Tips voor remote werken

Kan / wil jij overal vandaan je werk doen als ‘digitale nomade’?

Als reizend schrijver en Digital Nomad had ik al ruim 15 jaar ervaring met remote werken voordat Covid uitbrak. Nu tegenwoordig bijna iedereen vanuit huis, een cafe, coworking space of een hangmat in een tropisch land kan werken, deel ik graag mijn tips, zodat jij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

Remote werken is geen vakantie, maar een levensstijl.

Waarom remote werken?

Deze manier van werken is niet alleen voor als je tijdelijk niet naar kantoor kunt of mag! Het is ook een manier om geconcentreerd te kunnen werken, nieuwe inspiratie op te doen en de combi werk-privé te optimaliseren. Zelf leef en werk ik al bijna 30 jaar zo, en ik ben blij dat door Corona steeds meer mensen de kans hebben gekregen om te ontdekken of dit ook bij hen past.

Remote werken is geen vakantie

Veel mensen denken dat als ze een maand een huis huren in Spanje om remote te werken, dat dat dan een soort vakantie is: iedere dag uit eten, borrelen, sightseeing en op stap. Wel heel gezellig, maar lastig te combineren met overdag productief zijn. Zoek dus een balans die vol te houden is. Als je die vindt, dan kan remote werken een levensstijl worden in plaats van een verkapte vakantie.

Kies een rustige plek

Het lijkt zo leuk: werken vanaf een strand of naast het zwembad… Maar in de realiteit is dit niet te doen: zon in je ogen, zand tussen je toetsenbord, te veel licht, lawaai en afleiding om productief te zijn. Zorg daarom voor afwisseling – of werk, of relaxen – en probeer het niet tegelijk te doen. Ik ben zelf het meest productief in een werkomgeving: een bureau of tafel in mijn Airbnb, een cafe of coworking space, liefst met airconditioning als het warm is. Na een paar uur werk, wissel ik dan af met relaxen in de stad, op het strand of in de natuur. Zo kan ik van allebei de bezigheden meer genieten.

Check altijd de internet speed!

Als je aan een Airbnb host vraagt of het internet snel genoeg is, zeggen ze vaak trots “wij hebben het snelste internet van het land!” Andere landen hebben echter vaak andere infrastructuur. Het is mij vaak genoeg gebeurd dat ‘het snelste internet van het land’ niet genoeg was om een videogesprek te kunnen voeren. Het is dus slim om een concreet antwoord te krijgen: vraag de host om een speedtest te doen en een screenshot ervan op te sturen. Zo weet je zeker dat je vanaf die andere lokatie gewoon je Zoom calls kunt doen.

Zorg voor een goede setup

Een laptop heet dan wel een laptop, maar langer dan een half uur met dat ding op schoot zitten is niet goed voor je nek en rug. Zelfs op een tafel of bureau bevordert dit niet een goede houding. Het is belangrijk dat je goed rechtop zit en dat je scherm op ooghoogte is. Ik heb daarom altijd een verhoging voor mijn laptop en een extern keyboard en trackpad bij me. Op deze manier zorg ik voor een goede werk setup en houding, waar ik ook ben. Het is een fijn gevoel om mijn hele ‘kantoor’ in mijn rugzak te hebben. Superlicht, makkelijk te installeren, en het is ook nog mooi. Ik krijg zoveel vragen over de Nexstand, dat ik hier een linkje plaats, zodat je hem evt. met korting kunt aanschaffen.

Ontmoet inspirerende mensen

Als je naar een co-working space gaat, leer je meteen interessante leuke nieuwe mensen kennen. Wie weet kun je elkaar zelfs helpen! De meeste spontane ontmoetingen gebeuren bij de koffie-automaat of tijdens de lunch. Veel coworking spaces faciliteren deze ontmoetingen nog extra door borrels of andere activiteiten te organiseren.

Het kan ook een idee zijn om een keer bij een partner, klant of leverancier te gaan werken. Op die manier leer je veel over de markt, de cultuur en werkwijze, wat je weer ten goede zal komen in je samenwerking.

Co-living / co-working

Er zijn diverse concepten die reizen en werken combineren. Er zijn co-working retreats, bijvoorbeeld voor surfers, co-living lokaties, zoals Outsite en Roam. Je kunt ook zelf met een groepje mensen een plek huren en daarvandaan werken. Voor een specifiek project, zoals een boek schrijven, is een schrijfweek of schrijf retraite een mooie optie om werken en een exotische omgeving met elkaar te combineren. Mijn schrijfweken zijn altijd op bijzondere plekken, alles wordt verzorgd, zodat er geen afleiding is en de deelnemers optimaal kunnen focussen op hun boek. Het geeft energie  en motivatie om tijd door te brengen met gelijkgestemde mensen die allemaal met hetzelfde bezig zijn.

Past remote werken wel bij jou?

Remote werken mag dan nu ‘het nieuwe normaal’ zijn en zelfs populair zijn geworden, deze levensstijl is niet voor iedereen. Je moet veel regelen, je constant aanpassen en voorbereid zijn op verrassingen. Voor sommigen is dat te onrustig. Daar staat natuurlijk wel veel inspiratie tegenover.

Check bij jezelf waar je blij van wordt. Werk jij liever op een vaste plek? Houd je er niet can de basics steeds opnieuw te moeten regelen? Mis je je vaste collega’s en vaste routines op kantoor? Dat is ook prima. Dan is een leven als ‘digitale nomade’ niets voor jou. Ga dan lekker af en toe op vakantie en blijf werken zoals je gewend bent.

Maar houd je van afwisseling, ben je een self-starter en combineer je graag je werk met nieuwe avonturen, dan is lokatie onafhankelijk werken wellicht voor jou. Voor altijd!

Kortom: Doe waar jij je het fijnste bij voelt.

Meer weten?

Op de pagina ‘leven in vrijheid, word digitale nomade’ vind je informatie over de lokatie onafhankelijke lifestyle, met boeken, workshops en online programma’s om te leven als ‘Digital Nomad’. Interesse om een boek te schrijven? Dat kan tijdens een van mijn schrijfweken op exotische lokaties, zodat je tegelijkertijd ook een beetje kunt proeven van deze manier van leven en werken.

Wil je digitale nomade worden?

Zie jij jezelf al de wereld over reizen als locatie onafhankelijk ondernemer?

  • Heb je nog vragen?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Wil je gelijkgestemde mensen ontmoeten?

Dan zijn deze opties wellicht iets voor jou:

  • In mijn Handboek voor Wereldburgers vertel ik hoe ik uit het systeem ben gestapt, welke problemen ik tegenkwam en welke oplossingen ik vond. Ook geef ik veel tips hoe ik het gedaan zou hebben als ik van tevoren had geweten wat ik nu weet. Kortom: het perfecte boek als je niet zelf het wiel wilt uitvinden.
  • De Engelse Digital Nomads boek is internationaler, dus het bevat niet alle Nederlandse tips & tricks. Het is wel iets meer gericht op ondernemen en heeft inspirerende voorbeelden en interviews met andere digital nomads.
  • Eens in de paar maanden houd ik een Digital Nomad workshop. Van tevoren ontvang je een aantal videos waarin ik de belangrijkste onderwerpen bespreek (waar registreren, je bedrijf opzetten, verzekeren, belasting betalen etc.). Tijdens de workshop kan je dan al je overgebleven vragen stellen, denk ik met je mee en hoor je de plannen en ervaringen van andere nomads.
handboekvooreenwereldburger_auteur_Esther_Jacobs
Digital-Nomads_how-to-live-play-work-around-the-world_auteur_Esther_Jacobs