast volop kunt genieten van je vrije tijd. Hierbij mijn beste tips en ’do’s and don’ts’ voor remote work.

Wil je hier je levensstijl van maken?
De meeste mensen die op workation gaan, doen dat voor een week, wellicht een paar weken, en keren dan weer terug naar hun gewone leven. Maar wat nu als het super goed bevalt en je van deze levensstijl je leven wilt maken? Dan kan je overwegen om lokatieonafhankelijk ondernemer oftewel Digitale Nomade te worden. Je creëert dan een leven vol vrijheid voor jezelf. Maar vergis je niet: je moet dan wel stevig in je schoenen staan, je geld als ondernemer kunnen verdienen en een aantal zaken goed regelen. In mijn live online Digital Nomad workshop help ik je met alle regels rondom registratie, bedrijfsinschrijving, belasting etc. En in de live online workshop ‘how to turn anything into a business’ help ik je jouw passie om te zetten in een inkomensstroom.

Wil je digitale nomade worden?
Zie jij jezelf al de wereld over reizen als lokatie onafhankelijk ondernemer?
- Heb je nog vragen?
- Weet je niet waar je moet beginnen?
- Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?
Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:
- Een hele maand remote werken en leven als digitale nomade in een authentiek Italiaans dorpje in Puglia? Boek dan voor 30 dagen deze workation Village Italië.
- In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
- De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
- Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
- Mijn ‘One Year To Freedom’ programma helpt je stap voor stap door dit hele proces heen, op weg naar meer vrijheid.